Svilan: SID banka poganja slovensko gospodarstvo v času krizeŠtudija o aktivnosti SID banke od 2007 do 2010 je po besedah predsednika uprave banke Sibila Svilana pokazala na njeno učinkovito delovanje. "Brez njenega delovanja bi bila kriza slovenskega gospodarstva skoraj 50 odstotkov večja," je poudaril in dodal, da je banka v kriznih letih dala prek 3500 posojil 4300 podjetjem in poganjala gospodarstvo.

"To kaže, da s svojim delovanjem poganjamo slovensko gospodarstvo tudi v času krize," je ob predstavitvi študije o aktivnosti Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banke), ki so jo opravili na ljubljanski ekonomski fakulteti, povedal Svilan. Po njegovem mnenju se slovensko gospodarstvo sedaj nahaja v kapitalskem krču. "Gospodarstvo se nahaja v kapitalskem krču, ki je večji od kreditnega," je dejal.

Bonitetno padanje omejuje možnosti, da gospodarstvo dobi kapital. S padanjem bonitetne ocene Slovenije in posledično SID banke se v krizi poslabšujejo možnosti banke za zadolževanje v tujini ter pogoji zadolževanja, je opozoril in dodal, da bo morala država za nadaljnjo učinkovito podporo gospodarstvu zagotoviti dodatne vire. "Če tega ne bo, ne bomo mogli gospodarstvu ponujati tistega, kar ponujajo tuje razvojne banke," je povedal na današnji novinarski konferenci.

Vladi smo že predlagali, naj razmisli o uveljavitvi večje kombinacije povratnih in nepovratnih sredstev, saj se tudi na ravni EU število nepovratnih sredstev čedalje bolj zmanjšuje, je povzel Svilan. "To bi morali hitro prenesti tudi v Slovenijo," je poudaril. V SID banki se zavedajo, da država v ta namen ne more povečevati proračunskih izdatkov, opozarjajo pa, da bi jih morala prerazporediti za njihovo bolj učinkovito rabo.

Z instrumenti SID banke je bilo v preučevanih letih po ugotovitvah študije na letni ravni omogočeno za 8,63 milijarde evrov več prodaje, za 3,46 milijarde evrov višji bruto domači proizvod in za 3,88 milijarde evrov več izvoza, ustvarjenih pa je bilo 20.993 novih delovnih mest, je ugotovitve študije naštel Svilan. Ta je pokazala tudi na določene vrzeli v gospodarstvu, kjer se želi SID banka še bolj pozicionirati.

Gre za področje raziskav in razvoja, za kar je SID odobrila 150 milijonov evrov, s čimer je bilo zagotovljenih okoli 2500 novih delovnih mest. Vrzel je tudi na področju malih in srednjih podjetij, kjer so potrebe po financiranju trenutno na ravni 40 odstotkov vseh terjatev bank. Tržno vrzel predstavljajo še varovanje okolja in energetska učinkovitost. Za to področje je banka odobrila 225 milijonov evrov sredstev, s temi vlaganji pa je bilo zagotovljenih okoli 890 novih delovnih mest.

Internacionalizacija, ki bi morala biti glavni del dolgoročne strategije podjetij, se je tudi izkazala za vrzel, je še naštel Svilan. SID banka se je po njegovih po umiku komercialnih bank s tega področja v času krize znova aktivno vključila in za to področje odobrila dve milijardi evrov sredstev. "S temi vlaganju je bilo zagotovljenih skoraj 14.500 delovnih mest, kar je največja pridobitev v tem času," je sklenil Svilan.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)