Slovenija

V petek bo začela namesto DURS in carine delovati Finančna uprava RS V petek, 1. avgusta, bo začela delovati Finančna uprava RS (Furs), v katero se bosta združili carinska in davčna uprava. V novi upravi bo za nedoločen čas zaposlenih 3701 javnih uslužbencev, ki jih bo kot vršilka dolžnosti generalne direktorice vodila dosedanja generalna direktorica davčne uprave Jana Ahčin.

V novi Furs se bosta na podlagi zakona o finančni upravi združili Carinska uprava RS (Curs) in Davčna uprava RS (Durs). V začetku se bosta v generalni finančni urad združila generalni carinski in generalni davčni urad, delovanje lokalnih carinskih in davčnih uradov pa bo ostalo nespremenjeno do konca letošnjega leta.

Carinski in davčni uradi tako zaenkrat ostajajo na istih lokacijah, nespremenjeni ostajajo kontaktni podatki in uradne ure. Po 1. januarju pa bodo finančni uradi urejeni le še na sedežih sedanjih davčnih uradov, so danes sporočili iz Dursa in Cursa.

Nepravilnosti in goljufije bodo ljudje odslej lahko prijavili na anonimni 24-urni brezplačni telefon 080 11 22 ali na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Fotografije računov lahko še naprej pošiljajo na telefonsko številko 051 241 241, poleg tega pa še na nov elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . 1. avgusta bo začela delovati nova spletna stran www.fu.gov.si, predvidoma do konca letošnjega leta pa bosta kot arhivski spletni strani obstajali še današnji spletni strani davčne in carinske službe.

Po besedah Bratuškove bi Cerar za komisarja izbral Janeza PotočnikaPredsednik SMC Miro Cerar je na koalicijskih pogajanjih predstavnikom ZaAB pojasnil, da bi bil dosedanji evropski komisar Janez Potočnik zanje najprimernejši za nadaljevanje te funkcije, je povedala predsednica ZaAB Alenka Bratušek. Pri osnutku koalicijske pogodbe pa ima pomisleke pri vprašanjih konsolidacije javnih financ in zagona gospodarstva.

Predstavniki ZaAB so Cerarju povedali vsebinske pomisleke na osnutek koalicijske pogodbe, ki so jo prejeli zjutraj. Pri poglavju o zagonu gospodarstva po oceni Bratuškove manjkajo konkretni ukrepi, pri konsolidaciji javnih financ pa časovni okvir in način.

Predstavniki SMC so jim, tako je Bratuškova pojasnila v izjavi za medije, zagotovili, da se bodo o tem pogovorili in razmislili. Zatem bodo nadaljevali pogovore za vstop v koalicijo.

Cerar jim je po besedah Bratuškove pojasnil tudi razloge, zakaj menijo, da bi bil dosedanji evropski komisar Janez Potočnik najbolj primeren za nadaljevanje te funkcije. Obenem se je Cerar strinjal, da je to še naloga obstoječe vlade, je pristavila Bratuškova.

Združena levica odhaja v »konstruktivno« opozicijo; jo botri iz ozadja »šparajo«?Združena levica bo socialistična opozicija, je po današnjih pogovorih z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem napovedal predstavnik ZL Luka Mesec. Tako so se po njegovih besedah odločili zlasti zaradi povsem različnih pogledov na gospodarsko politiko, v osnutku koalicijske pogodbe pa pogrešajo tudi celosten koncept razvoja slovenske družbe.

Mesec je pojasnil, da so pogovori potekali po pričakovanjih. Skupaj so pogledali ključne dele osnutka koalicijske pogodbe, ki so jo prejeli zjutraj. Po oceni ZL je osnutek napisan preveč razdrobljeno. "Po področjih so našteti določeni ukrepi, manjka pa neka rdeča nit," je poudaril.

V ZL so danes želeli izvedeti, kakšen je celosten koncept razvoja slovenske družbe, kot ga vidi SMC, a jasnih odgovorov po besedah Mesca niso dobili. Prav tako pa se v stranki ne strinjajo s predvideno gospodarsko politiko, pri kateri so "na popolnoma različnih bregovih".

Potencialna vlada Mira Cerarja namreč zagovarja privatizacijo, ZL pa je proti njej. Mesec je pojasnil, da so se v SMC izrekli o tem, da "bodo privatizirali vse razen infrastrukture".

Erjavec v igri za predsednika DZ in evropskega komisarjaPrvak DeSUS Karl Erjavec je po koalicijskih pogajanjih s SMC povedal, da bo predvidoma kandidat za predsednika DZ. Tako je dogovorjeno, a se s podpisom koalicijske pogodbe to lahko še spremeni, pravi Erjavec, ki si želi široko koalicijo, v kateri bi bili tako SD kot NSi. Ob tem ostaja tudi v igri kot kandidat za evropskega komisarja.

Erjavec, ki se je s predsednikom SMC Mirom Cerarjem sestal dopoldne, ocenjuje, da pogajanja za sestavo koalicije dobro potekajo. Danes zjutraj so stranke prejele tudi delovni osnutek koalicijske pogodbe.

