Šport

Hokejisti Olimpije začeli priprave na novo sezonoHokejisti Olimpije so danes začeli priprave na novo sezono lige Ebel, kjer jih prva tekma čaka 12. septembra v Celovcu. Ljubljančani so se sezone lotili z novim predsednikom, novim trenerjem in tudi novim elanom, vsi pa obljubljajo boljši izkupiček od lanskega in končnico lige.

Ni skrivnost, da se klub, ki je doma v Tivoliju, že dlje spopada predvsem s finančnimi in posledično tudi kadrovskimi težavami. Predsednik Marko Popovič, ki je poleti prevzel vodenja kluba, obljublja spremembe. "Imamo veliko dela. Najprej smo morali urediti garancijo za sodelovanje v ligi Ebel in sezona je zagotovljena. Sledil je sestanek z igralci zaradi starih obveznosti, ki jih urejamo in danes se začenjajo priprave," je povedal predsednik.

Popovič pravi, da se zadeve urejajo, tudi s Hokejsko zvezo Slovenije, kjer si kot edini klub, ki igra na najvišji ravni, želijo boljšega sodelovanja. Pri klubi si želijo predvsem koordinacijsko in organizacijsko pomoč, saj se nekatere zadeve podvajajo.

Olimpija je v včerajšnji prijateljski tekmi v Ljubljani pred 16.000 gledalci izgubila s slovitim angleškim klubom Chelsea z 1:2 (1:0). Ljubljansko ekipo je v vodstvo popeljal Nik Kapun v 40., za štirikratne angleške prvake in zmagovalce lige prvakov iz leta 2012 pa sta zadela Diego Costa v 56. in Kurt Zuoma v 64. minuti. Pred današnjo osrednjo tekmo na štadionu v Stožicah je bila na sporedu še tekma med nekdanjimi nogometaši ljubljanske ekipe, tekme pa so se v različnih vlogah udeležili številni nekdanji igralci zeleno-belih, kot so Marko Elsner, Aleš Čeh, Jani Pate, Gregor Židan, Džoni Novak, Mladen Rudonja, Robert Englaro, Ermin Šiljak, Robert Prosinečki, Damir in Dinko Vrabac ter mnogi drugi. Ljubljanska ekipa je v svoji zgodovini že gostila nekatere velikane evropskega nogometa, med drugim portugalsko Benfico leta 1970, italijanski Milan leta 1992 in angleški Liverpool leta 2003, pogosto pa se je pomerila s Crveno zvezdo in Partizanom iz Beograda ter zagrebškim Dinamom in splitskim Hajdukom, nekdanjimi najbolj slovitimi nogometnimi imeni iz časov skupne Jugoslavije. Vse tekme so bile na legendarnem stadionu za Bežigradom.Olimpija je v včerajšnji prijateljski tekmi v Ljubljani pred 16.000 gledalci izgubila s slovitim angleškim klubom Chelsea z 1:2 (1:0). Ljubljansko ekipo je v vodstvo popeljal Nik Kapun v 40., za štirikratne angleške prvake in zmagovalce lige prvakov iz leta 2012 pa sta zadela Diego Costa v 56. in Kurt Zuoma v 64. minuti.

Pred današnjo osrednjo tekmo na štadionu v Stožicah je bila na sporedu še tekma med nekdanjimi nogometaši ljubljanske ekipe, tekme pa so se v različnih vlogah udeležili številni nekdanji igralci zeleno-belih, kot so Marko Elsner, Aleš Čeh, Jani Pate, Gregor Židan, Džoni Novak, Mladen Rudonja, Robert Englaro, Ermin Šiljak, Robert Prosinečki, Damir in Dinko Vrabac ter mnogi drugi.

Ljubljanska ekipa je v svoji zgodovini že gostila nekatere velikane evropskega nogometa, med drugim portugalsko Benfico leta 1970, italijanski Milan leta 1992 in angleški Liverpool leta 2003, pogosto pa se je pomerila s Crveno zvezdo in Partizanom iz Beograda ter zagrebškim Dinamom in splitskim Hajdukom, nekdanjimi najbolj slovitimi nogometnimi imeni iz časov skupne Jugoslavije. Vse tekme so bile na legendarnem stadionu za Bežigradom.

