Kako vlada znižuje kriterije pri izbiri novega generalnega direktorja policije

  • Napisal  Gašper Blažič
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simon Velički Simon Velički Matic Štojs

Potem ko je prišlo do zamenjave na vrhu Slovenske vojske, je mogoče podobne spremembe pričakovati tudi pri policiji. Ministrstvo za notranje zadeve je sredi februarja objavilo javni natečaj za mesto generalnega direktorja policije. Kot je znano, je zadnji direktor Marjan Fank odšel v pokoj, za zdaj ga kot vršilec dolžnosti nadomešča Simon Velički.

Kot poroča STA, morajo kandidati za petletni mandat k prijavi predložiti tudi vizijo prednostnih nalog policije. Rok za prijave je 1. marec. Javni natečaj so sicer objavili na spletnih straneh ministrstva za javno upravo. Kandidati morajo izpolnjevati številne pogoje, med drugim tudi ustrezno izobrazbo, ki jo razpis na nek način kompenzira z delovnimi izkušnjami. Kar pomeni, da se lahko na razpis prijavi tudi nižje izobražen kader, če ima dovolj delovnih izkušenj v policiji.

Zanimivo pa je, je med pogoji našteta osnovna raven znanja angleškega, nemškega ali italijanskega jezika. Karkoli že to pomeni. Zdi se, da v tem primeru vlada popušča pri kriterijih, saj smatra, da se generalnemu direktorju policije ni treba ukvarjati z mednarodnim sodelovanjem, ki je v dobi terorističnih groženj še posebej pomembno. A očitno vlada meni, da prvemu možu (ali dami?) policije ni potrebno znanje tujih jezikov.

Če pa smo malce cinični: morda bo v naslednjem razpisu med razpisnimi pogoji tudi osnovno znanje arabščine…

Gašper Blažič

nazaj na vrh