Danes bo vrhunec karnevalskega dogajanja na Ptuju

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ptujsko kurentovanje Ptujsko kurentovanje Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Pustne prireditve bodo danes dosegle vrhunec dogajanja, saj se bodo po Sloveniji zvrstile tiste najbolj množične in najbolj tradicionalne. Kot vselej, tudi tokrat največ obiskovalcev pričakujejo na Ptuju, kjer bo v okviru 58. Kurentovanja potekala mednarodna karnevalska povorka. Velik obisk si obetajo tudi na Laufariji v Cerknem in v Cerknici.

Najstarejše slovensko mesto se od nedavnega ponaša z vpisom obhodov kurentov na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, zato se bo državna sekretarka na kulturnem ministrstvu Damjana Pečnik še pred povorko udeležila slavnostne predaje uradne listine.

Pustno rajanje na Ptuju sicer poteka že vse od prejšnjega konca tedna, okoli 50.000 obiskovalcev od blizu in daleč pa si obetajo prav na današnji mednarodni povorki. Ulice in trge bo znova preplavila tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov, največ med njimi bo seveda kurentov iz vseh delov Spodnjega Podravja. Ob njih so vsakoletni gostje tudi orači, piceki in nekateri drugi značilni liki iz regije in vse Slovenije.

Tudi letos se bodo predstavile nekatere tuje skupine, saj jih pričakujejo kar iz enajstih evropskih držav, med drugim iz Belgije, Bolgarije, Francije in vseh sosednjih držav. "To bo zagotovo največji prikaz z največjim številom gostujočih držav udeleženk v širšem, tudi evropskem prostoru," je dejal prvi mož Kurentovanja in podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest (FECC) Branko Brumen.

Na karnevalu v Cerknici se bodo tudi letos predstavili tradicionalni liki in velike figure na čelu s pramaterjo Uršulo in ščuko velikanko, ki še posebej nestrpno čaka na pomlad in z njo na vodo. Poleg Butalcev in polhov bo mogoče videti tudi Uršulino potomko Lizo, povodnega moža Jezerka, butalskega ježa, mogočnega zmaja, napovedujejo v Cerknici, ki se v pustnem času prelevi v Butale.

V Cerknem bodo v okviru 62. tradicionalne Laufarije tamkajšnji laufarji prebrali Pustu obtožnico. V njej ga bodo obtožili za vse, kar se je slabega zgodilo v zadnjem letu.

Največja povorka na Gorenjskem se danes obeta v Šenčurju, ki jo tradicionalno že 28. pripravljajo Godlarji, pustovanje pa kot vsako leto danes pripravljajo na Viru pri Domžalah. V Pomurju bo najbolj veselo na Fašenku v Lotmerki, ki bo tokrat potekal že 28. doslej.

Največje pustovanje na Dolenjskem prirejajo v Kostanjevici na Krki, kjer bodo danes na vsakoletni Šelmariji oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko. Največ pustnih mask na Primorskem se bo danes v okviru desetega Istrskega karnevala zbralo v Portorožu, na Koroškem pa v Slovenj Gradcu.

nazaj na vrh