Po Erjavčevih besedah bodo v stranki oblikovali še delovne skupine, ki bodo podrobno razdelale verjetno vsebino koalicijske pogodbe. V DeSUS so zadovoljni, da so se v glavnem uspeli dogovoriti o vseh njihovih predlogih, s tem, da bo treba po Erjavčevih besedah konkretizirati še vprašanje regresa upokojencem. V DeSUS pričakujejo, da bi v prihodnjem letu regres dobilo čim več upokojencev. A je treba preveriti proračunske in gospodarske možnosti.

Požareport: Nova vladna koalicija praktično že znana: Cerar-Erjavec-Židan-Novakova!... če bi se zgodilo kako drugače, bi bil to čudež, pravijo naši viri blizu Mira Cerarja. Prav tako je prvak Desusa Karl Erjavec še zelo daleč od funkcije slovenskega komisarja v Bruslju.

Čeprav se danes začenja šele drugi krog koalicijskih pogajanj, je nova vladna koalicija, tudi po navedbah naših virov iz Stranke Mira Cerarja, praktično že sestavljena in znana. Šlo bi za tako imenovano "mavrično koalicijo" med SMC, stranko Desus, Socialnimi demokrati ter stranko Nova Slovenija, zunaj vlade, med opozicijo, pa bodo pristali SDS, Združena levica in Zavezništvo Alenke Bratušek. Pri tem je zanimivo, da ZaAB pri morebitnem vstopu v vladno koalicijo sploh ne postavlja nobenih pogojev, samo da pač pridejo zraven - na oblast.

Če bi se zgodilo kako drugače, bi bil čudež, zagotavljajo naši viri, vlada Mira Cerarja bo tako v državnem zboru uživala podporo 57 poslancev.

KAKO BI NSi POMIRILA SVOJE RADIKALCE

Zdaj naj bi se tudi dovolj zbližala še nedavno kakor "nepremostljiva" programska izhodišča med SD in NSi. Nova Slovenija naj bi se strinjala z nadzorovano privatizacijo (kar še ustreza Socialnim demokratom), SD pa naj bi sprejel "ideološke" zahteve NSi, to je neposeganje bodoče Cerarjeve vlade v družinsko zakonodajo in verske skupnosti ter zakon o dostojnem pokopu vseh žrtev druge svetovne vojne, kar naj bi bilo dovolj, da bi Nova Slovenija zadovoljila in pomirila tudi bolj radikalni del svoje volilne baze. Večinski del vodstva Nove Slovenije si namreč tokrat res želi biti vladna stranka, saj računajo, da bi na podlagi svojega ekonomskega programa lahko pobrali tudi smetano poslovnežev, ki so nekako bliže desnici in so prej koketirali z Janševo SDS ali propadlo Virantovo Državljansko listo. Posamezni vplivni člani NSi tudi namigujejo, da bo Cerar za njihov vstop v vlado "plačal višjo programsko in kadrovsko ceno" kot Socialnim demokratom.

Matej Tonin, denimo, bo predvidoma postal novi minister za obrambo.

Anton Urankar: Socializma nikar!Ko prebiram in poslušam vesti in mnenja po zadnjih volitvah: o veselju zmagovalcev, razočaranjih poražencev, nepristranskih, pa tudi pristranskih mnenjih novinarjev in drugih spremljevalcev tega dogajanja, mi misel uhaja stran od tega prerivanja, pritakne se mi želja, prošnja, ki jo je zapisal naš goriški slavček v pesmi Človeka nikar. Družboslovci bi to misel lahko razvili v globlji premislek o človeku, tudi o današnjem volivcu, njegovih hotenjih, njegovih vrednotah in smeri razvoja slovenske države, ki jo lahko pričakujemo od njegovih, naših odločitev. Sam tega ne zmorem, zato sem pesnikovo širino zožil v obvladljiv okvir, v svarilo: socializma nikar!

To svarilo, ki sem ga izbral tudi za naslov tega prispevka, je po mojem prepričanju upravičeno, še posebej v tem trenutku, saj smo se znašli na robu prepada, pred gospodarskim zlomom, ko moramo najti pravo pot, stran od brezna, ki nas lahko pogoltne in poiskati za naš nadaljnji razvoj ter blaginjo pravo rešitev, ki nas bo uvrstila med uspešne evropske narode, kar seveda zmoremo in si tudi zaslužimo.

