Pasica
Pasica

Kultura

Premierno predvajali film Maska demokracije; je slednji »veliki pok« za udbomafijo?V kinu Komuna so včeraj premierno predvajali dokumentarni film Maska demokracije, ki govori o neuspeli tranziciji v Sloveniji. Pod film, ki je v minulih dneh sprožil nekatere polemike, sta se podpisala režiser Igor Prodnik in producent Tomislav Cegnar, v kinematografih pa ga bodo predvajali od četrtka.

Film, dolg 50 minut, govori o Sloveniji kot prvi nekdanji jugoslovanski republiki, ki je postala članica Nata in EU ter pokazala zadostno gospodarsko trdnost za vstop v območje evra. Kot taka je bila v mnogih pogledih zgled drugim podobnim državam, a je šlo, kot je zapisano v predstavitvi filma, pri prehodu iz komunističnega režima v demokracijo nekaj zelo narobe.

Film tako poudarja, da so po osamosvojitvi vpliv in moč v Sloveniji ohranili visoki predstavniki nekdanjega sistema in njegovi privrženci, ki preprečujejo potrebne reforme, s katerimi bi Slovenija postala popolnoma demokratična država. Pri tem jim je velik trn v peti predsednik SDS Janez Janša, ki so ga, kot prikazuje film, želeli onemogočiti s tremi političnimi procesi (aferami JBTZ, Depala vas in Patria), a jim to ni uspelo.

V Moderni galeriji bodo podelili Plečnikova odličjaV Moderni galeriji bodo danes opoldne podelili Plečnikova odličja za leto 2014. Podelili bodo Plečnikovo nagrado ter Plečnikove medalje za aktualno realizacijo, za življenjsko delo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture in za prispevek s področja strokovne publicistike ter Plečnikova priznanja za izvajalske dosežke.

Žirijo so letos sestavljal Bogdan Reichenberg (predsednik), Davorin Gazvoda, Mateja Medvedič in Sonja Miculinič. Na letošnji razpis za podelitev Plečnikovih odličij je prispelo 44 predlogov.

Odličja, poimenovana po priznanem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku, veljajo za osrednja priznanja slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastala v minulih petih letih v Sloveniji ali tujini. Podeljuje jih Sklad arhitekta Jožeta Plečnika.

Poleg nagrade podeljuje sklad tudi Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo ali delo na navedenih področjih in pa za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma nasploh za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Sklad podeljuje tudi priznanje za izvajalski dosežek in študentsko priznanje.

Kandidate za nagrado, medaljo in priznanje so lahko predlagala podjetja, strokovna društva, člani žirije, avtorji sami in vsi državljani Slovenije. Kandidata za študentsko priznanje pa predlaga mentor ali fakulteta, piše na spletni strani Društva arhitektov Ljubljana.

Lani so Plečnikovo nagrado prejeli avtorji projekta Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Vitanje - arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović, Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Rok Oman, Špela Videčnik, Jurij Sadar in Boštjan Vuga. STA. L.K.

V torek v ljubljanskem kinu Komuna premiera filma Maske demokracijeV torek, 15. aprila, bo ob 20. uri v ljubljanskem kinu Komuna premiera dokumentarnega filma »Maske demokracije«. Film predstavlja dejstva, ki so nam jih zamolčali Milan Kučan, Igor Šoltes, Anton Rop, Danilo Türk, Drago Kos in drugi akterji slovenske tranzicije. Dokumentarni film, ki si ga niso upali predvajati na televiziji (na Planet TV so ga napovedali, vendar nato umaknili), bodo od 17. aprila dalje predvajali slovenski kinematografi.

Slovenija je bila prva nekdanja jugoslovanska republika, ki je postala članica Nata in EU. Pokazala je tudi zadostno gospodarsko trdnost za vstop v evroobmočje. Takrat je bila v mnogih pogledih zgled, kako socialistični narod, ki ga je usmerjal komunistični režim, preobraziti v demokratičnega. Kljub ugledu v EU in idilično-pravljični podobi je šlo pri prehodu iz centraliziranega komunističnega režima v demokracijo nekaj zelo narobe.

Dokumentarni film pod mednarodnim naslovom »The Mask of Democracy« je mednarodni projekt, ki je nastal v okviru prizadevanj širše mednarodne iniciative, ki opozarja na problem neuspele tranzicije v postkomunističnih državah. Niz dokumentarnih filmov, pri katerem sodelujejo različni ustvarjalci iz Združenih držav Amerike, Ukrajine, Slovenije in drugih držav Evropske unije v okviru neodvisne filmske produkcije, sta podpisala režiser Igor Prodnik in producent Tomislav Cegnar.

Neverjetno: skupina 11 pesnikov in pisateljev zahteva Pahorjev odstopSkupina 11 pesnikov in pisateljev, ki so v upravnem odboru Društva slovenskih pisateljev (DSP), zahteva, da predsednik republike Borut Pahor zaradi spornega imenovanja predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca odstopi s položaja predsednika republike. Po njihovi oceni je Pahor podpisal "škandalozno" odločbo.

"Z vednostjo o strankarski okuženosti kandidata Borisa Štefaneca in z vednostjo, da s tem peha Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) v amoralno mlakužo sistemske koruptivnosti, je podpisal za državljanke in državljane škodljivo in nesprejemljivo, za predsednika republike pa škandalozno in nedostojno odločbo," navaja skupina pesnikov in pisateljev, med katerimi je tudi predsednik DSP Veno Taufer.

Po njihovih navedbah je Pahorjev poskus, "da pri sami razglasitvi zanika lastno odgovornost za izbor ter krivdo za odločitev licemerno zvali na izbirno komisijo, katere predlog bi lahko odgovorno podpisal ali podpis suvereno odklonil, neizpodbitno kaže na namernost njegovega podpisa".

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)