Na Pokljuki paradirali z rdečo zvezdo ob zaključku t. i. 32. spominskega pohoda na Triglav

  • Napisal  M. B.
Na Pokljuki so danes spet paradirali z rdečo zvezdo. Na Pokljuki so danes spet paradirali z rdečo zvezdo. Foto: Matic Štojs

Na Rudnem polju na Pokljuki je danes potekala sklepna prireditev 32. spominskega pohoda na Triglav v počastitev t. i. partizanskih patrulj leta 1944 in izobešanju slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1991. Slavnostni govornik na letošnji prireditvi je bil pisatelj Tone Partljič.

S pohodi na Triglav, s katerimi se spominjajo treh partizanskih patrulj, ki naj bi se leta 1944 povzpele na Triglav in na njem izobesile slovensko zastavo, je leta 1986 začela zdajšnja Zveza združenj borcev za vrednote NOB. Po osamosvojitveni vojni so se ji pri organizaciji pridružile Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza slovenskih častnikov.

Na Triglav se je že v petek podalo več kot 400 pohodnikov, kjer so pripravili tudi krajšo slovesnost. Osrednja prireditev je bila danes ob povratku pohodnikov na Pokljuko. Kulturni program se je začel ob 13. uri. V njem so sodelovali orkester slovenske policije, partizanski pevski zbor, mladi recitatorji in primorski kantavtor Drago Mislej - Mef, slavnostni govornik pa je bil pisatelj Tone Partljič, ki je pred leti spodbujal nasilne proteste proti takratnemu mariborskemu županu Francu Kanglerju.

Srečanja se je udeležil zadnji šef Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in prvi predsednik republike Milan Kučan, ki še danes naši državi s svojim postkomunističnim omrežjem onemogoča, da bi normalno zaživela.

Vsekakor bi bilo potrebno paradiranje z rdečo zvezdo prepovedati, kot je to recimo zakonsko urejeno v Nemčiji v primeru kljukastega križa oziroma nacističnih simbolov.

nazaj na vrh