Na volitvah na Slovaškem zmagala Smer, a bo težko oblikovala vlado

  • Napisal  STA, B.S.
Imigranti so bili pomembna volilna tema na Slovaškem Imigranti so bili pomembna volilna tema na Slovaškem Foto: Matic Štojs

Na sobotnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala stranka Smer-SD premierja Roberta Fica, ki pa bo izgubila absolutno večino v parlamentu in bo težko oblikovala vlado, kažejo začasni izidi volitev. Presenečenje volitev je velik uspeh skrajne desnice.

Po preštetju glasovnic z 80 odstotkov volišč so Ficovi socialdemokrati dobili malo manj kot 29 odstotkov glasov. Na drugem mestu je neoliberalna Svoboda in Solidarnost (Sas) evroskeptika Richarda Sulika z 11-odstotno podporo, sledi pa stranka Običajni ljudje-Nova z 10,5 odstotka glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Obema strankama so javnomnenjske raziskave napovedovale, da bosta komajda prestopili petodstotni parlamentarni prag.

V skladu s pričakovanji se bo z več kot osemodstotno podporo v parlament vrnila tudi konservativna Slovaška Narodna stranka (SNS), ki je na prejšnjih volitvah izpadla iz parlamenta. Na petem mestu je skrajno desna Ljudska stranka - naša Slovaška Mariana Kotlebe, ki ji je z malo več kot sedmimi odstotki tik za petami stranka madžarske manjšine Most-Hid. Doslej neznano stranko Mi smo družina je presenetljivo podprlo več kot šest odstotkov Slovakov.

So pa slovaški volivci malo glasov namenili desnosredinskima strankama, ki so jima ankete napovedovale uspeh. Novoustanovljena konservativna Mreža nekdanjega predsedniškega kandidata Radoslava Prochazke, ki so ji več mesecev napovedovali več kot deset odstotkov, je dobila le nekaj več kot petodstotno podporo, Krščanski demokrati (KDH), ki so v parlamentu zastopani od osamosvojitve Slovaške, pa utegnejo tokrat ostati brez sedežev. Po začasnih izidih jih je podprlo 4,9 odstotka Slovakov.

V 150-članski parlament se bo, kot kaže, uvrstilo osem strank. Državi, ki se pripravlja na polletno predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta, se zato obeta težavno sestavljanje vladajoče koalicije.

STA, B.S.

nazaj na vrh