Krekovi socialisti imamo pomisleke ob proslavljanju odprtja spomenika žrtvam vojn in z vojno povezanim žrtvam

  • Napisal  Andrej Magajna
Odkritje spomenika Odkritje spomenika Foto: Matic Štojs/Demokracija

Že samo poimenovanje ima pomanjkljivost. Največ žrtev je bilo po vojni, sicer poveznih z vojno. A vendar v času, ko bi moral vladati mir. Obračun do razoroženimi in neoboroženih ljudi.

To so bile žrtve Partijskega oz. Kardeljevega čiščenja bodočih političnih nasprotnikov. Vse v skladu z Lenin-Stalinovo doktrino ene in enotne delavske partije oz. akcije enotnosti. »Počistila« pa se ni le domobranska srenja ampak tudi sopotniki NOB: vse antifašiste, ki niso prisegli pod rdečo zvezdo, tigrovce, krščanske socialiste ,... Poenotilo se je tudi pogled na zgodovino, počistili arhivi, ki bi kazili avreolo zmagovalcev.

Poenotenje ima torej poleg pozitivne tudi svojo srhljivo konotacijo. Poenotenje in sprava bosta tudi podtona te slavnostne prireditve. Po sebno slednje. So podani pogoji za to. Ne niso ! Ali niso ti svetli spomeniki le černobilski sarkofag, ki prikriva rdeče jedro s pridihom trohnobe. Na osebni ravni je »spravljivost« povsem možna - stvar posameznika; na družbeni pa - ? Žal niti elementarni pogoji za spravo niso izpolnjeni.

Zgodovinarji po 27 letih deklariranega pluralizma in demokracije še vedno niso sedli za isto mizo in se poenotili vsaj glede faktov ne tako daljne zgodovine. To bi bilo pozitivno poenotenje. Ne rabimo pa sarkofagov in pometanja pod preprogo. Govorijo o odpuščanju zločincem, ko nihče izmed njih dejanj ni niti obžaloval, kaj šele, da bi odpuščanja prosil. Še več! Še danes (izrojena ) tranzicijska levica niti ne dovoli , da se jih imenuje.

Ohranimo različne poglede in mnenja – ti vedno bogate družbo. Gojimo pluralizem nazorov, spodbujajmo spravo. A SPRAVE Z LAŽJO NE MORE BITI. Ne postavljajmo černobilskih sarkofagov na zgodovino zmagovalcev. Do resnice moramo imeti nulto toleranco. Samo primer. Niti državni prazniki ne odražajo zgodovinske resnice. Še vedno praznujemo 27. april, tako imenovani dan odpora, ki ga ni bilo. O tem je že davno zapisal partizan, krščanski socialist Edvard Kocbek – citiram:

»Ta datum je nastal manipulativno. Kidrič je potreboval ta datum in zato so pač nek debaterski sestanek pri Vidmarju proglasili za zgodovinski datum. .... Drugič, pa me na tistem debaterskem sestanek zato ni bilo, ker so mi bili komunisti tisti čas Hitlerjeva pakta s Stalinom upravičeno sumljivi. » Dva stavka, ki pa povesta več kot le dve resnici.

Izbral sem ju tudi zaradi Kidričevega imena. Predvsem zaradi njegovega spomenika, ki ga ob tem današnjem slavnostnem odprtju mnogi omenjajo.

Kaj dela v Parku Evrope, ki je med drugim tudi simbol človekovih pravic. Kaj dela pred predsedniško palačo. Krekovi socialisti poudarjamo, da za spravo še ni pogojev. Eden od njih je vsekakor: Odstranitev iz javnih mest teh, ki niso združljivi z vrednotami Evrope in so jim bile človekova pravice deveta vas, oz. so jih brutalno poteptali. Nekam stran za deveto goro, najbolje pa tja do Nuremberga, kamor bi sodili.

Spoštovani Borut Pahor pred volitvami se boš prav gotovo izkazal v mnogih praktičnih veščinah, postoril eno in drugo, odnašal to in ono. Krekovi socialisti ti pridemo pomagat. Sodelovali smo leta 2008 v času tvojega premierskega mandata. Med našimi člani imamo žerjavista. Zakaj se tudi v tem ne bi preizkusil. Pa bomo še sedaj sodelovali. Mogoče še bolj enotno kot v tvojem mandatu. Po tem se bomo tudi laže sprehodili mimo novih obeležij, ki jih odpiraš danes.

Čeprav sem kot poslanec prvega mandata dobil vabilo, danes le mimo s kolesom - po opravkih v Centru.

Andrej Magajna, Krščanski socialisti Slovenije

nazaj na vrh