Svilan: SID banka poganja slovensko gospodarstvo v času krizeŠtudija o aktivnosti SID banke od 2007 do 2010 je po besedah predsednika uprave banke Sibila Svilana pokazala na njeno učinkovito delovanje. "Brez njenega delovanja bi bila kriza slovenskega gospodarstva skoraj 50 odstotkov večja," je poudaril in dodal, da je banka v kriznih letih dala prek 3500 posojil 4300 podjetjem in poganjala gospodarstvo.

"To kaže, da s svojim delovanjem poganjamo slovensko gospodarstvo tudi v času krize," je ob predstavitvi študije o aktivnosti Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banke), ki so jo opravili na ljubljanski ekonomski fakulteti, povedal Svilan. Po njegovem mnenju se slovensko gospodarstvo sedaj nahaja v kapitalskem krču. "Gospodarstvo se nahaja v kapitalskem krču, ki je večji od kreditnega," je dejal.

Bonitetno padanje omejuje možnosti, da gospodarstvo dobi kapital. S padanjem bonitetne ocene Slovenije in posledično SID banke se v krizi poslabšujejo možnosti banke za zadolževanje v tujini ter pogoji zadolževanja, je opozoril in dodal, da bo morala država za nadaljnjo učinkovito podporo gospodarstvu zagotoviti dodatne vire. "Če tega ne bo, ne bomo mogli gospodarstvu ponujati tistega, kar ponujajo tuje razvojne banke," je povedal na današnji novinarski konferenci.

Vladi smo že predlagali, naj razmisli o uveljavitvi večje kombinacije povratnih in nepovratnih sredstev, saj se tudi na ravni EU število nepovratnih sredstev čedalje bolj zmanjšuje, je povzel Svilan. "To bi morali hitro prenesti tudi v Slovenijo," je poudaril. V SID banki se zavedajo, da država v ta namen ne more povečevati proračunskih izdatkov, opozarjajo pa, da bi jih morala prerazporediti za njihovo bolj učinkovito rabo.

Z instrumenti SID banke je bilo v preučevanih letih po ugotovitvah študije na letni ravni omogočeno za 8,63 milijarde evrov več prodaje, za 3,46 milijarde evrov višji bruto domači proizvod in za 3,88 milijarde evrov več izvoza, ustvarjenih pa je bilo 20.993 novih delovnih mest, je ugotovitve študije naštel Svilan. Ta je pokazala tudi na določene vrzeli v gospodarstvu, kjer se želi SID banka še bolj pozicionirati.

Gre za področje raziskav in razvoja, za kar je SID odobrila 150 milijonov evrov, s čimer je bilo zagotovljenih okoli 2500 novih delovnih mest. Vrzel je tudi na področju malih in srednjih podjetij, kjer so potrebe po financiranju trenutno na ravni 40 odstotkov vseh terjatev bank. Tržno vrzel predstavljajo še varovanje okolja in energetska učinkovitost. Za to področje je banka odobrila 225 milijonov evrov sredstev, s temi vlaganji pa je bilo zagotovljenih okoli 890 novih delovnih mest.

Internacionalizacija, ki bi morala biti glavni del dolgoročne strategije podjetij, se je tudi izkazala za vrzel, je še naštel Svilan. SID banka se je po njegovih po umiku komercialnih bank s tega področja v času krize znova aktivno vključila in za to področje odobrila dve milijardi evrov sredstev. "S temi vlaganju je bilo zagotovljenih skoraj 14.500 delovnih mest, kar je največja pridobitev v tem času," je sklenil Svilan.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)