Rumeno

ZDA opozarjajo pred potovanji v države z eboloAmeriški Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je v četrtek pozval vse prebivalce ZDA, naj se izogibajo potovanjem v Gvinejo, Liberijo in Sierro Leone, kjer beležijo najhujši izbruh smrtonosnega virusa ebole doslej. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je za ebolo v Afriki letos umrlo že 729 ljudi.

ZDA so v četrtek v prestolnico Liberije Monrovia poslale posebno letalo za evakuacijo dveh ameriških zdravstvenih delavcev, ki sta se okužila z virusom ebole.

WHO in predsedniki zahodno-afriških držav se bodo danes sestali v Gvineji, kjer bodo sprožili 100 milijonov dolarjev vreden skupen akcijski načrt za soočanje z izbruhom. Generalna direktorica WHO Margaret Chan je v četrtek v Ženevi povedala, da je treba zaradi obsega izbruha virusa odgovor dvigniti na višjo raven.

Slovenija napreduje v smeri zelene rastiDržavni statistični urad je objavil publikacijo Kazalniki zelene rasti, ki stremi k spodbujanju gospodarske rasti in razvoja ob hkratnem ohranjanju naravnih bogastev. Skoraj vsi kazalci, ki so jih proučili statistiki, za Slovenijo kažejo, da napreduje v smeri zelene rasti. Zaradi žledoloma se sicer postavlja vprašanje, kaj bo z lesno zalogo.

"Zelena rast pomeni spodbujanje gospodarske rasti in razvoja ter hkrati zagotavljanje ohranjanja naravnih bogastev, od katerih je odvisna naša blaginja," je na četrtkovi novinarski konferenci v Ljubljani povedala vodja oddelka za statistiko okolja in energetike na državnem statističnem uradu Mojca Žitnik. Da bi to dosegli, je treba spodbujati naložbe in inovacije, ki podpirajo trajnostno rast in prinašajo nove gospodarske priložnosti, je dodala.

Prizadevanja za merjenje uspešnosti pri doseganju zelene rasti izhajajo iz Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki je v strategiji zelene rasti razvila konceptualni okvir in kazalnike za spremljanje napredka pri doseganju zelene rasti, vendar so te raziskave še na začetku. Slovenski statistiki so s tem prvič poskusili prikazati kazalnike zelene rasti za Slovenijo, z izdelavo teh kazalnikov pa so zaenkrat začele še Češka, Nizozemska, Južna Koreja in Nemčija, je pojasnila Žitnikova.

Mnoštvo svetovnih zvezdnikov obiskalo hrvaško obaloKate Hudson, Serena Williams, Ellen DeGeneres, Laurene Powell Jobs, Sarah Ferguson, Keira Knightley in Snoop Dogg so zgolj nekateri izmed znanih in bogatih obrazov, ki so letošnje počitnice preživeli na hrvaški obali.

Letošnjo sezono obiskov znanih osebnosti iz igralskih, glasbenih in športnih krogov so odprli s poroko ameriške milijonarke Fabiole Beracasa in bankirja Jasona Beckmana v začetku junija v Dubrovniku. Med gosti sta bila tudi znana hollywoodska igralka Kate Hudson in ameriški reper Snoop Dogg.

V Dubrovniku sta uživali tudi vojvodinja yorška Sarah Ferguson in Slavica Ecclestone, bivša soproga lastnika formule ena Bernia Ecclestonea.

Poleg na Reki rojene Ecclestonove, ki je ena izmed najbogatejših ločenk, je biser hrvaškega Jadrana obiskala tudi Laureene Powel Jobs, vdova ustanovitelja računalniškega velikana Applea, Stevea Jobsa, ki velja za eno najbogatejših žensk na svetu.

Jug Hrvaške je obiskal tudi ameriški košarkarski zvezdnik iz kluba LA Clippers, Blake Griffin, kot tudi nemški nogometni reprezentant Bastien Schweinsteiger.

V Breli pri Makarski se je sprostil njegov kolega in najboljši vratar nedavnega svetovnega prvenstva v Braziliji Manuel Neuer. Še en nemški nogometaš Mats Hummer je po zmagi na nogometnem svetovnem prvenstvu v Braziliji počival na Hrvaškem. V Posedarju pri Zadru ima tri vile.

Dubrovnik in Hvar sta za počitnice izbrala znana ameriška igralka in televizijska voditeljica Ellen DeGeneres in njena soproga, tudi igralka Portia de Rossi. Na Hvaru sta bila hollywoodska zvezdnika Keira Knightley in Sam Worthington. Do znanega dalmatinskega otoka je z jahto priplul tudi milijarder Phillip Zepter.

