V Kijevu veliki finale 62. Evrovizije

  • Napisal  STA, G. B.
Omar Naber žal ne bo nastopal v finalu. Omar Naber žal ne bo nastopal v finalu. Foto: Facebook

Na 62. Evroviziji v Kijevu bo šlo danes zares. V finale se je iz dveh predizborov uvrstilo 20 držav, prvič pa bodo nocoj nastopili predstavniki Ukrajine O. Torvald s skladbo Time ter predstavniki držav t. i. "velikih pet": Italije, Francije, Nemčije, Španije in Velike Britanije. Za največjega favorita velja Italijan Francesco Gabbani.

Iz prvega predizbora se je finale uspelo uvrstiti predstavnikom Moldavije, Azerbajdžana, Grčije, Švedske, Portugalske, Poljske, Armenije, Avstralije, Cipra in Belgije. Omar Naber se s pesmijo On My Way tudi v drugič, ko je zastopal Slovenijo v Kijevu, ni uspel uvrstiti med veliko dvajseterico.

Iz drugega predizbora pa se bodo nocoj predstavili predstavniki Bolgarije, Belorusije, Hrvaške, Madžarske, Danske, Izraela, Romunije, Norveške, Nizozemske in Avstrije.

Že od samega začetka za velikega favorita letošnjega Eurosonga velja italijanski predstavnik Francesco Gabbani, ki bo v maternem jeziku zapel poskočno kritiko zahodnjaškega stanja duha Occidentali's Karma. Največja konkurenca Gabbaniju je Portugalec Salvador Sobral, ki pa v nasprotju z Italijanom na odru deluje skromno in čutno in iz srca prepeva skladbo Amar Pelos Dois.

Glede na podatke o stavah na uradni spletni strani Evrovizije se med letošnjimi nastopajočimi med pet favoritov uvrščajo še mladi bolgarski predstavnik Kristian Kostov s skladbo Beautiful Mess, Šved Robin Bengtsson z I Can't Go On ter navidez plašna belgijska izvajalka Blanche s pesmijo City Lights.

Na evrovizijskem odru tokrat slavijo raznolikost, tako ali drugače, saj se obeta pisana paleta nastopajočih raznovrstnih kulturnih ozadij, ki se bodo predstavili s skladbami različnih zvrsti. Med nastopajočimi je zaznati predvsem samostojne izvajalce.

Tudi veliki finale v Mednarodnem razstavnem centru v Kijevu bodo vodili trije moški - Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk in Timur Mirošničenko.

nazaj na vrh