Začasni vodja poslancev SDS Jože Tanko je danes ponovil, da SDS ne bo prevzela funkcij oz. vodstvenih mest v DZ, torej niti v delovnih telesih. Tako se je odpovedala tudi podpredsedniškemu mestu v mandatno-volilni komisiji, ki bo zasedala v petek, med ustanovno sejo DZ, na kateri je pričakovati veliko razprave glede mandata prvaka SDS Janeza Janše. V SDS pričakujejo, da ne bo že na ustanovitveni seji DZ prišlo do kršenja ustave, je v današnji izjavi novinarjem po sestanku začasnih vodij poslanskih skupin pojasnil Tanko. Zato je začasnim vodjem poslanskih skupin v podpis ponudil izjavo, s katero bi se obvezali, da bo DZ pri potrditvi mandatov glasoval o vseh mandatih skupaj ter da bi se odpovedali vsem predlogom ali podpori naknadnemu odvzemu mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Odgovor poslanskih skupin pričakujejo do srede opoldne. Po mnenju SDS se namreč lahko zgodi, da ne bi v celoti potrjevali mandatov. Po Tankovih besedah se lahko koalicijska večina odloči, da je eden od mandatov sporen in to lahko tudi izglasujejo. Začasni vodja poslancev SDS Jože Tanko je danes ponovil, da SDS ne bo prevzela funkcij oz. vodstvenih mest v DZ, torej niti v delovnih telesih. Tako se je odpovedala tudi podpredsedniškemu mestu v mandatno-volilni komisiji, ki bo zasedala v petek, med ustanovno sejo DZ, na kateri je pričakovati veliko razprave glede mandata prvaka SDS Janeza Janše.

V SDS pričakujejo, da ne bo že na ustanovitveni seji DZ prišlo do kršenja ustave, je v današnji izjavi novinarjem po sestanku začasnih vodij poslanskih skupin pojasnil Tanko.

Zato je začasnim vodjem poslanskih skupin v podpis ponudil izjavo, s katero bi se obvezali, da bo DZ pri potrditvi mandatov glasoval o vseh mandatih skupaj ter da bi se odpovedali vsem predlogom ali podpori naknadnemu odvzemu mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Odgovor poslanskih skupin pričakujejo do srede opoldne.

Po mnenju SDS se namreč lahko zgodi, da ne bi v celoti potrjevali mandatov. Po Tankovih besedah se lahko koalicijska večina odloči, da je eden od mandatov sporen in to lahko tudi izglasujejo. "Pojavljajo se tudi govorice, da se v službah državnega zbora pripravljajo za to, da se lahko kljub temu, da po ustavi ni možno, Janši odvzame mandat," je dejal Tanko.

Matoz vložil dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi PatriaZagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je v soboto na sodišče vložil dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Dopolnitev se po njegovih navedbah nanaša na kršenje ustavne pravice do nepristranskega sojenja Janši v tej zadevi.

Takšno kršitev po Matozovih besedah očitajo sodiščem na vseh treh stopnjah - okrajnemu, višjemu in vrhovnemu. Dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti pa je podal sedaj, ker se v tem času ni razjasnilo, ali bo predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša izločen iz postopka v zadevi Patria.

Matoz je na novinarski konferenci Obora 2014 tudi pojasnil, da je ustavno sodišče v odločitvi glede pritožbe Janše na sodbo v zadevi Patria zapisalo, da je treba vse morebitne kršitve človekovih pravic utemeljevati pred vrhovnim sodiščem.

Matoz je tudi spomnil na govor Masleše na dnevih slovenskega sodstva, v katerem je po Matozovem mnenju izrazil negativen odnos do Janše. Omenjeni govor je Matoz navajal tudi v zahtevi za izločitev Masleše iz postopka v zadevi Patria. Občna seja, na kateri bi morali vrhovni sodniki odločati o morebitni izločitvi Masleše, je bila 18. julija, a so bili zaradi vnaprej napovedanih odsotnosti nesklepčni. Nova občna seja še ni bila sklicana, so za STA potrdili na vrhovnem sodišču.

Andrej M. Poznič: Da se ne bi nič spremeniloDve značilnosti starosti sta se uveljavili v zadnjih volitvah. Prva je spomin na stare čase. V Sloveniji in Evropi se pogosto srečujemo z ostarelimi, ki obujajo spomine na stare čase. To obujanje je običajno zaznamovano z idealizacijo in pozabo. Vse staro je v spominu ostarelih bilo lepo in krasno, nič pa ni bilo slabega in bolečega. Tako so premnogi volivci nasedli pravljicam o tem, kako je bilo pod komunizmom lepo, čeprav smo se Slovenci leta 1991 slovesno odločili za svobodo in demokracijo, ker smo imeli dovolj zatiranja in družbene, gospodarske in vsakršne zaostalosti, ki so nam jo vsilili borci z rdečo zvezdo z velikim slovenskim holokavstom maja 1945.

Pozabili smo torej, da smo živeli v sužnjosti in bedi, verjeli pa pravljicam, da nam je bilo takrat lepo. Druga značilnost starosti pa je upor proti vsakršnim spremembam. Star človek je star dejansko tisti hip, ko izgubi stik s spreminjajočo se stvarnostjo. Pride trenutek, ko se naša sposobnost interaktivnosti z zunanjim svetom tako skrči, da zaživimo v majhnem svetu zaznamovanem z domom in najbližjo okolico in kjer je vsaka sprememba grožnja. Zgleda, da so volivci zmagovalnih strank (SMC, DeSUS in ZL) prav patološko podvrženi gerontološkim simptomom. Kar pa je pri ostarelemu človeku sprejemljivo in razumljivo, postane pogubno, ko se uveljavi kot družbeno pravilo.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)