Pasica
Pasica

Slovenija

Anketa Planet TV: Na volitvah bi največ podpore dobila SDS, sledi SDČe bi bile volitve to nedeljo, bi največ podpore dobila stranka SDS, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Planet TV opravil Episcenter. Stranka bi prejela 21,3 odstotka glasov, na drugo mesto pa bi se z 20,9 odstotka uvrstila SD. Na državnozborskih volitvah bi se glede na rezultate raziskave na tretje mesto uvrstila PS s 7,2 odstotka, na četrto mesto NSi s šestimi odstotki, na peto mesto pa SLS s petimi odstotki glasov. Sledile bi stranka DeSUS s 4,3 odstotka, Solidarnost s 3,6 odstotka, TRS z 2,6 odstotka ter DL z 1,8 odstotka.

Pri tem vprašanju je bilo neopredeljenih 7,4 odstotka anketirancev, svojega odgovora pa jih ni želelo izdati 6,2 odstotka.

Volitev bi se zanesljivo udeležilo 49 odstotkov vprašanih, verjetno pa 13 odstotkov. Da verjetno ne bi šli na volitve, jih je odgovorilo deset odstotkov, zanesljivo pa na volitve ne bi odšlo 28 odstotkov anketiranih. O odhodu na volitve se še ni odločil en odstotek vprašanih.

Anketirance so spraševali tudi o podpori vladi. Da jo podpira, je odgovorilo 31 odstotkov vprašanih, kar je polovico manj kot lani ob nastopu njenega mandata.

Od pritožbene seje že mesec dni, sodbe pa še niPred mesecem dni je na ljubljanskem višjem sodišču potekala seja v zadevi Patria. Sodbe sodišče še vedno ni odpravilo, kar pa je bilo pričakovati, saj je predsednik senata Milan Štrukelj že na seji napovedal, da bodo zaradi obsežnosti zadeve za sodbo verjetno potrebovali dlje kot 30 dni. Statistika kaže, da višje sodišče večino pritožb zavrne.

Na prvostopenjsko obsodilno sodbo v zadevi Patria so se pritožili vsi trije obsojeni, predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič.

Prvi je bil 5. junija lani zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov obsojen na dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov.

Eva Irgl: »Razočarana sem nad neodgovorno politiko koalicije in predsednika Državnega zbora.«Poslanka SDS Eva Irgl je v izjavi za medije spregovorila o današnji odločitvi Kolegija predsednika Državnega zbora, da bo izredna seja Državnega zbora, namenjena določitvi novega odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli, sklicana za 24. april.

Poslanka SDS Eva Irgl je dejala, da je predsednik državnega zbora skupaj z glasovi koalicije odločil, da bo izredna seja Državnega zbora v četrtek, 24.4. in ne v torek 22.4, kot smo predlagali v SDS. » S tem so načrtno povzročili, da je izjemno malo možnosti, da se referendum izpelje skupaj z volitvami v Evropski parlament, pa čeprav se vsi v koaliciji še kako dobro zavedajo, da bi to bila najboljša možna rešitev,« je uvodoma dejala poslanka in prvopodpisana pod zahtevo za referendum o arhivski noveli.

»Predsednik državnega zbora bi se moral pri sklicu seje vzdržati vsakršnih dejanj, ki kakorkoli onemogočajo ali pa ovirajo možnost, da na referendum pride čim večje število ljudi,« je opozorila poslanka. Ob tem je dejala, da je že večkrat pojasnila, da bi glasovanje na referendumu hkrati z evropskimi volitvami pomenilo najnižje stroške in najvišjo udeležbo, »ki je potrebna, če želimo zadostiti kvorumu, ki je določen za to, da nek referendum na koncu tudi uspe.«

Družba Pimco kupec novembra lani izdanih slovenskih državnih obveznicMinistrstvo za finance je danes v skladu z odločbo informacijske pooblaščenke razkrilo ime kupca, ki je novembra lani v postopku zaprte izdaje kupil obveznice Republike Slovenije. Obveznice, izdane v skupnem znesku 1,5 milijarde evrov, je kupila skupina Pacific Investment Management Company (PIMCO), so sporočili z ministrstva.

Slovenija je novembra lani na evrskem trgu izdala za 1,5 milijarde evrov triletnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 4,7 odstotka. Obveznica je bila prodana po 99,6 odstotka nominalne vrednosti, kar pomeni, da je bil zahtevani donos nekoliko višji od 4,7 odstotka.

