Mahnič: Zakaj ministrica za obrambo Andreja Katič razorožuje Slovensko vojsko?

  • Napisal  SDS, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: DoD

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je za danes 15 minut po zaključeni seji Državnega zbora sklical nujno sejo odbora za obrambo, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali pojasnilo o slabljenju ognjene moči Slovenske vojske oziroma o prodaji protioklepnih sistemov in raket.

Kot gradivo za sklic seje je priloženo pismo zaskrbljenega državljana ter javno zbiranje ponudb Ministrstva za obrambo glede prodaje protioklepnih sistemov in opreme Factoria, Fagot, Metis ter raket Factoria 9M111M.

Državljan, ki je na predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča naslovil pismo, je zapisal, da smo v zadnjem času priča nespametnemu razoroževanju Slovenske vojske preko številnih javnih dražb Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, ki se mu čudijo in posmehujejo številni tuji strokovnjaki. Pri tem v pismu opozarja na to, da iz zadnjega javnega zbiranja ponudb MORS glede prodaje protioklepnih sistemov in opreme Factoria, Fagot, Metis ter raket Factoria 9M111M sicer ni sporna prodaja 293 raket, temveč je sporna predvsem prodaja raketnih lanserjev, tranažerejev, simulaterjev, ... Odločitev za prodajo protioklepnega sistema Fagot je po mnenju državljana, ki dodaja, da je tudi poznavalec omenjenega sistema, škandalozna. Po njegovih besedah Slovenija za smešno nizko ceno prodaja trpežna orožja, ki so se v zadnjem času množično izkazala v borbah v Siriji, Jemnu in Donbasu. Državljan v pismu še navaja, da so ta orožja mehansko zelo enostavna in vzdržljiva ter jih je precej enostavno vzdrževati.

Po oceni državljana, ki je pisal predsedniku odbora za obrambo, so možnosti, da so se na ministrstvu odločili za prodajo takšnega orožja, tri, in sicer:

- ljudje, ki odločajo o prodaji opreme Slovenske vojske so popolnoma nesposobni, nestrokovni in ne spremljajo aktualnih trendov v svetu;
- mogoče je v zakulisju že izbran kupec, ki bo po smešno nizki ceni nabavil robo, nekdo pa bo pobral revizijo;
- mogoče gre za politične zakulisne igre preko naših zaveznikov, da bo to orožje preko posrednikov prišlo do katere izmed islamističnih frakcij ali Kurdov v Siriji.

Ne glede na to, ali je katera od navedenih možnosti resnična, pa bi po oceni državljana država bila s prodajo tega orožja za tako smešno nizko ceno na izgubi.

Ker želi predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič slišati pojasnila v zvezi s prodajo omenjenega orožja, je na sejo povabil ministrico za obrambo Andrejo Katič, generalmajorja dr. Andreja Ostermana, načelnik Generalštaba Slovenske vojske ter Željka Kralja, direktorja Direktorata za logistiko. Na sejo pa so vabljeni tudi predstavniki Urada predsednika Republike in Kabineta predsednika vlade.

nazaj na vrh