Danes na cvetno nedeljo po cerkvah potekajo blagoslovi oljčnih vejic in butaric

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Foto: Matic Štojs Lomovšek Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Foto: Matic Štojs Lomovšek

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredno pripravo na veliko noč, ki bo letos 1. aprila. Tako bodo danes po cerkvah potekali blagoslovi vejic oljk in drugega zelenja, ki ga verniki pogosto povežejo v butare. Papež Frančišek bo zelenje blagoslovil dopoldne na Trgu sv. Petra, kjer bo tudi daroval mašo.

 

 

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Katoličani zato po stari krščanski navadi, ki sega v 7. stoletje, na ta dan k blagoslovu v cerkev prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga pogosto povežejo v butare.

Palmove veje so po krščanski simboliki znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave.

Papež Frančišek bo danes dopoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval bo tudi mašo. Slovesne maše z blagoslovi zelenja bodo potekale tudi po slovenskih cerkvah.

Na dvorišču sedeža ljubljanske nadškofije bo dopoldne oljke in drugo zelenje blagoslovil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, nato pa bo v stolnici daroval mašo. V mariborski nadškofiji bo zelenje blagoslovil nadškof metropolit Alojzij Cvikl, nato pa bo tudi on daroval mašo.

Pri slovesnostih bodo danes prebirali svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

V Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Evangeličani zelenja ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.

Pravoslavni verniki, ki sicer uporabljajo drugačen koledar, bodo cvetno nedeljo obeležili 1. aprila, samo veliko noč pa teden pozneje.

nazaj na vrh