Trump odpustil sodelavca, ki je širil lažne govorice o Clintonovi

  • Napisal  STA, G. B.
Trump med svojimi sodelavci nima več razširjevalca teorij zarot. Trump med svojimi sodelavci nima več razširjevalca teorij zarot. Foto: Gage Skidmore / Wikipedia

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je prekinil sodelovanje z Michaelom G. Flynnom mlajšim, ki je doslej v njegovo korist po družbenih omrežjih širil teorije zarote in lažne govorice o Trumpovi demokratski protikandidatki Hillary Clinton. Flynn mlajši tako ni več del njegove tranzicijske ekipe, je potrdil Jason Miller.

Flynn mlajši naj bi bil tudi glavni odgovorni za širjenje lažne objave, da naj bi Clintonova in njen šef kampanje John Podesta iz neke pizzerije v Washingtonu vodila skupino, ki naj bi spolno izkoriščala otroke. To zgodbo pa so vneto širili zlasti desničarski spletni komentatorji.

Zaradi teh obtožb je v nedeljo nek Trumpov podpornik v to pizzerijo prišel kar z avtomatsko puško preverit, ali te novice držijo. 28-letnik je celo enkrat ustrelil v tla, preden so ga aretirali. Flynn mlajši pa je še po tem incidentu tvitnil, da "pizzagate ostaja zgodba, dokler ne bo dokazano, da ni resnična," in da so "levičarji očitno pozabili na številna sporočila Podeste in 'naključja', povezana s tem".

V Trumpovi tranzicijski ekipi so ameriškim medijem potrdili, da 33-letni Flynn mlajši ni več del njihove ekipe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po enih poročilih naj bi ga odpustili, po drugih pa naj bi dal odpoved sam.

Michael Flynn je sicer sin upokojenega generala Michaela T. Flynna, ki naj bi bi postal Trumpov svetovalec za nacionalno varnost. V preteklosti je vodil obveščevalno agencijo Pentagona (DIA). Tudi sam pa naj bi pomagal širiti laži preko svojih računov na spletnih družbenih omrežjih.

Zaradi afere "pizzagate" so vse glasnejši dvomi, da je primeren za opravljanje omenjene funkcije. "Svetovalec za nacionalno varnost bi moral biti tisti, ki umirja instinktivne impulze predsednika. Ali bo Mike to sposoben, bomo šele videli," je za New York Times ocenil nekdanji direktor obveščevalne agencije Cia in nacionalne varnostne agencije NSA.

nazaj na vrh