Nenavadno: Policijski in vojaški sindikat nad vlado s tožbo zaradi regresaSindikat vojakov Slovenije je danes na delovno in socialno sodišče vložil kolektivno tožbo zoper vlado zaradi neizplačila regresa za letni dopust pripadnikom Slovenke vojske. V Policijskem sindikatu Slovenije pa so več ministrom poslali opomin pred tožbo, v katerem napovedujejo, da bodo tožbo vložili, če regres ne bo nakazan do 10. maja.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je v sporočilu za javnost poudaril, da bi moral regres za letos v skladu z dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju biti izplačan hkrati z aprilsko plačo, torej 4. maja, in sicer v višini 692 evrov. Vendar pa regres ni bili izplačan, kar po Novakovi oceni predstavlja kršitev kolektivne pogodbe. V obrazložitvi tožbe se v SVS sklicujejo na mnenje pravnika Rajka Pirnata. Ta meni, da vlada s svojimi sklepi ne more enostransko spreminjati obveznosti, ki izhajajo iz veljavne kolektivne pogodbe za javni sektor in da omenjeni dogovor predstavlja veljavno kolektivno pogodbo, navajajo v sindikatu.

Nespoštovanje podpisanega dogovora je po Novakovih besedah "podlo dejanje vlade". Vsa ostala določila, ki so v škodo javnih uslužbencev, so bila namreč izvedena v celoti in se še izvajajo. Če bo vlada pred delovnim in socialnim sodiščem vztrajala pri stališču, da sporen dogovor nima statusa kolektivne pogodbe, pa bo SVS nazaj zahteval vse, česar so bili pripadniki Slovenke vojske zaradi tega dogovora prikrajšani, napoveduje. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa so na premiera Janeza Janšo ter na ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka zaradi neizplačila regresa naslovili opomin pred tožbo. V njem je predsednik sindikata Radivoj Uroševič zapisal, da so v sindikatu prejeli dopis ministra Pličaniča. Ta se pri pojasnjevanju zamika izplačila regresa med drugim sklicuje na zakon o delovnih razmerjih, po katerem mora biti regres izplačan do 1. julija, in še na nekatere druge zakone in predpise.

Vendar pa Pličanič po Uroševičevem mnenju veljavne določbe zakonov interpretira "povsem napačno". Kot opozarja sindikalist, področje izplačila regresa za letni dopust ureja več zakonov, zato je treba uporabiti derogacijske klavzule po pravilih civilnega prava. Sindikat sicer moti zlasti to, da bi vlada utegnila do tega datuma utegnila spremeniti višino regresa. Tudi v PSS pozivajo vlado, naj najkasneje do 10. maja zaposlenim na ministrstvu za notranje zadeve in na policiji izplača regres v višini 692 evrov. V nasprotnem primeru napovedujejo vložitev tožbe na delovno in socialno sodišče. "V kolikor pa boste vseeno samovoljno in enostransko ravnali in ne boste želeli izpolniti naših legitimnih in že zapadlih pravic, pa vas pozivamo, da brezpogojno in takoj odstopi celotna vlada, saj vlada, ki zavestno krši pozitivno zakonodajo in sklenjene dogovore, po našem prepričanju ni primerna za vodenje te države," je še zapisal Uroševič.

STA, a.M.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)