AI Slovenija poziva k ustavitvi izvoza orožja v IzraelAmnesty International Slovenije je na ministra za obrambo Romana Jakiča v luči nasilja na območju Gaze pozval, naj Slovenija nemudoma sprejme odločitev o ustavitvi nadaljnjega izvoza orožja in druge vojaške opreme v Izrael. Hkrati so javnost povabili, naj se na ministrstvo obrnejo z istim pozivom na www.amnesty.si/orozje.

Kot pojasnjujejo v AI, je Slovenija ena od držav, ki v Izrael izvažajo orožje. Po podatkih slovenskega obrambnega ministrstva je Slovenija med leti 2004 in 2013 v Izrael izvozila za skoraj šest milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme.

Med njimi so bili po podatkih AI Slovenija deli za kopenska vozila, gladkocevno orožje, strelivo in vojaški eksplozivi. Tudi za letos je še načrtovan izvoz rezervnih delov za vojaška vozila v vrednosti 103.020 evrov.

Ker obstaja močan sum, da bo to orožje uporabljeno za napade na civiliste in druge hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, so v AI Slovenije v ponedeljek na ministra za obrambo naslovili omenjeni poziv.

Bizarno: Blizu znamenitega Louvra se turisti družijo s podganamiV pariškem parku Tuileries poleg znamenitega muzeja Louvre se vsako poletje zbira množica turistov, ki uživajo v piknikih, a pridružijo se jim tudi nepovabljeni gosti - podgane. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, se mora obiskovalec parka le ozreti in jih lahko opazi, kako drobencljajo ob živih mejah in po travnikih.

"Zdaj, ko sem jih opazila, se mi vse skupaj gnusi," pravi 19-letna študentka Alexandre, medtem ko je njen prijatelj, 22-letni Ken, precej bolj odprt: "Nismo daleč od reke. Toplo je. Prihajajo zaradi hrane. Dokler ne pridejo do mene, me ne motijo."

V Louvru, ki je ob mestnih oblasteh odgovoren za deratizacijo parka, pa pravijo, da so nadležni glodavci tam vse leto, a jih poleti premami hrana, ki jo s sabo nosijo obiskovalci parka.

"Deratizacijo v parku izvajamo vsake dva mesca, poleti pa celo enkrat na mesec," je za AFP pojasnila predstavnica muzeja za odnose z javnostmi Elise Guillou. "Ko pa je razmnoževanje podgan na vrhuncu, kot je to trenutno, je podjetje, ki izvaja kontrolo, nenehno na voljo muzeju, da lahko reagira kar se da hitro," je dodala.

Oasis bodo ponovno izdali (What's the Story) Morning Glory?Britanska skupina Oasis, ki je v 90. letih postala eden najbolj vplivnih bendov nove generacije britanskega popa, bo na novo izdala album (What's the Story) Morning Glory? iz leta 1995. Na albumu, ki naj bi izšel konec septembra, bodo poleg starih hitov objavili še nekaj doslej neslišanih demo in koncertnih posnetkov skupine.

Podobno kot pri prenovljeni različici njihovega prvega albuma Definitely Maybe iz leta 1994, ki so ga izdali letos maja ob 20. letnici njegovega nastanka, bo prenovljeni album ponudil nekaj dodatnega materiala, med drugim demo posnetka skladb She's Electric in Rockin' Chair. Prav tako bodo na albumu demo posnetki pesmi Some Might Say, Hey Now in Boneheads Bank Holiday, ki so nastali ob preverjanju zvoka pred koncertom v Tokiu septembra leta 1994.

Novi album bo po pisanju spletne glasbene revije Rolling Stone dostopen v različnih formatih, od tridelne zgoščenke, digitalne oblike, 12-inčne vinilke pa vse do paketa, ki bo vključeval repliko originalne promocijske plošče, posebno izdajo zgoščenke in sedem-inčno ekskluzivno demo ploščo z novim besedilom, ki ga je prispeval glasbeni kritik Neil McCormick. Skupina ima namen na podoben način ponovno izdati tudi album iz leta 1997 Be Here Now.

Jelinčič napoveduje kandidaturo za ljubljanskega županaPredsednik SNS Zmago Jelinčič se bo jeseni potegoval za ljubljanskega župana, je potrdil za STA. Kot pojasnjujejo v SNS, se je Jelinčič za kandidaturo odločil, ker ocenjuje, da so v Ljubljani potrebne spremembe.

