Producent Harvey Weinstein naj bi plačal odškodnino za najmanj osem obtožb o spolnem nadlegovanju

  • Napisal  B.S.
Harvey Weinstein Harvey Weinstein Foto: youtube

Filmsko podjetje The Weinstein Company je odpustilo svojega ustanovitelja, slavnega producenta Harveyja Weinsteina, ker so obtožbe o spolnem nadlegovanju žensko skozi zgodovino dosegle vrelišča. New York Times je poročal, da je Weinstein plačal odškodnino najmanj osmim ženskam.

Upravni odbor filmskega podjetja, kjer sedi tudi brat odpuščenega Robert Weinstein, se je za potezo odločil na podlagi novih informacij o neprimernem obnašanju Harveyja Weinsteina v zadnjih dneh. Odpuščeni je pretekli četrtek podal izjavo, v kateri je priznal, da je povzročil veliko bolečin in zaprosil za še eno priložnost, obenem pa je skupaj z odvetniki napadel poročanje New York Timesa, zanikal osem plačil in napovedal tožbo.

Na osebni ravni gre za tipičen hollywoodski škandal, kjer vplivni producent izkorišča ženske za spolne usluge v zameno za vloge in slavo, na politični ravni pa je Weinsten problem za demokrate, katere je skozi leta podpiral z velikimi denarnimi vsotami, na čelu z zakoncema Clinton in drugimi vodilnimi osebnostmi stranke.

Uradno je od leta 1992 dal 1,4 milijona dolarjev, neuradno mimo zakonskih omejitev višine zneska političnih donacij za volitve pa veliko več, na primer z organizacijami prireditev za zbiranje političnega denarja, zvezami in podobno. Veliko denarja je šlo tudi za razne druge donacije izobraževalnim ali dobrodelnim ustanovam, ki sedaj razmišljajo ali bi ga obdržale ali dale nazaj.

65-letni Harvey Weinstein je zaslužen za številne filmske uspešnice, med drugim Zaljubljeni Shakespeare, Kraljev govor, Šund, Lev, Django brez okovov in druge. Poleg svojega podjetja je tudi soustanovitelj produkcijskega podjetja Miramax, ki jo je kasneje prodal Disneyju in velja za enega najbolj vplivnih možakarjev Hollywooda.

Med slavnimi, ki jih je nadlegoval, je bila tudi igralka Ashley Judd, pa Rose McGowan, večinoma pa je šlo za standardno nadlegovanje mladih, lepih in nadobudnih filmskih zvezd. Od nekaterih je zahteval spolne odnose, od drugih masaže, pri tretjih se je zadovoljil s tem, da so ga opazovale med tuširanjem.

Filmsko podjetje bo sedaj vodil Robert oziroma po domače Bob Weinstein, ki velja za "dobrega" brata. Tihega, zadržanega in usmerjenega v proizvodnjo filmov.

B.S.

nazaj na vrh