Hvaležni kolegu za uslugo - novinar Reporterja že dan pred izidom poskrbel za brezplačno reklamo Demokraciji

  • Napisal  Demokracija
Hvala za brezplačno reklamo, Igor! Hvala za brezplačno reklamo, Igor! Foto: Twitter.com

Prejšnjo sredo je po omrežju twitter zaokrožila objava novinarja Reporterja Igorja Kršinarja, ki je fotografiral svež izvod tednika Demokracija in v njem označil menda problematičen del članka, v katerem je novinar Gašper Blažič problematiziral tezo o domnevnem paktu med Janezom Janšo in Milanom Kučanom proti Borutu Pahorju, ki je sicer vseeno zmagal v drugem krogu predsedniških volitev.

Zagotovo so razlike o ocenah razlogov za razplet predsedniških volitev različne, s tem ni nič narobe. Je pa zanimivo, da je Kršinar to objavil že sredi dneva v sredo, 15. novembra, številka Demokracije, ki jo je problematiziral, pa je uradno sicer izšla dan kasneje, torej v četrtek, 16. novembra. Naj ob tem spomnimo, da gre Demokracija v tisk običajno v torek zvečer, v sredo je natiskana in se jo razpošlje naročnikom, prvi izvodi pa gredo seveda na uredništvo. No, tokrat pa je urednika Metoda Berleca in novinarje morda celo nekdo prehitel.

Verjetno ste, drage bralke in bralci Demokracije, že večkrat slišali zgodbe o tem, kako so v »starih dobrih časih« v tiskarnah dežurali udbovski »ledri«, se pravi možje v črnih usnjenih suknjičih, ki so budno pazili na to, da ne bi s tiskanimi edicijami v javnost prišlo kaj neprijetnega. Predvsem so pazili na razmnoževanje verskega tiska, denimo Družine, zato so prvi izvodi Družine praviloma prišli v roke »dežurnemu« uslužbencu SDV. S tem je bila Udba stalno »na tekočem« z vsebino najbolj znanega verskega tednika, pa tudi drugih edicij, ki niso bile ravno »na liniji« z režimom. Tudi Janez Janša je v knjigi »Okopi« omenil, kako so za vsebino njegove prve knjige »Premiki« vedeli, še preden je sploh prišla iz tiskarne.

Po 27 letih od prvih demokratičnih volitev smo mislili, da so ti časi očitno že mimo, a smo se motili. Tvit s fotografijo je Kršinar objavil v sredo ob 14:33, kar pomeni, da je bil o vsebini očitno obveščen zelo zgodaj, kar je nenavadno. Očitno ga je o tem nekdo obvestil. Ob tem mu je urednik Demokracije Metod Berlec nekoliko šaljivo odgovoril, če smo res tako zanimivi, da nas bere že v tiskarni. Odgovora na to ni bilo.

metod twit

Je pa Igor Kršinar, ne glede na to, kakšen odnos je vzpostavil do članka in njegovega avtorja, s katerim sta bila navsezadnje sotrudnika v Združenju novinarjev in publicistov (čisto mimogrede, omenjanje Miloševićevega glasila Politika ali nacističnega Der Sturmerja je sicer, bodimo iskreni, precej nizkotna diskvalifikacija), tedniku Demokracija v resnici naredil uslugo – poskrbel je za brezplačno reklamo in s tem za dvig prodaje našega tednika. Za to smo mu lahko hvaležni, čeprav smo najprej res pomislili na kakšno udbovsko zaroto. Torej le ni vse tako črno-belo, kot se zdi na prvi pogled…

nazaj na vrh