Policist Černel oproščen obtožbe nevestnega dela na mariborski vstaji

  • Napisal 
Fotografija je simbolična. Fotografija je simbolična. Foto: Matic Štojs

Policist Marko Černel je bil danes na okrožnem sodišču v Mariboru oproščen obtožbe nevestnega dela na tretji mariborski vstaji decembra 2012. "Prej nasprotno. Niste opustili, ampak ste izvedli svojo dolžnost," je ob izreku sodbe povedala predsednica senata Barbara Nerat.

Edini policist, ki se je zaradi ravnanja na nedavnih protestih moral zagovarjati pred sodiščem, je bil oproščen tudi drugih obtožb, ki mu jih je očitalo tožilstvo, to je ponarejanja uradnih listin, krive izpovedbe ter poškodovanja tuje stvari, saj naj bi pridržanemu protestniku uničil fotoaparat.

Po ocenah sodnega senata je Černel le opravljal svojo službo, ko je v kaotičnih razmerah na Trgu svobode pridržal protestnika, ki sta ga kasneje kazensko ovadila. Na domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi se priprtima zgodile zaradi domnevno neupravičenega pripora, po mnenju sodišča ni imel vpliva in, kot je tudi sam zatrjeval, je bil prepričan, da je priprl osebi, ki sta na policiste metali granitne kocke in steklenice.

Po mnenju sodišča ni mogoče trditi, da je policist namerno napačno izpolnil identifikacijski kartonček. Dejstvo je namreč, da sta bila protestnika tista, ki sta bila na prepovedanem območju, policist pa je izvrševal ukaze nadrejenih. Neratova je med drugim izpostavila, da strokovne preiskave tega dogodka niso ugotovile nepravilnosti in da je bilo neustrezno ravnanje v postopkih očitano drugim policistom. "Marko Černel je ime, ki se pojavlja najmanjkrat, zato se nam zdi čudno, da se zdaj preganja vas," je povedala.

Spomnila je še, da je Černel trenutno v fazi napredovanja v službi - med drugim naj bi ga poslali na misijo varovanja grško-makedonske meje zaradi beguncev -, kar kaže, da mu delodajalec zaupa in verjame v njegove sposobnosti. Izpostavila je tudi, da ni pravnomočne sodne odločitve, ki bi potrjevala, da priprta protestnika nista bila česarkoli kriva. "Nikoli ne bomo izvedeli, ali so bile na kartonček, ki ga je izpolnjeval Černel, res zapisane neresnične navedbe," je dejala.

Glede poškodovanja fotoaparata pa je sodišče izpostavilo, da ni točno jasno, kdo je pohodil napravo, kaj šele, da bi bilo to storjeno namerno.

Obtoženi Černel je bil z razsodbo seveda zadovoljen. Kot je dejal, ima rad svojo službo in jo je vedno vestno opravljal. Tudi sam je izpostavil, da je iz videoposnetkov s protestov razvidno, kakšne razmere so takrat vladale v Mariboru, priprta protestnika pa ni osebno poznal in ni imel nobenega razloga, da bi jima zavestno škodoval. "Delo imam rad in bi ga rad opravljal še naprej," je dejal.

Tožilka Mojca Gruden, ki je za obtoženega zahtevala pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo petih let, je že napovedala pritožbo. Prepričana je namreč, da je Černel "kršil zakone, s tem da je obdolženima odvzel prostost kot storilcema kaznivih dejanj, čeprav onadva nista bila tista, ki sta metala v policiste granitne kocke". "To jima res ni bilo pravnomočno dokazano v prejšnjem postopku, a takšno je stališče tožilstva," je povedala v izjavi za medije po izreku sodbe.

Po prepričanju tožilstva je Černel vztrajal pri tem, da sta priprta protestnika res metala predmete na policiste, zato da bi se izkazal kot policist, saj zaradi slabe vidljivosti ni mogel videti, da sta res onadva metala stvari. Če bi v kartonček zapisal, da sta kršila javni red in mir, kot je to storila večina ostalih policistov, ga tožilstvo po besedah Grudnove ne bi preganjalo.

Po mnenju policistovega odvetnika Janeza Koščaka pa je sodišče izvedlo korekten in nepristranski postopek. "Očitno se je sodišče pridružilo stališču, da je bil Marko Černel ene vrste žrtveno jagnje v tem postopku. Nekoga je država pač morala najti za uravnoteženje, izkazalo pa se je, da ni storil nobenega kaznivega dejanja oziroma da je ravnal v skladu s svojimi pooblastili," je dejal.

V zaključni besedi pred sodiščem je med drugim še izpostavil, da sta priprta protestnika tudi sama priznala, da do Černela ne gojita osebnih zamer, in da sta se tudi sama čudila, zakaj je Černel edini, ki se mora zagovarjati pred sodiščem. Koščak je še spomnil, da je bilo tisto noč priprtih 128 protestnikov, stanje je bilo kaotično, več policistov je bilo tudi poškodovanih, obtoženi pa je zgolj izvajal naloge, ki so mu jih naložili nadrejeni.

Černela sta kazensko ovadila protestnika Jernej Mažgon in Gregor Bratina, zoper katera je tožilstvo postopek ustavilo, ko sta z video posnetkom dokazala, da nista napadala policistov.

nazaj na vrh