V San Sebastianu zlata školjka filmu The Disaster Artist

  • Napisal  Demokracija
James in Dave Franco James in Dave Franco Foto: Twitter

Na 65. mednarodnem filmskem festivalu v španskem San Sebastianu je zlato školjko za najboljši film v soboto zvečer osvojila tragikomedija The Disaster Artist ameriškega režiserja Jamesa Franca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Film, za katerega je 39-letni Franco napisal tudi scenarij in v njem odigral glavno vlogo, prikazuje zgodbo o nastajanju kultnega filma Soba režiserja Tommya Wiseauja iz leta 2003. Soba se je zaradi napak v scenariju in slabih dialogov v zgodovino zapisala kot eden najslabših filmov vseh časov, a so jo kljub temu dolga leta predvajali v ameriških kinodvoranah.

V igri za glavno festivalsko nagrado je bilo 18 filmov, dobitnika pa je izbrala žirija pod vodstvom ameriškega igralca in režiserja Johna Malkovicha.

Srebrno školjko za najboljšega režiserja je tokrat prvič prejela ženska. Nagrada je šla v roke argentinski režiserki Anahi Berneri za film Alanis. Sofia Gala Castiglione, ki v tem filmu igra vlogo prostitutke Alanis, je prejela nagrado za najboljšo igralko. Za najboljšega igralca pa je žirija razglasila Romuna Bogdana Dumitracheja za glavno vlogo v filmu Pororoca.

Novost letošnjega festivala je bila prisotnost televizijskih filmov in serij, ki pa se niso potegovali za glavno nagrado.

V sklopu Glocal in Progress, ki je bil ustanovljen pod okriljem oddelka za kulturo in jezikovno politiko znotraj baskovske vlade in vzpodbuja razvoj filmske industrije v manjšinskih jezikih, pa se je producentom, distributerjem in mednarodnim agentom predstavil slovenski celovečerni film Izbrisana Mihe Mazzinija z zgodbo o izbrisu dela državljanov leta 1992. V tem sklopu je bil nagrajen španski film Dantza.

Že v sredo pa so podelili nagrade donostia. Letos so jih prejeli igralec Ricardo Darin, ki je na festivalu predstavil svoj novi film La Cordillera v režiji Santiaga Mitreja, francosko-belgijska režiserka Agnes Varda, ki je bila zastopana s filmom Faces, Places, ter italijanska igralka Monica Bellucci.

nazaj na vrh