3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Thomas spet najboljši, Roglič zadržal peto mesto

Dvanajsta, najtežja alpska etapa kolesarske dirke po Franciji, ki se je končala z zaključnim vzponom na sloviti Alpe d’Huez, je ponudila obračun najboljših kolesarjev, med katerimi se je etapne zmage veselil nosilec rumene majice vodilnega Britanec Geraint Thomas. Slovenski up Primož Roglič je kljub težavam končal na šestem mestu.

Današnja 175,5 kilometra dolga etapa je ponudila razburljivo dirkanje, štiri kategorizirane vzpone, od tega tri ekstra kategorije, in obračun najboljših na Alpe d’Huez. Dolgo časa je bil z njimi tudi Roglič, ki je zaostal slabe štiri kilometre pred ciljno črto, ko se je na tleh znašel Italijan Vincenzo Nibali. Zasavec je zaostal, nesrečo pa so izkoristili Thomas, njegov rojak in moštveni kolega pri Sky Froome, Nizozemec Tom Dumoulin, in Francoz Romain Bardet. Vmes se jim je priključil še Španec Mikel Landa, ki je v zadnjem kilometru, ko sta se jim Nibali in Roglič že povsem približala, prvi napadel, najmočnejši v sprintu pa je bil Thomas.

Thomas je slavil drugo etapno zmago po vrsti. Drugi je bil Dumoulin z dvema sekundama zaostanka, tretji pa Bardet s tremi sekundami. Roglič je na šestem mestu zaostal 13 sekund. Pred njim sta bila še Froome in Landa.

“Nimam besed. Ne vem, kaj naj rečem. Nisem si predstavljal, da lahko zmagam. Sledil sem Bardetu. Nibali je imel smolo, tudi jaz bi skoraj padel. Lahko gremo kar v Pariz?” se je pošalil Thomas.

Valižan ima zdaj 1,39 minute prednosti pred Froomom in 1,50 pred Dumoulinom. Roglič je zadržal peto mesto, njegov zaostanek znaša 2,46 minute.

Etapo je sicer zaznamoval Nizozemec Steven Kruijswijk, moštveni kolega Rogliča pri ekipi LottoNL-Jumbu, ki je bežal ves dan, ujeli so ga šele 3,5 kilometra pred koncem. Kruiswijk je napadel 73 kilometrov od cilja, na vzponu na 29 kilometrov dolg vzpon na prelaz Croix de Fer. V svojem ritmu se je pogumno spopadel s preostankom vzpona in dolgim spustom v dolino in si prikolesaril več kot šest minut prednosti pred skupino z rumeno majico, s tem pa je bil virtualno novi vodilni.

Sky, ki je večino dneva narekoval ritem, se ni posebej naprezal. Šele na ravnini pred začetkom na zaključni, 13,8 kilometra dolg vzpon na Alpe d’Huez, so zmanjšali zaostanek, se znebili nekaj tekmecev, dokončno pa večino zlomili šele, ko se je cesta postavila navkreber. Le najboljši so lahko držali stik, tudi ko se je na čelo postavil Kolumbijec Egan Bernal, je bil z njimi Roglič.

Zasavca je za trenutek ustavil padec Nibalija – na tla naj bi ga zbil policist na motorju -, prav z Italijanom, ki se je hitro pobral, pa sta skoraj povsem ujela vodilno peterico. V zadnjem kilometru sta jim bila že zelo blizu, a jim je zmanjkalo moči za kaj več.

Po treh dneh trpljenja v Alpah kolesarje v petek čaka nekoliko lažja etapa med Bourg d’Oisansom in Valencejem, ki med 169,5 kilometra ponuja dva vzpona, enega tretje in enega četrte kategorije, zaključek pa bi lahko ustrezal najhitrejšim v karavani.

Izidi 12. etape kolesarske dirke po Franciji in skupni vrstni red.

* Izidi, 12. etapa:
  1. Geraint Thomas (VBr/Sky)                      5:18:37
  2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)                      + 0:02
  3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)             0:03
  4. Chris Froome (VBr/Sky)                           0:03
  5. Mikel Landa (Špa/Movistar)                       0:07
  6. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                0:13
  7. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)             0:13
  8. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                      0:42
  9. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                    0:47
 10. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo)            0:53
...
116. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida)            31:45
- skupno:
  1. Geraint Thomas (VBr/Sky)                     49:24:43
  2. Chris Froome (VBr/Sky)                         + 1:39
  3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)                        1:50
  4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)             2:37
  5. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                2:46
  6. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)             3:07
  7. Mikel Landa (Špa/Movistar)                       3:13
  8. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo)            3:43
  9. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                    4:13
 10. Daniel Martin (Irl/UAE Emirates)                 5:11
...
104. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida)          1:48:18

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine