Danes zadnji dan za prijavo za člana nadzornega sveta SDH

  • Napisal  STA, K. K.
Koga bo nastavil Cerar? Koga bo nastavil Cerar? Foto: Matic Štojs/Demokracija

Danes opoldne se izteče rok, do katerega je mogoče oddati kandidaturo za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH). Ta ima že od lanskega decembra le tri člane, potem ko sta že izbrana kandidata tik pred marčnim glasovanjem v DZ od kandidature odstopila, pa je finančno ministrstvo nov razpis objavilo 7. aprila.

V skladu z zakonom o SDH ima nadzorni svet holdinga pet članov, med katerimi ni predstavnikov delavcev. Imenuje jih DZ na predlog vlade, pri tem pa daje soglasje k celotnemu predlogu vlade in ga ne more spreminjati. Član nadzornega sveta SDH je izvoljen za pet let z možnostjo enkratne ponovne izvolitve.

Trenutno ima nadzorni svet SDH le tri člane. Poleg predsednika Damjana Beliča v njem sedita še Duško Kos in Barbara Smolnikar.

Decembra je preminil član nadzornega sveta Drago Ferfolja, že od julija pa nalog nadzornice ni opravljala Lidia Glavina, ki je bila imenovana za začasno predsednico uprave SDH. Z njenim imenovanjem za polni mandat na čelu holdinga ji je nato funkcija nadzornice prenehala.

Vlada je za glasovanje na marčni seji DZ pripravila predlog, naj se za manjkajoča nadzornika imenuje Franca Žmavca in Željka Puljića, ki pa sta le dan pred odločanjem od kandidature odstopila.

Žmavc je odstop pojasnil z besedami, da ni želel sodelovati v političnih igricah. Kot je dejal, je prišlo do zakulisnih intrig, laži in zlorabljanja njegovega imena. "Ne zdi se mi smiselno sodelovati v bojih med koalicijskimi partnericami," je dejal. Tudi Puljić je ugotovil, da je politiki povsem vseeno, za kakšne kadre v resnici gre, saj na njihovih kandidaturah bije bitko lastnih interesov.

Čeprav je le tričlanski, pa je nadzorni svet SDH operativen, deluje in sprejema vse odločitve, za katere je pristojen, je po odstopu obeh kandidatov za STA dejal Belič.

V skladu z zakonom mora biti nadzorni svet SDH sestavljen iz članov, ki se medsebojno dopolnjujejo po strokovnem znanju in kompetencah. Glede na trenutno strokovno strukturo bodo imeli na tokratnem razpisu prednost kandidati s strokovnim znanjem iz upravljanja obveznosti in premoženja v kombinaciji s strokovnim znanjem iz področij financ in korporacijskega prava.

nazaj na vrh