Pasica
Pasica

Svilan: SID banka poganja slovensko gospodarstvo v času krizeŠtudija o aktivnosti SID banke od 2007 do 2010 je po besedah predsednika uprave banke Sibila Svilana pokazala na njeno učinkovito delovanje. "Brez njenega delovanja bi bila kriza slovenskega gospodarstva skoraj 50 odstotkov večja," je poudaril in dodal, da je banka v kriznih letih dala prek 3500 posojil 4300 podjetjem in poganjala gospodarstvo.

"To kaže, da s svojim delovanjem poganjamo slovensko gospodarstvo tudi v času krize," je ob predstavitvi študije o aktivnosti Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banke), ki so jo opravili na ljubljanski ekonomski fakulteti, povedal Svilan. Po njegovem mnenju se slovensko gospodarstvo sedaj nahaja v kapitalskem krču. "Gospodarstvo se nahaja v kapitalskem krču, ki je večji od kreditnega," je dejal.

Bonitetno padanje omejuje možnosti, da gospodarstvo dobi kapital. S padanjem bonitetne ocene Slovenije in posledično SID banke se v krizi poslabšujejo možnosti banke za zadolževanje v tujini ter pogoji zadolževanja, je opozoril in dodal, da bo morala država za nadaljnjo učinkovito podporo gospodarstvu zagotoviti dodatne vire. "Če tega ne bo, ne bomo mogli gospodarstvu ponujati tistega, kar ponujajo tuje razvojne banke," je povedal na današnji novinarski konferenci.

Vladi smo že predlagali, naj razmisli o uveljavitvi večje kombinacije povratnih in nepovratnih sredstev, saj se tudi na ravni EU število nepovratnih sredstev čedalje bolj zmanjšuje, je povzel Svilan. "To bi morali hitro prenesti tudi v Slovenijo," je poudaril. V SID banki se zavedajo, da država v ta namen ne more povečevati proračunskih izdatkov, opozarjajo pa, da bi jih morala prerazporediti za njihovo bolj učinkovito rabo.

Z instrumenti SID banke je bilo v preučevanih letih po ugotovitvah študije na letni ravni omogočeno za 8,63 milijarde evrov več prodaje, za 3,46 milijarde evrov višji bruto domači proizvod in za 3,88 milijarde evrov več izvoza, ustvarjenih pa je bilo 20.993 novih delovnih mest, je ugotovitve študije naštel Svilan. Ta je pokazala tudi na določene vrzeli v gospodarstvu, kjer se želi SID banka še bolj pozicionirati.

Gre za področje raziskav in razvoja, za kar je SID odobrila 150 milijonov evrov, s čimer je bilo zagotovljenih okoli 2500 novih delovnih mest. Vrzel je tudi na področju malih in srednjih podjetij, kjer so potrebe po financiranju trenutno na ravni 40 odstotkov vseh terjatev bank. Tržno vrzel predstavljajo še varovanje okolja in energetska učinkovitost. Za to področje je banka odobrila 225 milijonov evrov sredstev, s temi vlaganji pa je bilo zagotovljenih okoli 890 novih delovnih mest.

Internacionalizacija, ki bi morala biti glavni del dolgoročne strategije podjetij, se je tudi izkazala za vrzel, je še naštel Svilan. SID banka se je po njegovih po umiku komercialnih bank s tega področja v času krize znova aktivno vključila in za to področje odobrila dve milijardi evrov sredstev. "S temi vlaganju je bilo zagotovljenih skoraj 14.500 delovnih mest, kar je največja pridobitev v tem času," je sklenil Svilan.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)