Nekdanji dolgoletni poslanec Jelinčič več o svoji odločitvi za kandidaturo, o kateri je sicer poročal spletni portal Žurnal24, ni želel pojasnjevati. Prav tako ni želel spregovoriti o svojem volilnem programu.

Glavna tajnica stranke Miša Glažar je za STA pojasnila, da bo Jelinčič svoj program predstavil ob uradni predstavitvi kandidature, ki bo verjetno tik pred začetkom uradne volilne kampanje pred oktobrskimi lokalnimi volitvami. Vsekakor pa se bo Jelinčič po besedah Glažarjeve zavzemal za bolj urejeno in bolj transparentno delovanje in poslovanje Mestne občine Ljubljana.

Nekoč parlamentarna SNS je na nedavnih državnozborskih volitvah prejela 2,2 odstotka glasov, na majskih evropskih volitvah pa 4,03 odstotka glasov volivcev. Na županskih volitvah v Ljubljani je imela svojega predstavnika nazadnje leta 2006, in sicer je njihov kandidat Marjan Rekar takrat prejel 0,56 odstotka glasov. Od takrat naprej SNS tudi nima svojih predstavnikov v mestnem svetu.

Na jesenskih županskih volitvah je sicer vnovično kandidaturo za župana Ljubljane že napovedal aktualni župan Zoran Janković, tradicionalno se mu bo nasproti postavil sedanji svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek. V boj za županski stolček se jeseni podaja tudi direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, ki si je širšo prepoznavnost pridobil kot žirant v bitkah talentov. Potrebne podpise podpore za župansko kandidaturo zbira tudi podjetnica Martina Valenčič, ki pred preteklimi predsedniškimi volitvami ni uspela zbrati dovolj podpisov za kandidaturo.

STA, G. B.

Rusija za razbitje omrežja Tor ponuja 82.000 evrovRusko ministrstvo za notranje zadeve je pred kratkim objavilo javni razpis, v katerem za razbitje omrežja za anonimno uporabo interneta Tor ponuja 3,9 milijona rubljev oz. 82.000 evrov.

Omrežje Tor uporabnikom anonimnost zagotavlja tako, da njihove podatke pošlje skozi labirint strežnikov, ki so razporejeni po vsem svetu, vsak od njih pa doda novo plast šifriranja.

Omrežje velja za relativno varno - pri delu ga uporabljajo vojska, policija, hekerji, aktivisti, novinarji in tudi kriminalci. Iz dokumentov Edwarda Snowdna je razbrati, da omrežja ni uspelo razbiti niti ameriškim obveščevalcem. Ruske oblasti zdaj z razpisom iščejo program, ki bi znal narediti prav to.

Rusija je po podatkih britanskega časnika The Guardian po uporabi omrežja Tor na petem mestu - uporablja naj bi ga več kot 210.000 uporabnikov.

Omrežje Tor so razvili v ameriški mornarici, kjer so iskali način za zaščito vladnih komunikacij. Danes nad razvojem omrežja bdi nevladna organizacija, ki večino sredstev za svoje delovanje dobi s strani ameriške vlade.

STA, G. B.

Pevka Linda Ronstadt prejela medaljo umetnostiAmeriška pevka Linda Ronstadt, ki je največje uspehe nizala v 70. letih minulega stoletja, je prejela najvišje ameriško odlikovanje za umetnost - nacionalno medaljo umetnosti. Odlikovanje je 68-letni pevki, prejemnici 11 grammyjev, v Beli hiši izročil predsednik Barack Obama z besedami, da ljudje potrebujemo umetnost in humanistiko.

Repertoar Ronstadtove, znane po hitih, kot sta It's So Easy in You're No Good', je obsegal zelo raznolike žanre, od popa, countryja, rock'n'rolla pa vse do jazza in tradicionalne mehiške glasbe, piše francoska agencija AFP.

V obrazložitvi nagrade so zapisali, da se je Ronstadtova uspela v moškem svetu rocka prebiti na ameriške radijske valove in s tem pomagala prihajajočim generacijam žensk. V 70. letih je kot ženska orala ledino tudi na področju rocka, za kar so jo lani sprejeli v hram slavnih rock & rolla.

Pevka in glasbena producentka, ki se sooča s Parkinsonovo boleznijo, je v svoji karieri sodelovala s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Dolly Parton, The Eagles, James Taylor, Neil Young in Elvis Costello.

Poleg Ronstadtove je medaljo prejelo še 11 ustvarjalcev, kot so vodja studiev Dreamworks Animation Jeffrey Katzenberg, pisateljica Julia Alvarez in ustvarjalec dokumentarcev Albert Maysles.

STA, G. B.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)