Britanska pevka in igralka Jane Birkin slavi 70 let

  • Napisal  STA, G. B.
Jane Birkin v družbi hčerke Charlotte. Jane Birkin v družbi hčerke Charlotte. Foto: Olivier Pacteau / Wikipedia

Britanska igralka, pevka in aktivistka s stalnim prebivališčem v Franciji Jane Birkin danes praznuje 70. rojstni dan. Svetovno slavo je doživela konec 60. let, ko je razburkala javnost z ljubezenskim duetom Je t'aime moi non plus, ki ga je odpela s takratnim partnerjem Sergeom Gainsbourgom. Kasneje je zgradila uspešno glasbeno in igralsko kariero.

Leta 1946 v Londonu rojena Jane Mallory Birkin je preživela idilično otroštvo na angleškem podeželju, nato jo je osvojil "swinging London", kmalu zatem pa še odrske deske. Leta 1966 je nastopila v Povečavi Michelangela Antonionija in s svojo goloto razburila konzervativnejše občinstvo, ki je bilo dodatno presunjeno tudi leta 1969, ko je z Gainsbourgom zapela Je t'aime moi non plus. Zaradi eksplicitne erotike je bila pesem v več državah prepovedana, kasneje pa je doživela številne priredbe.

S takrat priljubljenim francoskim pop zvezdnikom Gainsbourgom, s katerim je bila nekaj let tudi v intimnem razmerju, so si jo mnogi tudi najbolj zapomnili. Za njen krhek glas je napisal številne pesmi, ki so pogosto postale uspešnice, izvajala pa jih je tudi po ločitvi in po njegovi smrti leta 1991. Posnetke njegovih pesmi ali takšnih, ki so se večinoma navdihovale po njem, je zabeležila na petih albumih v živo.

Sicer pa je v svoji karieri posnela še ducat studijskih albumov ter sodelovala s številnimi glasbeniki, kot so Feist, Paolo Conte, Beth Gibbons, Bryan Ferry, Rufus Wainwright in Johnny Marr iz zasedbe The Smiths. Na igralskem področju je med drugim znana po filmih Smrt na Nilu in Zlo pod soncem, nastalih po romanih Agathe Christie, ter Lepe norice Jacquesa Rivetta.

Potomka igralke Judy Campbell in mati treh hčera, med njimi prav tako slavne igralke in pevke Charlotte Gainsbourg, je v Ljubljani nastopila dvakrat: leta 2004, ko je predstavila album Arabesque, ter leta 2012, ko je Gainsbourgove pesmi prepevala v okviru svetovne turneje ob 20-letnici njegove smrti.

Kot humanitarka je Jane Birkin sodelovala z Amnesty International, zavzemala se je za ogrožene otroke na vojnih območjih, posnela je film o aidsu ter obiskala Palestino, Ruando, Izrael in Bosno in Hercegovino. Bila je tudi na strani demokracije v Mjanmaru.

nazaj na vrh