Svilan: SID banka poganja slovensko gospodarstvo v času krizeŠtudija o aktivnosti SID banke od 2007 do 2010 je po besedah predsednika uprave banke Sibila Svilana pokazala na njeno učinkovito delovanje. "Brez njenega delovanja bi bila kriza slovenskega gospodarstva skoraj 50 odstotkov večja," je poudaril in dodal, da je banka v kriznih letih dala prek 3500 posojil 4300 podjetjem in poganjala gospodarstvo.

"To kaže, da s svojim delovanjem poganjamo slovensko gospodarstvo tudi v času krize," je ob predstavitvi študije o aktivnosti Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banke), ki so jo opravili na ljubljanski ekonomski fakulteti, povedal Svilan. Po njegovem mnenju se slovensko gospodarstvo sedaj nahaja v kapitalskem krču. "Gospodarstvo se nahaja v kapitalskem krču, ki je večji od kreditnega," je dejal.

Bonitetno padanje omejuje možnosti, da gospodarstvo dobi kapital. S padanjem bonitetne ocene Slovenije in posledično SID banke se v krizi poslabšujejo možnosti banke za zadolževanje v tujini ter pogoji zadolževanja, je opozoril in dodal, da bo morala država za nadaljnjo učinkovito podporo gospodarstvu zagotoviti dodatne vire. "Če tega ne bo, ne bomo mogli gospodarstvu ponujati tistega, kar ponujajo tuje razvojne banke," je povedal na današnji novinarski konferenci.

Vladi smo že predlagali, naj razmisli o uveljavitvi večje kombinacije povratnih in nepovratnih sredstev, saj se tudi na ravni EU število nepovratnih sredstev čedalje bolj zmanjšuje, je povzel Svilan. "To bi morali hitro prenesti tudi v Slovenijo," je poudaril. V SID banki se zavedajo, da država v ta namen ne more povečevati proračunskih izdatkov, opozarjajo pa, da bi jih morala prerazporediti za njihovo bolj učinkovito rabo.

Z instrumenti SID banke je bilo v preučevanih letih po ugotovitvah študije na letni ravni omogočeno za 8,63 milijarde evrov več prodaje, za 3,46 milijarde evrov višji bruto domači proizvod in za 3,88 milijarde evrov več izvoza, ustvarjenih pa je bilo 20.993 novih delovnih mest, je ugotovitve študije naštel Svilan. Ta je pokazala tudi na določene vrzeli v gospodarstvu, kjer se želi SID banka še bolj pozicionirati.

Gre za področje raziskav in razvoja, za kar je SID odobrila 150 milijonov evrov, s čimer je bilo zagotovljenih okoli 2500 novih delovnih mest. Vrzel je tudi na področju malih in srednjih podjetij, kjer so potrebe po financiranju trenutno na ravni 40 odstotkov vseh terjatev bank. Tržno vrzel predstavljajo še varovanje okolja in energetska učinkovitost. Za to področje je banka odobrila 225 milijonov evrov sredstev, s temi vlaganji pa je bilo zagotovljenih okoli 890 novih delovnih mest.

Internacionalizacija, ki bi morala biti glavni del dolgoročne strategije podjetij, se je tudi izkazala za vrzel, je še naštel Svilan. SID banka se je po njegovih po umiku komercialnih bank s tega področja v času krize znova aktivno vključila in za to področje odobrila dve milijardi evrov sredstev. "S temi vlaganju je bilo zagotovljenih skoraj 14.500 delovnih mest, kar je največja pridobitev v tem času," je sklenil Svilan.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)