Predsednik SLS Marko Zidanšek poziva ljubljanskega župana Zorana Jankovića k zavrnitvi poimenovanja Džamijske ulice

  • Napisal  SLS
Zoran Janković Zoran Janković Foto: Matic Štojs/Demokracija

Čez dobra dva tedna bo ljubljanski mestni svet odločal o poimenovanju treh novih ljubljanskih ulic: Džamijske ulice, Žabje ulice in Kocbekovega trga. Glede prve je bilo izraženega veliko nestrinjanja: s strani strank, tamkajšnjih stanovalcev in tudi stroke.

Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen, v kateri sedijo strokovnjaki s SAZU-ja, filozofske fakultete, ministrstev itd., namreč predloga Džamijska ulica ni podprla, komisija za poimenovanja z Mestne občine Ljubljana pa njihovega mnenja ni upoštevala. V SLS se s poimenovanjem ne strinjamo, saj gre za ime, ki močno zapostavlja slovensko krščansko kulturo in tradicijo, obenem pa ne izraža vključevanja različnih delov družbe v enotno. Predsednik stranke mag. Marko Zidanšek je tako predlagal poimenovanje Ulica verskega sožitja.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »Ocenjujem, da podani predlog poimenovanja ulice ni najprimernejši. V tem krhkem času moramo biti še toliko bolj pozorni na malenkosti, ki ostanejo zapisane v zgodovini nekega mesta, neke države, zato smo v SLS prepričani, da bi moralo tudi ime ulice biti bolj povezovalno, bolj vključujoče. Tako ime je Ulica verskega sožitja, saj izpostavlja pomen vključevanja in sobivanja v harmoniji. Slovenija se ne sme oddaljevati od svojih zgodovinskih temeljev, ki so bili več kot 50 let podlaga za mirno sobivanje evropskih narodov, pač pa jih mora premišljeno nadgrajevati.«

nazaj na vrh