Slovesnost na Mali gori pri Ribnici - spomin na Tigr

  • Napisal  Demokracija
Lanska slovesnost na Mali gori pri Ribnici Lanska slovesnost na Mali gori pri Ribnici Foto: arhiv Demokracije

13. maj je datum ko se spominjamo prve osvobodilne odporniške organizacije na slovenskem etničnem ozemlju, to je organizacije TIGR. Letos obhajamo 90 obletnico njene ustanovitve leta 1927 na Nanosu, vsako leto ob spomeniku na Mali gori pri Ribnici, pa dan prvega spopada z okupatorjem na slovenskem ozemlju za časa okupacije leta 1941.

Letošnja spominska slovesnost bo v petek 12.05.2017 ob 17 h pri spomeniku na Mali gori pri Ribnici, pred tem pa bo ob kapelici - 5 minut naprej v gozdu, ob 16 h sv.maša za padle TIGR-ove borce. Takšna maša bo prvič do sedaj.

Prosimo, da slovesnost spomina posredujete javnosti, saj je TIGR za potek 2 svetovne vojne na Slovenskem izredno pomemben.

Naj dogodek ne ostane skrit na kraju dogodka v gozdu, ampak naj zanj izve širša javnost, predvsem pa mladina, kateri naj bi bil TIGR zgled demokratičnega sodelovanja različnih svetovno nazorsko in politično orientiranih ljudi, s skupnim obrambnim ciljem ohranitve slovenstva. Prosimo, naj z vašo pomočjo dogodek postane del samozavedanja Slovencev o izjemnem gibanju in izjemnih ljudeh tega pozabljenega časa.

Predsednik društva Slovenski TIGR – 13 maj

Vili Kovačič

Zaključni verz iz pesmi o tedaj padlem junaku tega spopada - vojaškem poveljniku TIGR-a Danilu Zelenu, se glasi:

TI ŠEL SI MED PRVIMI V BOJ,
KO ČLOVEK NI VIDEL IZHODA
IN PADEL TAKRAT SI, KO MNOGIM BILA JE
ŠE TUJA BESEDA SVOBODA.

(Andrej Jelačin)

nazaj na vrh