DZ danes o Sodnem svetu in državnem pravobranilstvu

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Urban Cerjak/Demokracija

Državni zbor bo danes zaključil redno februarsko sejo. Zadnji dan zasedanja bodo pred poslanci obravnavali predlog dopolnitev zakona o kazenskem postopku, predlog zakona o Sodnem svetu in predlog zakona o državnem odvetništvu. O vseh treh bo DZ opravil splošno razpravo v okviru prve obravnave.

Predlog zakona o Sodnem svetu predlaga vlada, z njim pa med drugim disciplinsko sankcioniranje sodnikov umika s sodišč v pristojnost Sodnega sveta. V vladi so prepričani, da je predlog zakona korak k večji odgovornosti in preglednosti sodstva.

Tudi zakon o državnem odvetništvu je pripravila vlada, z njim pa želi prenoviti institucijo državnega pravobranilstva. To bo v skladu s predlogom nadomestilo državno odvetništvo, državni pravobranilci pa bodo postali državni odvetniki.

Z dopolnitvami zakona o kazenskem postopku želijo poslanci SDS vzpostaviti učinkovito pravno varstvo v primeru zavrženja kazenskih ovadb s strani tožilstva in zagotoviti nadzor nad odločanjem tožilca o zavrženju. Med drugim predlagajo, naj vsako tožilsko odločitev o zavrženju ovadbe sopodpiše in tako potrdi še vodja tožilstva, v težjih zadevah pa skupina tožilcev.

S tem je povezan tudi predlog priporočila, s katerim so želeli v SDS vlado in vrhovno državno tožilstvo pozvati k ustreznejši ureditvi prevzema pregona s strani zasebnega tožilca po zavrženju ovadbe, ki pa ga bo DZ danes verjetno zavrnil. Vlada namreč pravi, da pripravlja svoj zakonski predlog, ki naj bi to vprašanje uredil celovito.

nazaj na vrh