Biografska drama LOVING (Loving)

  • Napisal  Karantanija Cinemas
Izsek iz filma Izsek iz filma Foto: Karantanija Cinemas

Film, ki ga je po resničnih dogodkih posnel Jeff Nichols, je nežna oda ljubečemu paru, ki je sredi minulega stoletja s tihim bojem za pravico postavil nov mejnik boja za državljanske pravice v ZDA. Zakonca Richard in Mildred Loving, ki sta različnih ras, sta se namreč več let borila za pravico do tega, da živita kot družina v svojem domačem kraju v Virginiji.

Biografska romantična drama o izjemni ljubezni, predanosti in boju za pravico na redni spored v kinematografe prihaja 2. FEBRUARJA 2017, v izbranih kinematografih Art kino mreže pa bo na voljo že od 12. JANUARJA 2017.

O ZGODBI:

»Zadela me je preprostost njune čudovite ljubezenske zgodbe,« scenarist in režiser Jeff Nichols

Ko se Richard (Joel Edgerton) in Mildred (Ruth Negga) Loving leta 1958 poročita in odločita, da si ustvarita družino, s tem vznemirita virginijske državne oblasti. V tistih časih je bila njuna odločitev, glede na to, da sta različnih ras, v Virginiji v nasprotju z zakonom. Oblasti ju kmalu po poroki aretirajo in spravijo za zapahe, nato pa izženejo iz države. Zakonca Loving se zatečeta v Washington k sorodnikom in sprožita sodni postopek proti zvezni državi Virginiji. Ko njun primer doseže vrhovno sodišče, postane jasno, da ne gre več samo za vprašanje njunega bivališča, temveč za pravice vseh rasno mešanih parov v ZDA.

ZANIMIVOSTI:

Film je na premieri na filmskem festivalu v Cannesu prejel stoječo ovacijo
Režiser Jeff Nichols je zgodbo o zakoncih Loving podrobno orisal na podlagi dokumentarnega filma iz leta 2011 z naslovom The Loving Story, ki ga je režirala in zanj napisala scenarij Nancy Buirski. Slednja je pri filmu Loving (2016) sodelovala kot producentka.
»Nista bila mučenika, niti nista to želela biti. Nista bila simbola, nista to želela biti. Bila sta dva zaljubljena človeka, ki sta želela biti skupaj in s svojo družino,« režiser Nichols je bil nad njuno zgodbo očaran.
Film so snemali v mestu Hopewell v Virginiji. Tehnična ekipa je v tamkajšnjih trgovinah s starinami najela staro in nedokončano pohištvo za potrebe snemanja. Dogajanje v filmu pa je postavljeno tudi v Washington, vendar niso snemali tam, temveč v Richmondu, glavnem mestu Virginije.

IGRALSKA ZASEDBA: Joel Edgerton, Ruth Negga, Marton Csokas, Nick Kroll, Terri Abney, Alano Miller, Jon Bass, Michael Shannon

REŽIJA: Jeff Nichols

SCENARIJ: Jeff Nichols

PRODUCENTI: Nancy Buirski, Sarah Green, Colin Firth, Ged Doherty, Marc Turtletaub in Peter Saraf

IZVRŠNI PRODUCENTI: Jared Goldman, Brian Kavanaugh-Jones in Jack Turner

ŽANR: biografska drama

nazaj na vrh