STA, G. B.

Prve tri prijateljske tekme v pripravah slovenske košarkarske reprezentance so članom izbrane vrste ter strokovnemu štabu podale mnoge odgovore. Trener Jure Zdovc je spoznal svoje izbrance in videl, kako se ti odzivajo na parketu, košarkarji pa so uvideli, kdo je pravzaprav selektor in kaj zahteva pod njih. Slovenska reprezentanca se od zadnje akcije, se pravi nastopa na evropskem prvenstvu lani v Sloveniji, ni bistveno spremenila. Igralski kader je podoben, strokovni štab tudi, razlika je le v selektorju. Božidarja Maljkovića je nasledil Jure Zdovc. Gre seveda za veliko spremembo. Ne le v delu reprezentance, temveč v dojemanju košarkarske igre. Maljković in Zdovc sta si v slednjem vendarle zelo podobna. Oba prisegata na igro v obrambi, saj na velikih tekmovanjih prav obramba prinaša rezultat. Uvodne tri tekme so Zdovcu prinesle miren spanec. Prve tri prijateljske tekme v pripravah slovenske košarkarske reprezentance so članom izbrane vrste ter strokovnemu štabu podale mnoge odgovore. Trener Jure Zdovc je spoznal svoje izbrance in videl, kako se ti odzivajo na parketu, košarkarji pa so uvideli, kdo je pravzaprav selektor in kaj zahteva pod njih.

Slovenska reprezentanca se od zadnje akcije, se pravi nastopa na evropskem prvenstvu lani v Sloveniji, ni bistveno spremenila. Igralski kader je podoben, strokovni štab tudi, razlika je le v selektorju. Božidarja Maljkovića je nasledil Jure Zdovc.

Gre seveda za veliko spremembo. Ne le v delu reprezentance, temveč v dojemanju košarkarske igre. Maljković in Zdovc sta si v slednjem vendarle zelo podobna. Oba prisegata na igro v obrambi, saj na velikih tekmovanjih prav obramba prinaša rezultat.

Uvodne tri tekme so Zdovcu prinesle miren spanec. "Zadovoljen sem z igro v obrambi. Nekaj težav nam povzroča le skok," pravi selektor, ki ima zelo ambiciozne cilje. "Moja zamisel je, da tekmeca vsaj v eni četrtini omejimo na pet točk," dodaja Zdovc.

Slovenski košarkarji premagali še Ukrajino, tokrat z obramboSlovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem krogu turnirja za pokal Adecco premagala Ukrajino s 64:51 (15:8, 29:26, 43:36).

* Dvorana Rogaška Slatina, gledalcev 1400, sodniki: Majkič, Gajšek, Vuga (vsi Slovenija).

* Slovenija: Balažič 4 (1:2), Prepelič 20, Murić 8 (4:4), Blažić 3 (3:3), Zupan 3, Z. Dragić 11 (4:5), Klobučar 11 (1:1), M. Nikolič 2, Omić 2.

* Ukrajina: Pustozvonov 6, Jeter 4 (1:2), Gladir 4 (2:2), Lipovij 6 (1:2), Natiažko 2, Kornienko 5 (2:4), Zajcev 5 (3:4), Pustovij 10 (2:3), Zavadskij 3, Timofejenko 6 (2:2).

* Prosti meti: Slovenija 13:15, Ukrajina 13:19.

* Met za dve točki: Slovenija 9:27, Ukrajina 10:38.

* Met za tri točke: Slovenija 11:29 (Prepelič 6, Klobučar 2, Balažič, Zupan, Z. Dragić), Ukrajina 6:20 (Pustozvonov, Jeter, Lipovij, Kornienko, Zavadskij).

* Skoki: Slovenija 40 (29 + 11), Ukrajina 43 (26 + 17).

* Osebne napake: Slovenija 24, Ukrajina 17.

* Pet osebnih: Gladir (32.), Pustozvonov (39.).

Prevc zmagal na poletni veliki nagradi v Wisli Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc (415,2 točke) je zmagal na poletni veliki nagradi v smučarskih skokih v Wisli na Poljskem. Drugo mesto na prvi letošnji poletni preizkušnji skakalcev je osvojil Poljak Piotr Zyla (398,5), tretji pa je bil Nemec Andreas Wellinger (392,0).

