Bodo slovenski učenci v prihodnosti še tekmovali v znanju kemije, matematike, računalništva in logike?

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Tomaž Lisec Tomaž Lisec

Ali drži informacija, da namerava Zavod RS za šolstvo po desetih letih ukiniti sofinanciranje nekaterih tradicionalnih tekmovanj v znanju?

 

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s sofinanciranjem šolskih tekmovanj s strani Zavoda republike Slovenije za šolstvo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica!

Zavod Republike Slovenije za šolstvo (v nadaljevanju ZRSŠ) je glede na število tekmovalcev eden izmed večjih in tudi tradicionalnih organizatorjev šolskih tekmovanj v državi. Po letu 2008 so v skladu s krovnim Pravilnikom o sofinanciranju tekmovanj ostali samostojni organizatorji za šest tekmovanj. S tekmovanji želijo prispevati k spodbudnemu učnemu okolju glede na individualne razlike med učenci/dijaki, je zapisano na spletni strani zavoda.

Mediji so poročali, da naj bi ravno ta zavod, katerega želja je prispevati k spodbudnemu učnemu okolju glede na individualne razlike med učenci/dijaki, po desetih letih ukinil sofinanciranje nekaterih tradicionalnih tekmovanj v znanju. Med 16 ukinjenimi programi naj bi bila tudi tekmovanja iz kemije, matematike, računalništva in logike. Merila, po katerih naj bi programe zavrnili, niso znana. Odločitev o ukinitvi teh programov pa bi lahko vplivala tudi na podeljevanje Zoisovih štipendij za nadarjene.

Zato me zanima, kako komentirate tovrstno odločitev ZRSŠ, glede na to, da je med ukinjenimi tekmovanji tudi tekmovanje v matematiki za Vegova priznanja in to v letu, ko je Slovenija dobila zlato medaljo iz fizike, zlato medaljo in naslov absolutnega zmagovalca iz astronomije in astrofizike? Kakšni so argumenti za tovrstno določitev?

Prav tako naj ne bi bilo več tekmovanja iz kemije in logike, tako da slovenski otroci ne bodo mogli več dobivati priznanj za posebne dosežke iz logike, za posebne dosežke iz kemije in naravoslovja. Ali to pomeni, da ministrstvu nista več pomembna znanost in razvoj slovenske znanosti? Kaj tovrstna odločitev pomeni za slovenske šolarje?

Kako bo ta odločitev vplivala na podeljevanje Zoisovih štipendij v prihodnjih letih? Znanstvene štipendije se namreč podeljujejo na področju znanstvenih dosežkov.

Koliko so v preteklosti stale izvedbe tovrstnih tekmovanj?

nazaj na vrh