Letošnja Ema 2017 bo 17. in 18. februarja v Ljubljani, Evrovizija pa maja v Kijevu

  • Napisal  STA, L.K.
Letos bo Evrovizija že drugič v nekaj letih v Kijevu. Letos bo Evrovizija že drugič v nekaj letih v Kijevu. Foto: Wikimedia Commons/ CC BY SA 3.0

Štiričlanska strokovna komisija je med 90 prijavami izbrala 16 pesmi in izvajalcev, ki se bodo predstavili v predizborih na prireditvi Ema 2017. Med izbranci mrgolijo znani izvajalci, kot so Maja Keuc, Lea Sirk, Alya, Nuška Drašček, Omar Naber, Tim Kores Kori ter lanska finalistka Raiven. Predizbora bosta na sporedu 17. in 18. februarja.

O letošnjih izbrancih, ki se bodo potegovali za vstopnico na 62. tekmovanje za pesem Evrovizije, je odločala štiričlanska žirija, ki so jo sestavljali letošnja predstavnica Slovenije na Evroviziji ManuElla, glasbenik in producent Boštjan Grabnar, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projekta Ema - Pesem Evrovizije 2017 Aleksander Radić.

Na prvem predizboru, 17. februarja, bodo nastopili Amaya (Maja Keuc), Lea Sirk, Nika Zorjan, Omar Naber in Zala ter skupine King Foo, Sell Out in Tosca Beat.

Dan kasneje se bodo na drugem predizboru pomerili Alya, Ina Shai, Nuška Drašček, Raiven, Tim Kores Kori, Kataya v tandemu z Duncanom Kamakano, duo BQL ter zasedba United Pandaz & Arsello feat. Alex Volasko.

Izbor Ema bo februarja po sedmih letih ponovno potekal na Gospodarskem razstavišču. Predizbora in finalni večer, ki bo 24. februarja, bo mogoče spremljati v živo, so sporočili z RTV Slovenija.

Izbor slovenskega predstavnika za pesem Evrovizije bo letos potekal po novem sistemu. Z vsakega predizbora se bodo v finalni večer uvrstili po štirje izvajalci - od tega bodo dva izbrali gledalci preko telefonskega glasovanja, dva pa strokovna žirija.

V finalnem izboru bo skupaj nastopilo osem najboljših, štirje ljubljenci občinstva in štirje izbranci žirije. O velikem zmagovalcu bo odločalo šest strokovnih regijskih žirij ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Razmerje točkovanja strokovnih žirij in telefonskega glasovanja bo 50 proti 50.

Komplet vstopnic za vse tri večere Eme 2017 si bo v predprodaji mogoče zagotoviti le med 12. in 16. decembrom.

Slovenijo je na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije zastopala ManuElla, ki pa se ji s pesmijo Blue and Red ni uspelo uvrstiti v finale. Velika zmagovalka letošnje izdaje je bila pevka Džamala, ki je s pesmijo 1944 prinesla drugo zmago Ukrajini na priljubljenem glasbenem tekmovanju. Prvič se je to zgodilo leta 2005 po zaslugi Ruslane in pesmi Wild Dances.

Kijev bo tako 9., 11. in 13. maja že drugič gostil evrovizijski šov.

nazaj na vrh