Kdo je kupec obveznic, na ministrstvu niso želeli razkriti. Minister Uroš Čufer je po izdaji povedal le, da gre za institucionalnega investitorja in da spoštujejo dogovor, da imena ne bodo razkrili. Nato sta v javnosti med možnimi imeni zaokrožili prav Pimco in Deutsche Bank.

Izdaja, šlo je za njen t.i. zaprti postopek, je bila takrat presenečenje, saj se je odvila na evrskem trgu. Poleg tega se je pred njo govorilo, da naj bi šla država znova po sveža sredstva na trg šele v začetku letošnjega leta.

Branko Grims: Minister Gregor pa nič!Ko je umrl Talleyrand, ki je brez vsake etike izdal prijatelje in menjal strani za osebno korist, je bilo to objavljeno z: »Dobro je opravil slabo, a slabo je opravil dobro.«

V politiki je vse odvisno od interpretacije. Toda kakorkoli bodo v koaliciji obračali besede, je bil 4. april 2014 zanje prelomen dan. Na glasovanju o interpelaciji je Gregor Virant dobil samo 23 glasov podpore, za njegovo razrešitev pa je glasovalo 39 poslancev, od tega pet iz koalicije. Še pred tem se je pokazalo, da je koalicija v najgloblji krizi in da nima več nobene ideje za rešitev stanja, ampak se stranke v koaliciji le izživljajo v notranjih spopadih. Pri razpravi o interpelaciji so vladajoči ravnali po tretji možnosti Murphyevega zakona: »Če je proti vam postopek, se sklicujte na argumente. Če so proti vam argumenti, se sklicujte na postopek. Če so proti vam postopek in argumenti, vreščite na ves glas!«.

Kot poskus, da prevpije interpelacijo, je Bratuškova prav ta dan napovedala, da bo zahtevala glasovanje o svoji zaupnici v državnem zboru. To po napovedi »nadšefa« njene PS Jankovića, da bo zahteval sklic kongresa stranke, res ni bilo nič presenetljivega. Hudo se moti, kdor misli, da bo zaupnica vložena za poenotenje ob za Slovenijo koristnih varčevalnih ukrepih. Takih namreč ta vlada sploh nima. Edini cilj zaupnice je v resnici obupen poskus ge. Bratušek, da znotraj lastne stranke utrdi svoj položaj, ki ji ga Janković zlahka zamaje. To je v resnici zloraba državnih institucij za znotraj strankarsko obračunavanje v PS na račun davkoplačevalcev po sistemu francoskih kraljev »Država, to sem jaz!«.

Napis Tito na Sabotinu ponovno deli prebivalce GoriškeNapis Tito na novogoriškem hribu Sabotin je bil zadnja leta razmetan in zarasel s podrastjem. Letos so ga aktivisti ponovno očistili in uredili. A je med prebivalci Goriške na obeh straneh državne meje že sprožil različne odzive, med katerimi so tudi javne osebnosti, ki obsojajo to dejanje in z njim "poveličevanje komunističnega diktatorja".

Na predvečer dneva zmage, to je 8. maja, nameravajo aktivisti ob napisu pripraviti krajšo slovesnost, na kateri bo spregovoril član predsedstva ZZB NOB Slovenije Milan Gorjanc, napis pa bo zažarel ob pomoči bakel.

Zadnje spreminjanje napisa na Sabotinu se je zgodilo pred letom dni. 2. marca je skupina aktivistov Vseslovenske ljudske vstaje napis preoblikovala v VSTAJA. Dve noči kasneje so ga še prebarvali z apnom.

Znova so se oglasili tudi nasprotniki napisa, ki so v izjavi goriških javnih osebnosti zapisali, da "z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je z ravnanji, kot je ponovno vzpostavljanje Titovega kulta, ogroženo krhko ravnovesje v našem narodu. To neevropsko hujskaško početje usodno razdvaja slovenske ljudi na obeh straneh meje in ogroža obstoj našega naroda".

Plačilni sistemi med velikonočnimi prazniki mirujejo, zaprta tudi borzaMed velikonočnimi prazniki evropski plačilni sistemi ne bodo delovali, zato banke in hranilnice v Sloveniji ter v ostalih državah območja evra ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa. Ta bo miroval danes ter v ponedeljek, zaprta bo tudi Ljubljanska borza.

Danes bo v Sloveniji možna le obdelava internih plačil v okviru posamezne poslovne banke oz. hranilnice. V večini držav EU je namreč že danes praznik in dela prost dan, so opozorili v Združenju bank Slovenije.

