Rumeno

Han: Ta vlada ne bo predlagala evropskega komisarja, razen v dogovoru s SMCSkupna odločitev na kolegiju pri premierki v odhodu Alenki Bratušek je bila, da aktualna vlada ta hip ne bo odločala oz. predlagala evropskega komisarja, razen v dogovoru s SMC, je dejal Matjaž Han (SD). Kot pravi, je tudi ideja o imenovanju treh kandidatov, med katerimi bi izbiral šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker, danes padla v vodo.

Kot je v izjavi za medije v DZ danes pojasnil poslanec SD Han, vlada, ki opravlja tekoče posle, v Evropo ne bo poslala evropskega komisarja brez dogovora s predsednikom SMC in najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem.

Ob tem je izrazil upanje, da bo nova vlada imenovana dovolj hitro. Nenazadnje pa po njegovih besedah tudi ni skrivnost, da se v teh dneh začenjajo pogovori o sestavi nove vlade, zato verjame, da bo na teh pogajanjih govora tudi o evropskem komisarju. Če bi bil skupen interes in bi lahko dosegli dogovor s SMC, bi torej komisarja lahko imenovala še ta vlada. Pomembno pa je, da Slovenija v Evropo pošlje komisarja, ki bo kaj naredil za Slovenijo, je pristavil Han.

Zatrdil je tudi, da o imenih na današnjem kolegiju niso govorili, a hkrati potrdil, da "seveda držijo" imena, ki so jih v teh omenjali mediji. Položaj evropske komisarke naj bi sicer zanimal Bratuškovo, a naj je ne bi podpirali njeni koalicijski partnerji. Interes za tretji mandat je izrazil sedanji komisar Janez Potočnik, da jih položaj zanima, niso zanikali niti stalni predstavnik Slovenije pri EU Rado Genorio, zunanji minister Karl Erjavec, pa tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Poleg tega so na današnjem kolegiju govorili tudi o sklepu glede privatizacije in se po Hanovih besedah dogovorili, da vlada danes o tej točki ne bo odločala. Kot je pojasnil, je Slovenski državni holding (SDH) dal "neke sklepe, ki bi šli v drugi smer, kot je šel sklep, ki ga je vlada sprejela pred volitvami", a da je zdaj treba dobiti še pravno mnenje.

Sodišče Bavčarja in Šrota še ni pozvalo na prestajanje zaporne kazniNekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot, ki sta bila pravnomočno obsojena na večletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja oz. pranja denarja, še nista bila pozvana na prestajanje kazni. Sodba v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski, namreč še ni bila vročena vsem.

Obtoženi bodo na prestajanje kazni najverjetneje pozvani jeseni, ko se končajo sodne počitnice, v času katerih sodnih pisanj ne vročajo, procesni roki ne tečejo. Če pa je bilo v tem času vročeno sodno pisanje, začnejo procesni roki teči prvi dan po izteku počitnic.

Višje sodišče v Ljubljani je v začetku meseca namreč potrdilo dosojene zaporne kazni za nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško.

Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev. Oba sta sicer napovedala vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti, vendar njegova vložitev ne zadrži izvajanja kazni.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja, za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega.

Peaches Geldof je umrla zaradi prevelikega odmerka mamilPreiskava smrti Peaches Geldof, ki je umrla v začetku aprila, je pokazala, da je za smrt TV-voditeljice kriv prevelik odmerek heroina. Zvezdnico, ki je v preteklosti že imela težave s prepovedanimi substancami, je našel njen mož Tom Cohen.

Policija je ob preiskavi v njenem domu našla heroina, a ni bilo znakov, da bi se nameravala 25-letnica ubiti. Patolog Peter Jerreat je po pisanju britanskega BBC dejal, da so na zapestjih in na palcih na rokah žrtve našli sledi vbodov igel.

Preiskava krvi je pokazala tudi prisotnost kodeina, metadona in morfija, a je strokovnjak dejal, da je bila za preminulo usodna raven heroina. Kot je še pojasnil mrliški oglednik, naj bi imela Geldofova zaradi abstinence verjetno zmanjšano toleranco.

Geldofova naj bi se heroinu odpovedala konec novembra lani, a je po besedah Cohena februarja ponovno segla po igli.

Cohen, ki je ženo našel mrtvo, je bil v času smrti s starejšim sinom Astalom, Peaches pa je ostala doma z 11-mesečnim sinom Phaedrom. Za mrtvo so jo razglasili na kraju zločina, policija pa je njeno smrt označila za nenadno in nepričakovano.

Po objavi toksikološkega poročila maja letos, ki je v krvi zvezdnice pokazalo prisotnost heroina, je policija pričela preiskavo o dobavitelju drog. Mama preminule, Paula Yates, je pri 41 letih prav tako umrla zaradi prevelikega odmerka heroina.

STA, G. B.

Jasmina Opec si je premislila glede izstopa iz SLSPodpredsednica SLS Jasmina Opec, ki je na ponedeljkovi seji glavnega odbora stranke napovedala izstop iz SLS, se je "po umiritvi strasti, premisleku in pogovoru s predsednikom stranke Francem Bogovičem, sodelavci in ljudmi v stranki" odločila preklicati napoved o izstopu iz stranke. Poudarja pa, da ambicij po mestu predsednice stranke nima.

Kot je zapisala v izjavi za javnost, ki so jo medijem posredovali iz SLS, jo je dogajanje na glavnem odboru "zelo razočaralo in tudi močno prizadelo na osebni ravni". "Raven razprave je bila v določenem delu žaljiva, vsebina pa se mi je zdela močno odtujena od realnosti, s katero se stranka sooča, in ni šla v smer analize volilnega rezultata," je pojasnila.

Iz teh razlogov je, kot je navedla, "v vročici razprave izrekla nekaj besed, ki jih sicer ne bi". Po umiritvi strasti in pogovoru z ljudmi v stranki se je sedaj odločila, da prekliče napoved izstopa iz stranke, za katero pravi, da vanjo iskreno verjame in jo ima rada. "Prepričana sem, da se bo stranka iz izkušnje zadnjih parlamentarnih volitev veliko naučila, in bo rasla naprej," je dodala.

V Poreču živčen natakar pretepel neučakanega turistaPritožbe nizozemskega turista natakarju zaradi čakanja na večerjo v restavraciji Bijeli san sredi Poreča so se končale s pretepom, po katerem je Nizozemec pristal v bolnišnici. Natakar je namreč turistu zlomil čeljust. 38-letnega Nizozemca je v reški bolnišnici obiskal hrvaški minister za turizem Darko Lorencin.

Kot poročajo hrvaški mediji, je bil nizozemski turist v nedeljo zvečer nezadovoljen, ker je s soprogo, štirimi otroki in prijatelji dlje časa čakal na večerjo in se je nekajkrat pritožil 23-letnemu natakarju. Ta naj bi mu odgovoril, naj grem kam drugam, če se mu mudi. Dejal naj bi tudi, da jim ni treba plačati pijače, danes poroča Novi list.

Ko so nizozemski gostje to tudi nameravali storiti, naj bi si natakar premislil in zahteval, naj plačajo račun. Prišlo je do prepira in fizičnega napada natakarja na 38-letnega gosta, ki je končal na operaciji v reški bolnišnici zaradi odprtega zloma spodnje čeljusti. Imel je tudi pretres možganov in druge poškodbe glave. Zdravniki so v torek potrdili, da bodo 38-letnika čez nekaj dni odpustili iz bolnišnice.

V SMC za preložitev odločitve o komisarju na prvi teden avgustaV Stranki Mira Cerarja (SMC) predlagajo, da se odločitev o kandidatu za evropskega komisarja preloži na prvi teden avgusta, dotlej pa naj premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek opravi posvetovanja. V SMC tudi predlagajo, da se razprava osredotoči predvsem na iskanje nestrankarskih kandidatov.

V SMC menijo, da je treba za kandidatko oziroma kandidata za evropskega komisarja predlagati ugledno osebo, ki ima dovolj profesionalnega znanja in izkušenj, da bi lahko vodila enega od pomembnejših resorjev v okviru Evropske komisije.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, mora biti to oseba z visoko stopnjo integritete, odličnim jezikovnim znanjem ter političnim občutkom za usklajevanje poslanstva funkcije evropskega komisarja z interesi Slovenije in drugih članic EU.

V SMC predlagajo, da se Bratuškova posvetuje s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in s predstavniki nekaterih drugih novoizvoljenih parlamentarnih strank. Kot pojasnjujejo, se bo mandat evropskega komisarja časovno ujemal s prihajajočim mandatom nove slovenske vlade, zato je pomembno, da se pri izbiri evropskega komisarja upoštevajo mnenja političnih strank, ki bodo predvidoma tvorile prihodnjo vlado.

Dragonja: Privatizacijo je treba nadaljevati Privatizacijo je treba nadaljevati, je ob predstavitvi aktualnih aktivnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v Ljubljani poudaril odhajajoči vodja tega resorja Metod Dragonja. Da bi bili kupci državnih podjetij kakovostni, bo ministrstvo pripravilo spremembe prevzemne zakonodaje, ki jih bo predalo novi vladi.

Dragonja je kot osrednji temi v času svojega ministrovanja, ki se je začelo konec februarja, omenil prestrukturiranje podjetij in izvajanje privatizacije, vezane na seznam prvih 15 podjetij.

Glede prestrukturiranja je priznal, da Evropska komisija ni zadovoljna z aktivnostmi in da želi medresorsko delovno skupino, ki bo vodila aktivnosti, postavila jasne prioritete in nadzirala bančni sektor ter druge nosilce ekonomskih politik.

Sam se je strinjal, da nekateri postopki tečejo bistveno prepočasi in da se s tem zmanjšuje možnost uspešnega prestrukturiranja, menil pa je še, da so banke pri sprejemanju tveganj preveč restriktivne.

Biermann si je pri 33 vzel življenjeNemški nogometaš Andreas Biermann je umrl v starosti 33 let. Kot so sporočili iz njegovega moštva Spandauer Kickers 1975, si je nekdanji igralec St. Paulija in Union Berlina v petek vzel življenje.

Biermann se je boril z depresijo in je bil glede tega zelo odprt. Po smrti nekdanjega nemškega reprezentanta in vratarja Hannovra Roberta Enkeja, ki je leta 2009 pri 32 letih storil samomor po dolgih letih boja z boleznijo, je Biermann javno razkril, da trpi za depresijo.

"V petek je umrl. Vsi smo v šoku," je dejal direktor Kickersa Günter Hagedorn.

Obeta se vroč dan, Arso svetuje previdnostDanes bo po napovedi meteorologov v Sloveniji pretežno jasno, najvišje temperature bodo dosegle 34 stopinj Celzija. Agencija RS za okolje (Arso) je za celotno državo izdala rumeno opozorilo, s katerim opozarja na morebitno nevarnost in ljudem svetuje, naj bodo zaradi visokih temperatur pozorni.

Danes bo pretežno jasno, zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju 21, najvišje dnevne od 29 do 34 stopinj Celzija, napoveduje državna meteorološka služba.

Arso je zaradi visokih temperatur razglasil rumeno stopnjo ogroženosti, ki označuje morebitno nevarnost in ljudem svetuje, naj bodo pozorni.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)