Nenavadno: Policijski in vojaški sindikat nad vlado s tožbo zaradi regresaSindikat vojakov Slovenije je danes na delovno in socialno sodišče vložil kolektivno tožbo zoper vlado zaradi neizplačila regresa za letni dopust pripadnikom Slovenke vojske. V Policijskem sindikatu Slovenije pa so več ministrom poslali opomin pred tožbo, v katerem napovedujejo, da bodo tožbo vložili, če regres ne bo nakazan do 10. maja.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je v sporočilu za javnost poudaril, da bi moral regres za letos v skladu z dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju biti izplačan hkrati z aprilsko plačo, torej 4. maja, in sicer v višini 692 evrov. Vendar pa regres ni bili izplačan, kar po Novakovi oceni predstavlja kršitev kolektivne pogodbe. V obrazložitvi tožbe se v SVS sklicujejo na mnenje pravnika Rajka Pirnata. Ta meni, da vlada s svojimi sklepi ne more enostransko spreminjati obveznosti, ki izhajajo iz veljavne kolektivne pogodbe za javni sektor in da omenjeni dogovor predstavlja veljavno kolektivno pogodbo, navajajo v sindikatu.

Nespoštovanje podpisanega dogovora je po Novakovih besedah "podlo dejanje vlade". Vsa ostala določila, ki so v škodo javnih uslužbencev, so bila namreč izvedena v celoti in se še izvajajo. Če bo vlada pred delovnim in socialnim sodiščem vztrajala pri stališču, da sporen dogovor nima statusa kolektivne pogodbe, pa bo SVS nazaj zahteval vse, česar so bili pripadniki Slovenke vojske zaradi tega dogovora prikrajšani, napoveduje. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa so na premiera Janeza Janšo ter na ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka zaradi neizplačila regresa naslovili opomin pred tožbo. V njem je predsednik sindikata Radivoj Uroševič zapisal, da so v sindikatu prejeli dopis ministra Pličaniča. Ta se pri pojasnjevanju zamika izplačila regresa med drugim sklicuje na zakon o delovnih razmerjih, po katerem mora biti regres izplačan do 1. julija, in še na nekatere druge zakone in predpise.

Vendar pa Pličanič po Uroševičevem mnenju veljavne določbe zakonov interpretira "povsem napačno". Kot opozarja sindikalist, področje izplačila regresa za letni dopust ureja več zakonov, zato je treba uporabiti derogacijske klavzule po pravilih civilnega prava. Sindikat sicer moti zlasti to, da bi vlada utegnila do tega datuma utegnila spremeniti višino regresa. Tudi v PSS pozivajo vlado, naj najkasneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača regres v višini 692 evrov. V nasprotnem primeru napovedujejo vložitev tožbe na delovno in socialno sodišče. "V kolikor pa boste vseeno samovoljno in enostransko ravnali in ne boste želeli izpolniti naših legitimnih in že zapadlih pravic, pa vas pozivamo, da brezpogojno in takoj odstopi celotna vlada, saj vlada, ki zavestno krši pozitivno zakonodajo in sklenjene dogovore, po našem prepričanju ni primerna za vodenje te države," je še zapisal Uroševič.

STA, a.M.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)