Trump z družino prvič na oddihu v Camp David

  • Napisal  B.S.
Donald in Melanija Trump Donald in Melanija Trump Foto: arhiv Demokracije

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto odletel v predsedniško letovišče Camp David v Marylandu, kjer bo s prvo damo Melanio in njunim sinom Barronom preživel vikend, na katerega v ZDA - podobno kot v številnih drugih državah po svetu - obeležujejo dan očetov. Trump bo letovišče obiskal prvič, odkar se je vselil v Belo hišo.

Trumpovim so se na krovu helikopterja, ki je v soboto vzletel z južne trate Bele hiše, pridružili Melaniini starši, dodaja AFP.

Odkar je Trump prevzel predsednikovanje, je proste vikende preživljal na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi ali v prostorih golf kluba Trump National Golf Club v Bedminstru v New Jerseyju.

Camp David, s katerim upravlja ameriška mornarica, leži kakih 100 kilometrov severozahodno od ameriške prestolnice. Za uradno predsedniško letovišče ga je razglasil Franklin Delano Roosevelt leta 1942, med drugim pa so tam moči nabirali John F. Kennedy, Jimmy Carter, George W. Bush in Barack Obama. Leta 1978 so tam potekali tudi bližnjevzhodni mirovni pogovori.

Camp David je odmaknjen, preprost, v podeželskem slogu in sredi bujne narave. S tem je precej drugačen od razkošnega stila Trumpovih zasebnih klubov ali njegove v zlato odete rezidence v 66. nadstropju newyorške stolpnice Trump Tower.

"Camp David je zelo podeželski, lep je, všeč bi vam bil," je nekemu evropskemu novinarju po navedbah Washington Posta v pogovoru pred prevzemom oblasti januarja menda dejal Trump in dodal: "Veste, kako dolgo bi vam bil všeč? Okoli 30 minut."

B.S.

nazaj na vrh