V Ljubljani postavljajo že drugi kip človeku, ki je Udbi ovajal Borisa Pahorja!

  • Napisal  Demokracija
Spomenik Petru Božiču Spomenik Petru Božiču Foto: C.R.

Spomnimo: oktobra 2014 so po naročilu Mestne občine Ljubljana »slovesno« odkrili kip nekdanjega Delovega novinarja, pa tudi pisatelja Petra Božiča (1932– 2009), ki ga ustvaril akademski kipar Mirsad Begić. Raziskovalec arhivov Igor Omerza je Božiča že zdavnaj razkrinkal kot udbovskega zaupnika, ki je ovajal tudi znanega slovenskega pisatelja Borisa Pahorja.

Pred leti je Omerza v zvezi z Božičevim delovanjem namreč zapisal: »Peter Božič, v „svinčenih“ slovenskih sedemdesetih letih minulega stoletja – izraz je skoval prav Viki Blažič – podpiral montiran politični proces proti dvojici Blažič–Miklavčič in ovajal Borisa Pahorja tajni policiji zaradi njegovega zavzemanja za zaprta kulturnika!«

No, tri leta kasneje Božiču postavljajo že drugi spomenik oz. kip, ki ga bodo odkrili konec septembra na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani. Tokrat na pobudo Društva slovenskih pisateljev, ravno tistega društva, ki je pred časom avtoritarno izključil iz svoje srede tudi Janeza Janšo.

Pri DSP namreč ustanavljajo socialni sklad, ki bo nosil ime po Božiču, pomagal pa naj bi slovenskim pisateljem – se ve, točno katerim: »Ob promocijskih aktivnostih začetka delovanja sklada PLAŠČ PETRA BOŽIČA – socialnega sklada DSP – bo na vrtu DSP postavljen tudi bronasti kip (portret) pisatelja in dramatika Petra Božiča. Kip je delo priznanega akademskega kiparja Mirsada Begića.«

Peter Božič je na stara leta tudi predlagal poimenovanje nove ljubljanske vpadnice po Josipu Brozu Titu, kar je ljubljanski mestni svet potrdil, kasneje pa je to skrajno bizarno potezo preprečilo ustavno sodišče, ki je sklep o imenovanju razveljavilo.

Več o udbovskih rabotah Petra Božiča lahko preberete v knjigi Igorja Omerze Boris Pahor v žrelu Udbe!

Politikis, C. R.

nazaj na vrh