Nenavadno: Policijski in vojaški sindikat nad vlado s tožbo zaradi regresaSindikat vojakov Slovenije je danes na delovno in socialno sodišče vložil kolektivno tožbo zoper vlado zaradi neizplačila regresa za letni dopust pripadnikom Slovenke vojske. V Policijskem sindikatu Slovenije pa so več ministrom poslali opomin pred tožbo, v katerem napovedujejo, da bodo tožbo vložili, če regres ne bo nakazan do 10. maja.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je v sporočilu za javnost poudaril, da bi moral regres za letos v skladu z dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju biti izplačan hkrati z aprilsko plačo, torej 4. maja, in sicer v višini 692 evrov. Vendar pa regres ni bili izplačan, kar po Novakovi oceni predstavlja kršitev kolektivne pogodbe. V obrazložitvi tožbe se v SVS sklicujejo na mnenje pravnika Rajka Pirnata. Ta meni, da vlada s svojimi sklepi ne more enostransko spreminjati obveznosti, ki izhajajo iz veljavne kolektivne pogodbe za javni sektor in da omenjeni dogovor predstavlja veljavno kolektivno pogodbo, navajajo v sindikatu.

Nespoštovanje podpisanega dogovora je po Novakovih besedah "podlo dejanje vlade". Vsa ostala določila, ki so v škodo javnih uslužbencev, so bila namreč izvedena v celoti in se še izvajajo. Če bo vlada pred delovnim in socialnim sodiščem vztrajala pri stališču, da sporen dogovor nima statusa kolektivne pogodbe, pa bo SVS nazaj zahteval vse, česar so bili pripadniki Slovenke vojske zaradi tega dogovora prikrajšani, napoveduje. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa so na premiera Janeza Janšo ter na ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka zaradi neizplačila regresa naslovili opomin pred tožbo. V njem je predsednik sindikata Radivoj Uroševič zapisal, da so v sindikatu prejeli dopis ministra Pličaniča. Ta se pri pojasnjevanju zamika izplačila regresa med drugim sklicuje na zakon o delovnih razmerjih, po katerem mora biti regres izplačan do 1. julija, in še na nekatere druge zakone in predpise.

Vendar pa Pličanič po Uroševičevem mnenju veljavne določbe zakonov interpretira "povsem napačno". Kot opozarja sindikalist, področje izplačila regresa za letni dopust ureja več zakonov, zato je treba uporabiti derogacijske klavzule po pravilih civilnega prava. Sindikat sicer moti zlasti to, da bi vlada utegnila do tega datuma utegnila spremeniti višino regresa. Tudi v PSS pozivajo vlado, naj najkasneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača regres v višini 692 evrov. V nasprotnem primeru napovedujejo vložitev tožbe na delovno in socialno sodišče. "V kolikor pa boste vseeno samovoljno in enostransko ravnali in ne boste želeli izpolniti naših legitimnih in že zapadlih pravic, pa vas pozivamo, da brezpogojno in takoj odstopi celotna vlada, saj vlada, ki zavestno krši pozitivno zakonodajo in sklenjene dogovore, po našem prepričanju ni primerna za vodenje te države," je še zapisal Uroševič.

STA, a.M.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Maske Demokracije

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/590363MST_1376.jpg

Vabilo na ogled filma Maska demokracije – filma, ki so ga na Planet TV spravili v »bunker«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/233636MST_1395.jpg

V kinu Komuna je bilo mogoče videti precej znanih obrazov, tudi iz sveta politike. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/946078MST_1403.jpg

V prvi vrsti je bilo mogoče opaziti zgodovinarko dr. Andrejo Valič Zver, direktorico SCNR. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/882857MST_1429.jpg

Uvodna beseda je pripadla dr. Vasku Simonitiju, zgodovinarju in nekdanjemu ministru za kulturo. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/475241MST_1434.jpg

Pogled na kinodvorano z druge smeri – le redki sedeži so ostali prazni. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/441416MST_1440.jpg

Film se začenja – po ogledu bo jasno, zakaj ga niso predvajali na Planet TV … (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/866745MST_1455.jpg

Režiser filma Igor Prodnik, nekdanji direktor Vibe filma, ki so ga odslovili iz političnih razlogov. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/181710MST_1463.jpg

Med gledalci je bil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/362003MST_1493.jpg

Po ogledu filma se je občinstvo nekaj časa zadržalo v avli kinodvorane. (foto: Matic Štojs)