Prevc je na napravi v poljskem smučarskem središču postavil najdaljše znamke s 134,5, 132 in 129,5 metri dolžine. V Wisli namreč Mednarodna smučarska zveza preizkuša nov tekmovalni sistem, kjer se točke iz kvalifikacij prenesejo tudi na tekmo; 48 skakalcev so na današnji tekmi razdelili v štiri skupine, pri čemer v finale napreduje zgolj najboljših šest iz vsake skupine.

"Zelo sem vesel, da je Peter zdržal oba skoka, prikazal formo na visoki ravni. Kar se pa novega tekmovalnega sistema tiče, pa vidimo, kaj se je dogajalo z nekaterimi favoriti prejšnjih let. Treba je biti dober že v kvalifikacijah, saj to veliko prinese. S trenerskega stališča lahko rečem, da nam nov sistem ni všeč oziroma da nismo zanj," je po današnjem tekmovalnem dnevu dejal trener slovenskih skakalcev Goran Janus.

Danes v Wisli začetek poletne sezone v smučarskih skokihDanes se bo v Wisli z ekipno tekmo pod žarometi začela sezona poletne velike nagrade v smučarskih skokih, katere vrhunec bo 4. oktobra v Klingenthalu. Na Poljskem bodo slovenske barve zastopali junak minule zime Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Tomaž Naglič, Rok Justin, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar.

Slovenski skakalci so po uvodnih pripravah, ki so temeljile bolj na telesni pripravi, zadnje tedne veliko delali tudi na tehniki. V preteklih dneh so skakali v Planici na Bloudkovi velikanki ter se pospešeno pripravljali na poletno sezono. Nihče od fantov nima na veliko nagrado vezanih posebnih rezultatskih ciljev, vsi v en glas poudarjajo, da se želijo le čim bolje pripraviti na zimo, katere vrhunec v poolimpijski sezoni bo nordijsko svetovno prvenstvo v švedskem Falunu (18. 2. - 1. 3. 2015).

Najboljši slovenski skakalec minule zime in zmagovalec uvodnih tekem celinskega pokala v začetku julija v Kranju, Peter Prevc, je po zadnjem treningu pred odhodom na Poljsko povedal, da je ekipa dobro pripravljena na prva tekmovanja poletne VN.

Koprčani v 84. minuti ostali brez napredovanjaNogometaši Kopra so na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za evropsko ligo izgubili proti Nefčiju iz Bakuja z 0:2 (0:1). Koprčani so na prvi tekmi v gosteh zmagali z 2:1 in ob današnjem porazu ostali brez uvrstitve v tretji krog kvalifikacij.

* Stadion Bonifika, gledalcev: 1800, sodniki: Benoit Millot, Stephan Luzi in Cyril Lompre (vsi Francija).
* Strelca: 0:1 Sejidov (21.), 0:2 Cardoso (84.).
* Koper: Radošević, Blažič (od 63. Pučko), Guberac, Halilović, Hadžič (od 89. Lotrič), Ivetić, Črnigoj (od 70. Gregorič), Palčič, Čovilo, Galešić, Štromajer.
* Nefči: Stamenković, Cardoso, Yunuszade, Bruno Bertucci (od 68. Gurbanov), Abdulajev (od 72. Masimov), Flavinho, Wobay, Ramos, Caue, Sejidov, Nfor.
* Rumeni kartoni: Guberac, Štromajer, Črnigoj, Galešič; Cardoso, Ramos.
* Rdeč karton: Štromajer (drugi rumeni, 51.).

Junaki za začetek pripravljalnih tekem premagali KanadoSlovenska košarkarska reprezentanca je v prvem krogu turnirja Adecco v Rogaški Slatini premagala Kanado z 92:80 (18:19, 39:34, 74:58).

