Britanski kraljevi par praznuje 70. obletnico poroke

  • Napisal  B.S.
Britanski kraljevi par praznuje 70. obletnico poroke Britanski kraljevi par praznuje 70. obletnico poroke Foto:  UK Government photographer/Wikimedia Commons; OGL 1.0

Britanska kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Philip danes praznujeta že 70. obletnico poroke, s čimer sta postavila nov rekord v zgodovini britanske kraljeve družine. Par bo dogodek obeležil z družinskim kosilom na gradu Windsor. Ob obletnici so objavili nove portrete para, izdali pa so tudi spominski kovanec in znamke.

Javni dogodki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa niso predvideni. Je pa kraljeva družina objavila nove fotografije para. Kraljeva kovnica je ob tem izdala spominski kovanec za pet funtov, kraljeva pošta pa šest spominskih znamk z motivi zaroke in poroke kraljevega para, poroča britanski BBC.

Popoldne bodo zvonovi v Westminstrski opatiji v Londonu zadoneli kar 5000-krat. Tako bodo doneli kar tri ure.

V zakonu so se paru rodili štirje otroci - Charles, Anne, Andrew in Edward. Poleg tega imata osem vnukov in štiri pravnuke, med njimi tudi princa Georgea in princeso Charlotte, ki sta se rodila princu Williamu in vojvodinji cambriški Kate.

William in njegov oče Charles sta staršem oziroma starim staršem čestitala tudi prek svojih uradnih računov na Twitterju.

Prek Twitterja je paru čestitala tudi britanska premierka Theresa May. "Vse svoje življenje sta posvetila služenju Veliki Britaniji in Commonwealthu - obema želim vse najboljše ob tej posebni priložnosti," je zapisala, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Elizabeta se je že pri 13 letih zaljubila v Philipa, s katerim sta v daljnem sorodstvu. Po njenih besedah je šlo za ljubezen na prvi pogled, nakar sta si začela dopisovati. Grški princ iz dansko-nemškega plemstva, ki je imel komaj kaj lastnega premoženja, nikakor ni bil prva izbira njenih staršev.

A Lilibet, kot so jo takrat klicali, ni popustila in tako sta takrat princesa Elizabeta in poročnik Philip Mountbatten iz kraljeve mornarice leta 1947 v Westminstrski opatiji v Londonu dahnila usodni da.

Medsebojno ljubezen je par v določeni meri izražal tudi javno. Kraljica je tako leta 1997 ob 50. obletnici njune poroke poudarila, da je Philip njena moč in opora. "Dolžna sem mu več, kot bo kdajkoli priznal," je dejala. Princ, znan po svojem robatem humorju, naj bi soprogo med drugim ljubkovalno klical "cabbage" (zelje).

Da bi se kraljica, ki je letos obeležila v britanski monarhiji rekordnih 65 let na prestolu, zaradi visoke starosti odpovedala kroni, se zdi poznavalcem kraljeve družine le malo verjetno. Kot je namreč dejala še kot 21-letna princesa, bo njeno "celo življenje, naj bo dolgo ali kratko, posvečeno služenju" ljudem.

Glede na visoko starost - kraljica šteje 91, Philip pa 96 let - še vedno čil par se že nekaj časa postopoma umika iz javnega življenja. Kraljica ima sicer še veliko javnih nastopov, medtem ko se je njen soprog pred nekaj meseci upokojil. Kljub temu soprogo še naprej spremlja na njenih dogodkih.

B.S.

nazaj na vrh