V NLB bodo denimo danes izvrševali le plačila, pri katerih imata plačnik in prejemnik plačila odprt račun v NLB, domača in čezmejna plačila v tuji valuti ter plačila v tretje države, so sporočili iz največje slovenske banke.

V ponedeljek je praznik tudi v Sloveniji, zato za izvajanje plačilnih storitev veljajo praznični urniki.

Eva Irgl: Ustavno sodišče je dalo že drugo zaušnico vladi Alenke BratušekReferendum o arhivih bi moral biti izveden skupaj z evropskimi volitvami, saj gre za prvovrstno evropsko temo.

Poslanka SDS in prvopodpisana pod referendumsko zahtevo glede novele zakona o arhivih Eva Irgl je na današnji izjavi za medije spregovorila o odločitvi Ustavnega sodišča, ki je razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli, Državnemu zboru pa naložilo, naj v sedmih dneh po objavi odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije sprejme nov odlok z novim datumom izvedbe referenduma.

»Gre že za drugo zaušnico tako koaliciji kot vladi Alenke Bratušek, prvič se je to zgodilo ob nepremičninskem davku,« je uvodoma dejala poslanka SDS Eva Irgl. Ob tem je ocenila, da bi bil najboljši možni datum za izvedbo referenduma 25.maj, ne samo zaradi najnižjih stroškov in najverjetneje najvišje udeležbe, ampak tudi zaradi same vsebine referenduma. »Takrat bodo potekale tudi evropske volitve in vprašanja o arhivskem gradivu so prvovrstna evropska tema,« je ob tem povedala poslanka SDS. Ob tem je dejala, da tudi Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmih med drugim poziva vse države članice Evropske unije, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da arhivi ostanejo odprti.

»To velja tudi za arhive tajne politične policije,« je poudarila poslanka Eva Irgl ter dodala, da bi bila izvedba referenduma na 25. maj hkrati z evropskimi volitvami ne le po stroškovni plati, ampak tudi po vsebinski plati, najboljša možna rešitev.

Ustavno sodišče razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli; DZ mora razpisati nov datumUstavno sodišče je razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli, DZ pa naložilo, naj v sedmih dneh sprejme nov odlok z novim datumom izvedbe referenduma. Ustavni sodniki so namreč soglasno ugotovili, da bi izpeljava referenduma 4. maja, takoj po praznikih in počitnicah, otežila učinkovito izvajanje pravice glasovanja na referendumu.

V odločbi je ustavno sodišče zapisalo, da določitev datuma glasovanja sama po sebi pomeni ureditev načina uresničevanja volilne pravice, pri čemer mora zakonodajalec ravnati razumno oziroma tako, da te pravice ne omejuje: "To pomeni, da mora datum določiti tako, da bo omogočil čim večjemu številu volilnih udeležencev udeležbo na referendumskem glasovanju."

 

 

Tega se je po navedbah ustavnih sodnikov zavedal tudi zakonodajalec, ko je v zakonu o referendumu in ljudski iniciativi določil, da se v času decembrskega državnega praznika, božično-novoletnih praznikov, šolskih počitnic in poletnih dopustov referendumska opravila ne morejo izvajati.

Po odloku, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo, bi bila glasovalni dan na referendumu nedelja, 4. maja, pred katero bi potekali prvomajski prazniki in počitnice. V to obdobje bi po ugotovitvah ustavnih sodnikov padla tudi zaključek volilne kampanje in predčasno glasovanje. "Določitev dni predčasnega glasovanja v času praznikov in počitnic in dneva glasovanja takoj za njimi pa že sama po sebi otežuje in ovira učinkovito uresničevanje pravice glasovanja na referendumu," so prepričani sodniki.

Da se volivcem omogoči čim učinkovitejše izvajanje pravice glasovanja je po mnenju ustavnih sodnikov pomembno tudi zato, ker je nova ustavna ureditev uvedla strožje pogoje (kvorum), po katerih je lahko zakon na referendum zavrnjen. Spomnili so tudi, da je imela koalicija, ko je za dan glasovanja določila 4. maj, na voljo tudi druge možnosti.

V odločbi je ustavno sodišče odgovorilo tudi na zatrjevanje DZ, da ni dobro mešati referendumske kampanje in kampanje za evropske volitve. Ob tem so spomnili na ustavno odločbo iz leta 1996, po kateri za istočasno glasovanje ni ovir.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)