Slovenija

Rupel s somišljeniki pisal Cerarju glede konference o Zahodnem BalkanuSkupina predstavnikov civilne družbe s prvopodpisanim Dimitrijem Ruplom je po četrtkovi konferenci o Zahodnem Balkanu v Berlinu na mandatarja za sestavo vlade Mira Cerarja danes nalovila pismo, v katerem ugotavljajo, da EU Slovenijo šteje za državo, ki potrebuje pomoč in jo je treba navsezadnje uvrstiti v novo balkansko ali jugoslovansko skupnost.

Pod pismom, ki so ga posredovali tudi nekaterim medijem, so poleg nekdanjega zunanjega ministra Rupla podpisani Žiga Turk, Borut Trekman, Peter Jambrek, Tone Jerovšek, Jože Rant, Matej Avbelj, Aleš Hojs, Janko Kos, Damjan Damjanovič, Ivan Štuhec in Matej Lahovnik.

V pismu pojasnjujejo, da so bili udeleženci konference razdeljeni na gostitelje - Avstrija, Evropska komisija, Francija, Nemčija - in goste - Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Kosovo, Makedonija, Slovenija in Srbija.

Po njihovem mnenju je glavno sporočilo konference, da EU Slovenije kljub njenemu članstvu in kljub temu, da je leta 2008 predsedovala EU, ne šteje za gostitelja, ampak za gosta, ki potrebuje pomoč, ki ga je treba disciplinirati ali navsezadnje uvrstiti v nekakšno novo balkansko ali celo jugoslovansko skupnost.

Senat zavrnil Jankovićevo pritožbo v zadevi Niš, Janković bo moral sesti na zatožno klopSenat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtoženih na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Senat je ugovore zavrnil kot neutemeljene, so za STA pojasnili na tožilstvu. Z zavrnitvijo je obtožnica postala pravnomočna, obtoženi pa bodo morali sesti na zatožno klop.

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je obtožnico zoper ljubljanskega župana vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je Janković vodil Mercator. Očitali naj bi mu zlorabo položaja, ljubljanski župan pa se bo moral zaradi domnevno spornih poslov zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Obtožnica naj bi bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center.

Odbor 2014: Za ponos je nujno ukrepanje; danes spet protest pred Vrhovnim sodiščem RSNa današnji dan mineva že 73. dan odkar imamo kot edina država v zahodnocivilizacijskem krogu in osrčju Evropske unije, političnega zapornika. Zelo zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo zakaj politična elita in družba nasploh ne ukrepa, kar pod velik vprašaj postavlja njihovo moralno in vrednostno prepričanje. 

Za uspešnost demokracije je nujen obstoj odprte družbe, za katero je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prioritetnega pomena. Politično motiviran proces Patria pa jasno kaže na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin Janeza Janše in njegove družine. Janez Janša je bil zaprt zgolj na podlagi indicev, kar postavlja načelo pravičnosti pod velik vprašaj. Kako naj torej navadni državljani zaupajo v pravosodje, ki lahko na takšen način obsodi kogarkoli in kadarkoli?
Vrhovno sodišče letos pričakuje več kot 3850 osebnih stečajev Število osebnih stečajev se je v zadnjem času močno povečalo. Če je bilo do konca julija lani začetih 449 osebnih stečajev, je v prvi polovici letošnjega leta omenjena številka narasla na 2249 osebnih stečajev. Glede na omenjeni trend na Vrhovnem sodišču RS pričakujejo, da bo letos osebni stečaj začet vsaj zoper 3855 oseb.

Možnost osebnega stečaja je uvedel zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki se je začel uporabljati oktobra 2008. V istem letu je bilo začetih 98 osebnih stečajev, v prihodnjih letih pa je z izjemo let 2012 in 2013 število začetih osebnih stečajev naraščalo.

Leta 2009 je bilo tako začetih 418 osebnih stečajev, 756 v letu 2010, 1124 v letu 2011, 1040 v letu 2012, leta 2013 pa 879.

Osebni stečaj lahko sproži sam dolžnik, njegov upnik, lahko pa tudi delavec, ki je zaposlen pri dolžniku. V primeru, da stečaj sprožita dolžnik in delavec, stroške predujma za začetne stroške postopka založi sodišče, v primeru da stečaj sproži upnik, pa začetne stroške krije sam.

