NSi organizirala okroglo mizo z naslovom Politika v medijih, mediji v politiki

  • Napisal 
NSi je gostila okroglo mizo z naslovom Politika v medijih, mediji v politiki. NSi je gostila okroglo mizo z naslovom Politika v medijih, mediji v politiki. Foto: Urban Cerjak

Mediji so danes "iz komarja sposobni narediti dinozavra", večkrat pa ne opazijo zares pomembnih zgodb. Manjka jim tudi analitičnih in poglobljenih, komentatorskih vsebin, so opozorili sogovorniki na današnji okrogli mizi o odnosu med mediji in politiki. Strinjali so se, da bodo v prihodnje morali mediji informacije vsebinsko nadgraditi.

Prepoznavni sogovorniki iz vrst slovenskih medijev so se v Ljubljani na okrogli mizi NSi z naslovom Politika v medijih, mediji v politiki med drugim dotaknili vprašanja senzacionalizma in odnosa med mediji in politiko.

Urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin je poudaril, da je določen pritisk na politike "v opisu novinarskih del". Je pa opozoril, da je Slovenija izrazito spolitizirana družba, kar velja tudi za lastniške odnose na področju medijev. Pritiskov s strani lastnikov po oceni Žerdina sicer ta trenutek ni zaznati, so bili pa tudi že slabši časi.

Mediji so po njegovi oceni danes "visokooktanski" in so "iz komarja sposobni narediti slona ali dinozavra", vendar pa večkrat ne opazijo res pomembnih zgodb. V splošnem Žerdin tudi v prihodnje pričakuje nadaljevanje procesa "tabloidizacije".

Televizijski novinar Bojan Traven se je strinjal, da bodo morali mediji v prihodnje informacije vsebinsko nadgraditi. Današnjim namreč po njegovih besedah manjka analitičnega in poglobljenega postavljanja tematik v kontekst. Prav je, da ima novinar določen svetovni nazor, in ravno v komentarjih lahko ta pride do izraza, je pojasnil.

Za Travna je v slovenskem medijskem prostoru problem deloma v lastniški strukturi, deloma pa tudi v novinarjih. Nekateri med njimi so tudi zaradi slabega plačila prestrašeni in kot taki bolj dojemljivi za politične pritiske. Vendar pa je za novinarja po njegovem prepričanju "strel v koleno", kadar temu pritisku podleže.

Tudi zato si novinar in politik ne smeta biti preblizu, je poudaril publicist Dejan Steinbuch, a dodal, da je lahko po drugi strani vsak vir informacij iz političnih krogov koristen. Bistveni problem v slovenskem medijskem prostoru pa je po njegovih besedah v tem, da je kontaminiran z osebnimi mnenji in spretnimi manipulacijami.

Kot meni Steinbuch, za večino slovenskih medijev tudi velja, da se med novinarji pojavlja cenzura. Ta po njegovem mnenju ni vedno posledica pritiskov nadrejenih, ampak gre lahko tudi za avtocenzuro. "Negotovost človeka sili k previdnosti," je pojasnil.

Po drugi strani pa je za politika pomembno, da se pojavlja v medijih. Kot je poudaril svetovalec za politično komuniciranje Sebastjan Jeretič, smo namreč "družba spektakla".

Ena največjih napak, ki jo politik lahko napravi v odnosu do medijev, pa je po njegovih besedah v tem, da "pade v film odzivanja na medijske zgodbe" in da se sprašuje le še o tem, kako bo videti v medijih, namesto da bi se spraševal o vsebini povedanega.

nazaj na vrh