10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Stevens Sloveniji priplaval 100. kolajno na velikih tekmovanjih

Plavalec Peter John Stevens je na evropskem prvenstvu v Glasgowu osvojil tretje mesto na 50 m prsno in poskrbel za jubilejno 100. slovensko kolajno na velikih tekmovanjih. Zlato medaljo, že tretjo na Škotskem, si je s časom 26,09 sekunde priplaval Britanec Adam Peaty. Stevens je uro ustavil pri 27,06 sekunde, kar je njegov osebni rekord.

 

Peaty je v finalu postavil tudi rekord prvenstev. Srebro je s časom 26,79 osvojil Italijan Fabio Scozzoli, Stevensova medalja pa je prva slovenska na letošnjih evropskih prvenstvih v Glasgowu.

Triindvajsetletni reprezentant je pred dvema letoma na EP v Londonu v isti disciplini osvojil srebro. Kljub slabši pripravljenosti zaradi šolskih obveznosti, a izvedel je posebne treninge za sprint, je varovanec Luke Berdajsa dokazal, da je narejen za največja tekmovanja. Tudi na Škotskem je dvigoval formo, že v polfinalu popravil osebni rekord, v finalu pa to ponovil še enkrat in ob njegovem imenu se zdaj kot najboljši dosežek izpiše izid 27,06 sekunde.

Kolajno je Stevens v finalu napovedal že ob skoku v vodu, kjer je bil z reakcijo 0,57 sekunde najhitrejši med vsemi nastopajočimi. Prvi favorit je bil Peaty, vse do zadnjih desetih metrov pa je vse kazalo, da bo Stevens morda ponovil dosežek iz Londona 2016 in osvojil srebro, a je bil izkušeni tekmec iz Italije v končnici močnejši.

“Cel dan sem se pripravljal na ta start, se končno naspal in osvojil medaljo. Lepo je bili lastnik 100. jubilejne slovenske kolajne,” je po tekmi povedal Stevens, zelo zadovoljen tudi, ker si po zamudi na poti iz ZDA, kjer študira na Univerzi Tennessee, še ni povsem odpočil, saj je v Glasgowu šele dva dni.

Kot pravi, nastop ni bil optimalen, a na koncu šteje odličje. “Vem, da bi bil lahko še hitrejši, a v končnici sem plaval kot v transu in naredil tudi nekaj napak. Zelo sem vesel,” je še dejal plavalec, ki je osvojil že svojo tretjo člansko kolajno.

V poletnem delu sezone bo plavalec kranjskega Triglava nove izzive iskal v svetovnem pokalu, ki se začne čez mesec dni, tam pa se bo preizkusil tudi na 100 m prsno.

Skupaj so prireditelji razdelili šest kompletov kolajn. Na 800 m prosto si je drugo zlato na prvenstvu priplaval Ukrajinec Mihail Romančuk, ki je bil najboljši že na 400-metrski razdalji. Svetovna rekorderka Švedinja Sarah Sjoestroem je na 100 m prosto ubranila zlato iz Londona 2016 in po slavju na 50 m prosto drugič stala na najvišji stopnički.

Do prvega posamičnega naslova je z rekordom prvenstev 1:53,36 na 200 m hrbtno prišel Rus Jevgenij Rilov. Na 200 m mešano pa je do prvega naslova prišla tudi slovita Madžarka Katinka Hosszu, ki je tesno ugnala konkurenco na 200 m mešano. Prav na koncu so se zlata v mešani moško-ženski štafeti na 4 x 100 m prosto veselili Francozi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine