Rumeno

Umrl pevec skupine Survivor Jimi JamisonV starosti 63 let je umrl Jimi Jamison, pevec ameriške rock skupine Survivor, ki je v 80-ih letih zaslovela s skladbo Eye of the Tiger. Jamison je kot pevec in soavtor podpisal uvodno pesem za televizijsko nanizanko Obalna straža I'm Always Here.

Jamison je umrl v nedeljo zvečer na svojem domu v Memphisu zaradi srčnega infarkta, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal eden od njegovih agentov.

Jamison se je bandu pridružil leta 1984, ko so že dosegli svetovno slavo s singlom Eye of the Tiger iz filma Rocky 3. Prepeval je skladbe, kot sta Burning Heart in The Search Is Over. Po večletnem premoru, v katerem je kot samostojni glasbenik prispeval naslovno pesem za Obalno stražo, se je leta 2011 ponovno vrnil k skupini.

Velenje gosti 10. svetovni kongres o divjem prašičuVeč kot 100 raziskovalcev iz 22 držav se udeležuje 10. svetovnega kongresa o divjem prašiču (10th Wild Boar Symposium), ki so ga danes uradno odprli v Velenju in se zaključuje v petek. Dogodek organizira velenjski Inštitut za ekološke raziskave Erico, kjer navajajo, da gre za prvi tovrstni svetovni dogodek pri nas.

Raziskovalci bodo na kongresu skozi 72 prispevkov podrobno predstavili najnovejša dognanja o divjem prašiču, ki so pomembna za učinkovitejše upravljanje "s to zanimivo, a pogosto tudi problematično vrsto divjadi", navajajo v inštitutu Erico, kjer od leta 2007 organizirajo mednarodna posvetovanja in konference, namenjene najpomembnejšim vrstam divjadi.

Divji prašič je vrsta, za katero je v zadnjih desetletjih povsod po Evropi značilna izjemna rast številčnosti in prostorske razširjenosti. V Sloveniji je letni odstrel te vrste leta 1970 znašal 470 živali, do leta 2012 pa je narasel na več kot 13.300 živali.

Odkritje skulpture Deček miru na Trnovem31. avgusta 2014 je bila na Trnovem pri Gorici odkrila bronasta skulptura "DEČEK MIRU". Istočasno je bilo to simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi. Dogodka se je udeležilo mnogo znanih obrazov, tujih diplomatov,........v kulturnem programu so sodelovali: dramski igralec Pavle Ravnohrib, operni pevec Zdravko Perger, pianistka Eva Dolinšek,......

Objavljamo govor, ki ga je imel Janez Rijavec- Gianni, ustanovitelj Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob na prireditvi: Cenjene dame, spoštovani gospodje, dragi prijatelji miru, zbrali smo se na svetem kraju…..zbrali smo se ne da bi obsojali, ampak, da bi se poklonili, poklonili tistim, ki so tako ali drugače izgubili življenja med drugo svetovno vojno in po njej.

RTVS objavila razpis za direktorja Radia SlovenijaRadiotelevizija Slovenija (RTVS) je objavila razpis za mesto direktorja Radia Slovenija za štiriletni mandat. Ta mora med drugim imeti najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti, poleg tega mora poznati problematiko RTV dejavnosti. Kandidati lahko prijave pošljejo do 18. septembra.

Kot so sporočili z RTVS, so med pogoji za zasedbo mesta direktorja Radia Slovenija še, da ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki poslovno sodelujejo z RTVS, ne sme biti poslanec DZ ali politični funkcionar, imeti mora univerzitetno izobrazbo ter organizacijske in vodstvene sposobnosti, aktivno pa mora obvladati vsaj en tuj jezik.

Kandidati morajo vlogi priložiti program dela in vizijo razvoja Radia Slovenija in verodostojna dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Novi direktor Judovskega muzeja v Berlinu namerava prenoviti razstavoNovi direktor Judovskega muzeja v Berlinu Peter Schäfer načrtuje prenovo stalne razstave o nemško-judovski zgodovini. Muzej, ki z več kot 700.000 obiskovalci letno sodi med najuspešnejše nemške muzeje, se bo še bolj posvetil temi antisemitizma, je pred ponedeljkovim prevzemom funkcije napovedal 71-letni Schäfer.

"Morali bi se lotiti več kulturnih in religioznih vprašanj," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal novi direktor. Schäfer bo v novi postaviti dal več poudarka tudi vlogi nemških Judov v sionističnem gibanju in pomenu države Izrael za nemške Jude.

Schäfer velja za enega najbolj priznanih poznavalcev judovstva na svetu. Po službah v Freiburgu, Frankfurtu, Tübingenu in Kölnu je postal strokovnjak za Jude iz antike in srednjega veka na katedri za judovske študije na Svobodni univerzi v Berlinu.

V Mariboru mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOCS premiero filma Mama je ena sama režiserja Mihe Čelarja se danes v Mariboru začenja mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki bo mesto že tretjič ujel v času in prostoru dokumentarnosti. Prej revija je zdaj mednarodni festival, saj se je povezal s festivali po svetu in poleg 30 slovenskih prinaša tudi pet tujih dokumentarnih filmov.

DOKUDOC so začeli oblikovati leta 2012, ko so v Mariboru v času Evropske prestolnice kulture (EPK) organizirali prvo Revijo slovenskega dokumentarnega filma. Kasneje so začeli razvijati mednarodni program in letos festival prvič prinaša tudi tuje dokumentarce.

Po besedah direktorice festivala Maje Malus Azhdari je mednarodno festivalsko sodelovanje pomembno za širši okvir predstavljanja dokumentarnega žanra v Sloveniji in večje možnosti za prodor slovenskih dokumentarcev v tujino. "V mesto je treba pripeljati dobra, kreativna dokumentarna dela, da bi se lahko zgledovali po nekih novih pristopih v izražanju v dokumentarnih formatih," je pojasnila za STA.

V Rusiji za omejitve pri zaposlovanju tujih igralcevRuske oblasti načrtujejo sprejem posebnega zakona, s katerim bi omejili število tujih igralcev, ki igrajo v vseh ruskih klubih in ligah, tudi nogometni, hokejski in košarkarski. Ruski minister za šport Vitalij Mutko je napovedal, da bodo zakon že jeseni poslali v parlamentarno proceduro, sprejet pa bi bil lahko najkasneje prihodnjo pomlad.

Zakonski osnutek predvideva, da bi rusko športno ministrstvo določilo posebno kvoto, zgornjo mejo tujih športnikov, ki bi še lahko zastopali ruske klube. V vsakem od športov oziroma lig bi določili posebno obvezno kvoto, na podlagi katere bi novačili tuje legionarje. Zaposlovanje ne bi bilo več prepuščeno razmeram na trgu, ampak bi določili merila za zaposlovanje športnikov in njihovo udejstvovanje v ligah na podlagi športnih uspehov, starosti, dolžine predhodnega stalnega bivanja v Rusiji, dolžini trajanja priprav v Rusiji ter osvojenih dosežkov za ruske športne klube.

 

Kot je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass zatrdil Igor Ananskih, predsednik odbora za telesno kulturo in šport v državni dumi, bi zmanjšanje števila tujcev v ruskem nogometu predstavljalo zelo dobro podlago za razvoj obetavnih domačih igralcev, ki bi dobili priložnost za igranje na najvišji kakovostni ravni, kar bi tudi posledično prispevalo k boljši pripravljenosti domače nogometne reprezentance na največjih tekmovanjih. Ananskih je prepričan, da za posamezen nogometni klub v ruski ligi ne bi smelo igrati več kot pet tujcev, to kvoto pa bi nato lahko še zaostrili.

Kljub temu, da so vpoklicali italijanskega strokovnjaka Fabia Capella, se ruska nogometna reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Braziliji ni prebila iz skupinskega dela prvenstva, kar so v ruski politični in športni javnosti ocenili za velik neuspeh. Ruska oblast si nikakor ne želi ponovitve nogometne blamaže, še zlasti, ker bodo čez manj kot štiri leta sami gostili svetovno prvenstvo. Zato želijo tudi z zakonodajnimi spremembami in prisilo omogočiti razvoj ruskega športa in športnikov.

Angelina Jolie in Brad Pitt sta se poročilaSlavna hollywoodska igralca Angelina Jolie in Brad Pitt sta se po devetih letih skupnega življenja v soboto poročila. Vsak svoj "da" sta dahnila na gradu Miraval v Franciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

V poročni obred znanega para je bilo aktivno vključenih njunih šest otrok; Angelina Jolie se je namreč do oltarja sprehodila v spremstvu najstarejših sinov Maddoxa in Paxa, medtem ko sta Zahara in Vivienne sodelovali z metanjem cvetnih listkov. Shiloh in Knox pa sta nosila prstane, je sporočil tiskovni predstavnik znanega zvezdniškega para.

 

 

 

Poroka in poročna slovesnost sta potekali v krogu družine in prijateljev, poročni obred pa je vodil sodnik iz Kalifornije, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Za Brada Pitta je to druga poroka. Pred tem je bil pet let poročen z igralko Jennifer Aniston. Za Joliejevo pa je to že tretji zakon; sprva je bila še v 90. letih tri leta poročena z britanskim igralcem Jonnyjem Leejem Millerjem, kasneje pa tri leta tudi z ameriškim igralcem Billyjem Bobom Thorntonom.

Požareport: ZaAB poka po šivih. Stojan Pelko že odstopil kot predsednik sveta strankePotem ko je Zavezništvo Alenke Bratušek pristalo v opoziciji, njemu pa ni uspelo postati minister za kulturo, je Pelko stisnil rep med noge in takoj odšel nazaj na Kosovo

Zavezništvo Alenke Bratušek, potem ko je pristalo v opoziciji, hudo poka po šivih. Stojan Pelko je že nepreklicno odstopil kot predsednik sveta stranke (in se vrača nazaj v Prištino, kjer je zaposlen kot tiskovni predstavnik Evropske misije na Kosovu), uradno zato, ker se stranki ni uspelo prebiti v Cerarjevo vladno koalicijo.

 

Naši viri pa trdijo, da se Pelko preprosto "ne vidi" v opoziciji. Pelkov hiter umik iz Zavezništva Alenke Bratušek sicer povezujejo z njegovo zdaj že propadlo ambicijo postati minister za kulturo ter upravičeno bojaznijo šefa evropske misije na Kosovu, nekdanjega slovenskega ministra Samuela Žbogarja, pred neprijetnimi vprašanji iz Evropske unije, kako je mogoče, da zaposleni uradnik evropske misije na Kosovu tako aktivno deluje na slovenskem političnem prizorišču.

 

ODSTOPIL NA SKRIVAJ

Če bi Stojan Pelko res želel samo "sprejeti odgovornost" za propadla koalicijska pogajanja z Mirom Cerarjem, bi namreč zgolj ponudil odstop, ki pa ga svet stranke skoraj zagotovo ne bi sprejel. Pri tem je zanimivo, da vodstvo stranke Alenke Bratušek po ponedeljkovi seji sveta stranke novinarjev in javnosti sploh ni obvestilo o tem, da je Pelko - kot drugi človek stranke - odstopil.

PAVLIČ BI 15, JAKIČ PA 10 TISOČ EVROV MESEČNE PLAČE

Na bodoči službi v tujini pa računata vsaj še dva člana vodstva ZaAB in vlade Alenke Bratušek, to sta minister za obrambo in generalni sekretar Zavezništva Alenke Bratušek Roman Jakič ter vodja kabineta odhajajoče premierke in njen najtesnejši sodelavec Jernej Pavlič. Če bi Alenka Bratušek slučajno res postala slovenska komisarka v Bruslju, potem bi oba postala člana njenega bruseljskega kabineta. Pri čemer bi Pavlič imel okoli 15 tisoč evrov mesečne plače, Jakič pa okoli deset tisoč evrov, takšni so namreč prejemki treh vodilnih sodelavcev evropskih komisarjev.

UROŠ GRILC BI ŠE BIL MINISTER ...

Z odstopljenim Stojanom Pelkom ter zakulisnim spopadom za vodenje kulturnega ministrstva, ki naj bi pripadlo stranki ZaAB, če bi postala vladna stranka, pa naj bi bilo povezano tudi kadrovsko dogajanje na zadnji, torkovi seji vlade, kjer je minister za kulturo Uroš Grilc uspešno blokiral pripravljeno imenovanje spornega Alojza Unetiča za novega generalnega direktorja zdravstvene ekonomike na ministrstvu za zdravje, čeprav je to forsirala prav Alenka Bratušek. Stojan Pelko je namreč znotraj ZaAB za prevzem kulturnega ministrstva štartal "na polno", Grilc, ki sicer formalno ni član stranke ZaAB, pa je verjetno kmalu ugotovil, da bi Bratuškova na koncu res podprla Pelka, ne pa njega. Zato ji je "uspešno vrnil" na torkovi seji vlade in se hkrati od Bratuškove nekoliko - distanciral.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)