* Dvorana II. OŠ, gledalcev 1000, sodniki: Majkič, Gajšek, Zupančič (vsi Slovenija).
* Slovenija: Balažič 12 (1:1), Slokar 4, Blažić 4 (2:2), Zupan 9 (1:2), Z. Dragić 13 (3:4), D. Lorbek 19 (2:2), Klobučar 18 (3:3), M. Nikolič 2 (2:2), Omić 9 (3:6), Rebec 2.
* Kanada: Ejim 6 (2:2), Joseph 11 (1:2), Nicholson 10 (4:6), English 7 (2:2), Shepherd 11 (4:5), Bachynski 2, Scrubb 3, Heslip 7, Olynyk 10 (0:2), Powell 8, Cadougan 3 (1:1), Scrubb 2.
* Prosti meti: Slovenija 17:22, Kanada 14:20.
* Met za dve točki: Slovenija 18:27, Kanada 27:47.
* Met za tri točke: Slovenija 13:27 (D. Lorbek 3, Balažič 3, Klobučar 3, Zupan 2, Z. Dragić 2), Kanada 4:13 (English, Shepherd, Scrubb, Heslip).
* Skoki: Slovenija 22 (16 + 6), Kanada 31 (19 + 12).
* Osebne napake: Slovenija 24, Kanada 28.
* Pet osebnih: Balažič (33.), Zupan (35.), Ejim (37.).

Uganete, kdo je že nekaj časa najbolj »vroč« slovenski hokejist (celo tako vroč, da se pod njim topi led)? Verjetno ni treba posebej ugibati. Anže Kopitar je namreč pred kratkim že drugič v Slovenijo prinesel znameniti Stanleyjev pokal.

Za tiste, ki še ne veste: Stanleyjev pokal je lovorika, ki jo podeljujejo zmagovalnim klubom sezone severnoameriške hokejske lige NHL, ki združuje elitne hokejske klube iz ZDA in Kanade. Velja za najmočnejšo hokejsko ligo na svetu, zato je tudi naslov prvaka NHL praktično največ, kar se da v hokeju doseči. Anžetu Kopitarju, slovenskemu hokejskemu reprezentantu in hokejistu »kraljev« (Kings) iz Los Angelesa, je to uspelo že drugič, saj je njegov klub po letu dni premora znova prišel do končne zmage v ligi NHL. In tudi tokrat Kopitar, sin znanega hokejskega trenerja Matjaža Kopitarja, svoje domovine ni pustil na cedilu.

Odločilna peta tekma

Trinajsti junij 2014 je dan, ki je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino »kraljevskega« kluba iz Kalifornije. Na ta dan zvečer po lokalnem času je Kopitar s svojimi tovariši zadal zadnji udarec tekmecem iz New Yorka. To se je zgodilo pred domačim občinstvom, zato je bila zmaga še slajša. Vseeno pa brez drame ni šlo, saj je odločilni gol padel šele v podaljšku. Hokejisti New Yorka so bili namreč zelo trd oreh in so morali Kopitarjevi fantje iztisniti zadnje atome moči, da so nazadnje zasluženo zmagali. Kopitarjevi »kralji« so tako postali četrta ekipa v zgodovini prvenstva NHL, ki ji je uspelo po zaostanku z 0:3 v zmagah v končnici zrežirati preobrat. Do Stanleyjevega pokala so prišli na peti tekmi, ko so s 4:1 v zmagah ugnali rangerje. »Vse to je bilo mogoče le zato, ker imamo znotraj ekipe s fanti dobre odnose in smo res povezani v eno. Želim le še nekaj povedati fantom: rad vas imam,« je ob koncu tekme dejal kapetan kraljev Dustin Brown, ki je tudi dvignil prestižni srebrni pokal. Kopitar je kljub odličnim tekmam v končnici (26 točk, 5 zadetkov, 21 podaj) sicer ostal brez prestižne nagrade Conn Smythe za najkoristnejšega igralca končnice, prejel pa jo je njegov soigralec Williams. Kakorkoli že, Anže Kopitar je zagotovo k zmagi prispeval levji delež, zato je za slovensko hokejsko reprezentanco toliko dragocenejši. Legendarni hokejist NHL Wayne Gretsky je zanj dejal, da je ta hip tretji najboljši hokejist na svetu. Vendar pa časa za praznovanje ni veliko, saj bo v treh mesecih premora potrebna priprava za novo sezono. 8. oktobra čaka »kralje« prva tekma v novi sezoni proti »morskim psom« iz San Joseja.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)