Anketa Nove24TV: SDS ostaja na vrhu

  • Napisal  Nova24TV
Anketa Anketa Foto: pixabay.com

Predsedniške volitve so za nami, vroče politično dogajanje pa se bo nadaljevalo do parlamentarnih volitev čez pol leta. Te bodo veliko pomembnejše, saj bo od njih odvisna usoda Slovenije v številnih vidikih. Po podatkih agencije Parsifal bi na volitvah zmagala stranka SDS s 15,8 odstotka, za njo pa je z večjim zaostankom kot pretekli mesec stranka SD z 11,2 odstotka podpore. Analitiki skok socialistov pripisujejo Pahorjevi podpori na predsedniških volitvah, predvsem v prvem krogu, nato pa jim je podpora začela padati. Ta bi znala še dodatno pasti, saj novo stranko napoveduje poraženec predsedniških volitev Marjan Šarec. 

Kot so pokazali rezultati ankete, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, bi na predčasnih volitvah v Državni zbor, ki bi bile to nedeljo, večina volivcev svojo podporo namenila stranki SDS (15,8 odstotka), sledita SD (11,2 odstotka) in SMC (4,9 odstotka), polovica (50 odstotkov) volivcev je neopredeljenih. V primeru predčasnih volitev v Državni zbor to nedeljo, če gledamo le opredeljene volivce, bi večina svojo podporo namenila stranki SDS (31,7 odstotka), sledita SD (22,4 odstotka) in SMC (9,9 odstotka) s podporo nad 5 odstotki.

Nihanje podpore strankam v enoletnem obdobju
Nihanje podpore strankam v enoletnem obdobju je pokazalo, da SDS drži vodilni položaj, sledi ji SD, ki ji rahlo upada podpora v primerjavi z merjenjem prejšnji mesec. Podpora DeSUS in NSI izjemno pada, v vzponu je podpora SMC in Levice.

Podpora vladi še vedno nizka
Sedanjo vlado Mira Cerarja podpira 34,7 odstotka vprašanih, 55,1 odstotka vprašanih ne izkazuje podpore vladi, 10,2 odstotka pa je neodločenih. V primerjavi z merjenjem priljubljenosti oktobra je podpora vladi nižja (34,7 odstotka), kot je bila ob prejšnjem merjenju (36,7 odstotka).

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 6. 11. in 8. 11. 2017. V raziskavo je bilo zajetih 792 anketirancev. Povprečna starost je bila 48,7 leta, največ anketirancev pa je z dokončano poklicno šolo (29,7 odstotka). Sledijo tisti z dokončano srednjo šolo (29,3 odstotka), 26,3 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali manj, 14,6 odstotka volivcev v vzorcu ima dokončano višjo, visoko šolo ali več. V anketo so bili zajeti le volivci, ki so se zagotovo ali morda udeležili drugega kroga predsedniških volitev. Volilci, ki se niso nameravali udeležiti drugega kroga predsedniških volitev, v rezultatih niso upoštevani.

Vir: Nova24TV

nazaj na vrh