Antropologi trdijo, da so identificirali kosti pionirke letalstva Amelie Earhart

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Amelia Earhart Amelia Earhart arhiv Demokracije

Kosti, ki so jih leta 1940 našli na odročnem otoku v Tihem oceanu, pripadajo ameriški pionirki letalstva Amelii Earhart, ki je izginila tri leta pred tem, je pokazala nova sodnomedicinska analiza univerze v Tennesseeju.

Sprva so mislili, da gre pri ostankih kosti na otoku Nikumaroro za del moškega okostja. Nato so se kosti za nekaj časa izgubile, pred kratkim pa so strokovnjaki znova preučili analize izpred sedmih desetletij.

"Kosti z Nikumarora bi lahko pripadale le Amelii Earhart," je v poročilu poudaril profesor antropologije Richard Jantz. Dodal je, da se kosti "z njo popolnoma ujemajo in se ne ujemajo z večino drugih ljudi", zato je še najbolj prepričljiv argument, da gre za njene kosti.

Amelia Earhart se je rodila leta 1897 v Kansasu, v zgodovino pa se je zapisala leta 1932 kot prva pilotka, ki je sama preletela Atlantik. Skupaj s kopilotom Fredom Noonanom je izginila leta 1937 med poskusom leta okoli Zemlje.

Ameriške oblasti so po njenem izginotju sprožile obsežno iskalno akcijo, ki pa so jo po dveh tednih neuspešnega iskanja končale. Izginotje pionirke letalstva in borke za pravice žensk je sprožilo številne teorije zarote. Po eni od njih je Earhartova uprizorila lastno smrt, da se je lahko umaknila iz javnosti, po drugi so jo prijeli in ubili Japonci, medtem ko je vohunila za ameriško vlado.

nazaj na vrh