Pričevalci na RTV SLO 1: naslednji torek 20. 3. ob 23.05 Vinko Ovijač

Prisluhnite Vinku Ovijaču naslednji torek ob 23.05 na RTV SLO 1. Prisluhnite Vinku Ovijaču naslednji torek ob 23.05 na RTV SLO 1. Arhiv RTV SLO

Vinko Ovijač prihaja iz Trboj na Gorenjskem, kjer se je rodil v revni kmečki družini. Mati je bila zelo dobra in topla, medtem ko je bil oče, ki je bil tudi vojak v prvi svetovni vojni na Soški fronti precej strog. Po nemški okupaciji leta 1941 so 21-letnega Vinka okupatorji kmalu vpoklicali na predvojaško usposabljanje in kasneje mobilizirali v nemško vojsko.

Iz okolice Dunaja je bil poslan na fronto v Italijo, kjer so Nemci skušali zaustaviti prodor Anglo-Američanov. V Milanu si je pri nekem prevozu poškodoval čeljust in končal v vojaški bolnici ter bil kasneje poslan domov na dopust. Na fronto se ni več hotel vrniti zato pravi, da je dezertiral oz. se je pridružil gorenjskim domobrancem. Sodeloval je v različnih bojih ter se ob koncu vojne skupaj z enoto čez Ljubelj umaknil na avstrijsko Koroško. Vendar se Vinko tam ni več vključil v enoto ter zato preživel. Glavnino gorenjskih domobrancev so namreč Angleži z zvijačo vrnili Titovi vojski, ki jih je potem povečini pomorila v Teharjah, Kočevskem Rogu in drugih moriščih.
Komaj tri mesece po koncu vojne sta skupaj z mlado ženo pobegnila in preko begunskega taborišča odšla v Venezuelo, kjer so se jima rodili trije otroci. Čeprav so si v Venezueli zgradili hišo in je Vinko kar dobro zaslužil, svojih otrok ne bi mogel šolati, zato so se preselili v Avstralijo. Začetki so bili zelo težki in ne preveč obetavni, vendar so se razmere kmalu popravile. Slovenska društva in zlasti slovenska cerkev je bila najvažnejša opora novim priseljencem. Vinko Ovijač je postal nepogrešljiv sodelavec slovenske skupnosti v Sydneyju. Priseljence so sicer pretresala tudi politične delitve, ki so bile spodbujene iz Jugoslavije. Ta je vohunila zlasti za političnimi emigranti, a po letu 90 se je to umirilo. Vinko spremlja dogajanje v Sloveniji in je do razmer v domovini precej kritičen in razočaran, saj pravi, da se po 28. letih Slovenija še ni izvila iz komunističnega primeža. Pogovoru se je na kratko pridružila tudi Vinkova hči Olga Lah, ki je bila rojena v Venezueli. Poročena je s Slovencem in z veseljem pove, da so tudi njuni otroci navdušeni nad Slovenijo in slovensko glasbo ter z veseljem prihajajo v domovino svojih prednikov.

nazaj na vrh