Za slovenske šolarje se začenjajo prvomajske počitnice

  • Napisal 
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Peter van der Sluijs/Wikimedia Commons, CC-BY-SA 3.0

Danes je zadnji šolski dan pred prvomajskimi počitnicami, ki bodo tokrat daljše kot ponavadi, saj bodo šolarji skupno prosti kar devet dni. V tem času se bodo mnogi s starši odpravili na dopust, tisti, ki bodo ostali doma, pa se bodo lahko vključili v pester počitniški program. V šolske klopi se bodo znova vrnili 4. maja.

V prestolnici bo za pestro počitniško dogajanje med drugim poskrbel zavod Mladi zmaji. V Centru za kakovostno preživljanje prostega časa mladih bodo namreč pripravili kulturne in športne aktivnosti. V torek si bodo šolarji lahko ogledali film o vrstniškem nasilju Še žal ti bo! v Kinodvoru, v sredo se bodo pomerili v lokostrelstvu, v četrtek pa se bodo popeljali na vožnjo s karting avtomobili v Roll Baru. Mlade bodo športno aktivirali tudi v okolici Četrtnih mladinskih centrov.

Med prvomajskimi počitnicami so pester počitniški program pripravili tudi v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer se vsako leto spomladi skoti veliko mladičev. Obiskovalce tako čakajo dogodivščine z živalmi - nedavno so dobili tudi mlad par bobrov ter samca šimpanza - dobrodelna prodajna razstava slik, igrala in priboljški za živali ter hranjenje živali.

Pester počitniški program ponuja tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije. Tako bodo med drugim v Mariboru v tamkajšnjem domu ustvarjalnosti mladih potekale ustvarjalne delavnice, ki bodo usmerjene v izdelovanje in igranje družabnih iger. V okviru projekta Omogočimo sanje! so v času prvomajskih počitnic pripravili še tematska tabora za nadarjene učence.

Več kot 240.000 osnovnošolcev in dijakov bo po prvomajskih počitnicah, ki so sicer zadnje v tem šolskem letu, v šolske klopi znova sedlo v ponedeljek, 4. maja. Že naslednji dan pa maturante čaka prva izpitna pola - esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. Prav tako se za šestošolce in devetošolce začenjajo nacionalna preverjanja znanja.

nazaj na vrh