Papež Frančišek: Družine ne gre mešati z drugimi oblikami zvez

  • Napisal 
Papež Frančišek je v petek odločno zavrnil vsako drugo obliko skupnosti, razen sklenitve katoliške poroke. Papež Frančišek je v petek odločno zavrnil vsako drugo obliko skupnosti, razen sklenitve katoliške poroke. Foto: Wikipedia

Papež Frančišek je v petek pred sodniki rimske rote odločno zavrnil vsako drugo obliko skupnosti, razen sklenitve katoliške poroke, ter obsodil vsakršno "mešanje" z istospolnimi skupnostmi.

Pred člani sodišča je papež poudaril, da je na zadnjih dveh sinodah o družini (oktobra 2014 in 2015) "Cerkev svetu sporočila, da se družino, kakor jo želi Bog, ne more mešati z kakršno koli drugo obliko skupnosti". Čeprav ni posebej omenil istospolne skupnosti, je jasno, da se je papež Frančišek v svoji kritiki nanašal nanje, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Številni opazovalci teh dveh sinod menijo, da je papež postal tarča konservativcev, ki so preprečili, da bi prevladala njegova liberalna, sočutna in fleksibilna stališča do poroke, ločitve in homoseksualnosti.

"Cerkev s prenovljenim občutkom odgovornosti še naprej predlaga zakonsko zvezo v njenih bistvenih elementih - potomstvo, dobro zakoncev, enotnost, nerazvezljivost," in to "kljub sodobnim oblikam, ki so usmerjene na tisto, kar je kratkotrajno in minljivo", je med drugim še povedal papež Frančišek.

nazaj na vrh