 Tanja Porčnik za Reporter: Slovenski javnofinančni kiklopMandatar za sestavo nove slovenske vlade Miro Cerar namerava za finančega ministra predlagati Dušana Mramorja. Bistveno je, ali ima kandidat vizijo in izdelan načrt, kako se spopasti s preobsežno državo, ki spominja na kiklopa. Ta je postala zelo okorna, pozrešna, neprijazna in z enookim pogledom, ki ima bistveno zmanjšan zorni kot in zato omejeno sposobnost razumevanja, kaj se dogaja v Sloveniji.

Če v letnem poročilu Ekonomska svoboda sveta pogledamo mednarodno primerjavo obsega države – pri čemer se meri obseg javne porabe, državnih transferjev & subvencij, državnih podjetij & investicij in najvišja mejna davčna stopnja tako na dohodek kot na izplačane plače – se nam naslika slovenski kiklop, saj si Slovenija med 152 državami deli 141. mesto z Republiko Kongo in Kitajsko. Skrb zbuja tudi to, da že leta padamo na omenjeni lestvici. Med drugim tudi zato, ker živimo v državi, kjer so politiki in birokrati postali prvaki v povečevanju obsega države, medtem ko zanemarjajo ali ne želijo slišati, da padanje na lestvici ekonomske svobode pomeni manj blaginje, manj dodane vrednosti, večjo brezposelnost in nižjo gospodarsko rast.

Projekt Začetek šole za varnost najmlajših v prometuAgencija za varnost v prometu (AVP) je danes predstavila projekt Začetek šole, ki se je začel 25. avgusta in bo trajal do 10. septembra. Projekt bo postregel z različnimi preventivnimi aktivnostmi, povezanimi z varnostjo najmlajših v prometu, med drugim s spremljanjem otrok na prehodih za pešce in pregledom varnih šolskih poti.

Projekt poteka v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa, koordinira pa ga ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Odbor 2014: V Sloveniji ni strpnosti do drugače mislečih in čutečihSpoštovani,

danes mineva 71. dan odkar je vodja največje opozicijske stranke Janez Janša po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Vančo Tegov je na včerajšnjem shodu Odbora 2014 izpostavil, da se je Slovenija spremenila v inštrument neke ideologije in miselnosti, ki ni primerna času, ki ga živimo. Pravosodje se je spremenilo v orodje za dosego neslavnih »svetovnih rekordov« procesnega zavlačevanja na škodo temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Tudi Odbor 2014 obžaluje, da v Sloveniji ni strpnosti do drugače mislečih in čutečih, ter nikakor ne razume nestrpnosti do osamosvojiteljev naše domovine, ki bi morali biti spoštovani, zaradi svojega doprinosa k ustvarjanju zgodovine države.

Slovenija v drugem četrtletju z 2,9-odstotno rastjo BDPBruto domači proizvod (BDP) se je v drugem letošnjem četrtletju po prvih ocenah statističnega urada na letni ravni realno zvišal za 2,9 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi s prvim četrtletjem zvišal za en odstotek, glede na prvo trimesečje lani pa za 2,8 odstotka.

Skupaj se je gospodarska dejavnost v prvem polletju okrepila za 2,5 odstotka. Slovenija se tako po podatkih o gibanju BDP v drugem trimesečju uvršča med uspešnejše države EU, čeprav je treba povedati, da še niso vse prešle na novo evropsko metodologijo.

Statistični urad je popravil tudi podatke za prvo letošnje četrtletje. BDP se je tako v prvih treh mesecih na letni ravni okrepil za 2,1, in ne 1,9 odstotka, po desezoniranih podatkih pa za 1,9, in ne 1,5 odstotka.

Na četrtletni ravni se gospodarska dejavnost ni skrčila za 0,3 odstotka, kot je bilo sprva izračunano, ampak je ostala nespremenjena.

Petrol v polletju z malenkost nižjim dobičkomSkupina Petrol je v prvem polletju letos ustvarila 23,9 milijona evrov čistega dobička, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje Petrola so se v enakem obdobju znižali za odstotek na 1,9 milijarde evrov. Uprava in nadzorni svet Petrola ocenjujeta, da je skupina glede na gospodarske razmere dosegla dobre rezultate.

S poslovanjem skupine in družbe Petrol v prvem polletju se je na današnji seji seznanil nadzorni svet, so iz Petrola sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Prihodki skupine so se, kot pojasnjujejo v Petrolu, znižali predvsem zaradi nižje prodaje energentov zaradi mile zime.

Bruto dobiček je znašal 157,7 milijona evrov, kar je na ravni prvega polletja leta 2013, denarni tok iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala pa 60,7 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot v lanskem prvem polletju.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)