Krščanski forum SDS: Spomenik kot izgovor za utišanje vesti

  • Napisal  Krščanski forum SDS
Spomenik ne bo utišal skrajnežev. Spomenik ne bo utišal skrajnežev. Foto: Matic Štojs

V tem tednu je napovedana otvoritev spomenika »žrtvam vseh vojn in z vojno povezanimi žrtvami«, seveda pod okriljem najvišjih državnih funkcionarjev s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem na čelu. Na prvi pogled je videti, da gre dogodek, ki naj bi končno povezal sprte strani, ker smo vendarle vsi sinovi in hčere ene in iste domovine.

Žal pa se v ozadju vsega tega znova skriva temni madež ne samo izkrivljanja zgodovine, pač pa tudi onečaščanje žrtev. Spomenik nikjer ne omenja žrtev komunistične revolucije, pač pa jih »zapakira« v sintagmo »z vojnami povezane žrtve«, ki pravzaprav ne pove ničesar. Dodaten škandal pa je, da se celo v neposredni bližini spomenika nahaja spomenik enemu od arhitektov komunistične revolucije Borisu Kidriču, prav tako je po Sloveniji precej obeležij, ki častijo komunistične zločince, pri čemer se njihova ravnanja razglaša za krepost. Kar je sprevržena logika.

Dokler bodo po Sloveniji stali spomeniki, ki poveličujejo komunistično revolucijo, je nesmiselno z dragimi spomeniki ustvarjati iluzijo sprave, ki je še vedno ni. Ni pa je predvsem zaradi nezmožnosti soočenja z resnico ter zaradi radikalizacije ideoloških naslednikov tistih, ki so zločine izvajali. Krščanski forum SDS ob tem pričakuje, da bo tudi vrh Cerkve na Slovenskem opozoril na te nedoslednosti, ki v marsičem spominjajo na zlorabljeno komemoracijo leta 1990 v Kočevskem Rogu, ko so režimski mediji stisk roke med tedanjim predsednikom Predsedstva RS Milanom Kučanom ter ljubljanskim nadškofom Alojzijem Šuštarjem zabeležili in zlorabili za »spravno slovesnost«. To je bil seveda zgolj poskus, da bi vse tiste, ki se trudijo za resnico in za obsodbo zločinov, prikazali kot skrajneže, ki jim ni do sprave. Očitno se zgodovina ponavlja kot farsa.

Ljubljana, na praznik sv. Benedikta, zaveznika Evrope, 11. julija 2017

KrF SDS

nazaj na vrh