11.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Rusi uvodoma do visoke zmage na domačem SP

Ruska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Rusiji v Moskvi premagala Savdsko Arabijo s 5:0 (2:0). Druga tekma v skupini A bo na sporedu v petek ob 14. uri, ko se bosta v Jekaterinburgu pomerila Egipt in Urugvaj.

* Stadion Lužniki, gledalcev 80.000, sodniki: Pitana, Maidana in Belatti (vsi Argentina).

* Strelci: 1:0 Gazinski (12.), 2:0 Čerišev (42.), 3:0 Dzjuba (71.), 4:0 Čerišev (90.), 5:0 Golovin (90.).
* Rusija: Akinfejev, Fernandes, Ignaševič, Kutepov, Žirkov, Gazinski, Zobnin, Samedov (od 64. Kuzjajev), Golovin, Dzagojev (od 24. Čerišev), Smolov (od 70. Dzjuba).
* Savdska Arabija: Al-Maiouf, Alburayk, Os. Hawsawi, Om. Hawsawi, Al-Shahrani, Otayf (od 64. Al-Muwallad), Al-Dawsari, Al-Faraj, Al-Jassam, Al-Shehri (od 74. Bahbir), Al-Sahlawi (od 85. Asiri).
* Rumena kartona: Golovin; Al-Jassam.
* Rdeči karton: /.

Rusi so prvenstvo začeli po željah svojih navijačev. V dvoboju s Savdsko Arabijo, obe ekipi sta sicer po rangu na lestvici Mednarodne nogometne zveze najslabši na tem prvenstvu (70. oziroma 67.), so brez posebnih težav prišli do prvih treh točk na domačem mundialu. Rusi so hkrati na svetovnih prvenstvih zmagali prvič po letu 2002, medtem ko so nogometaši Savdske Arabije nazadnje zmagali leta 1994 na SP v ZDA.

Ruski nogometaši so zasluženo dobili že prvi polčas. Že v 12. minuti so povedli, potem ko je po podaji Aleksandra Golovina z leve strani z glavo zadel Jurij Gazinski. Malce zatem je dobro posredoval vratar Savdske Arabije Abdullah Al-Maiouf.

V 24. minuti je v igro prišel Denis Čerišev, ki je zamenjal poškodovanega Alana Dzagojeva (stegenska mišica), prav Čerišev pa je v 42. poskrbel za 2:0, potem ko je zadel iz bližine. Tekmeci so v prvem polčasu nase opozorili zgolj enkrat, ko je bil z glavo malce premalo natančen Mohammed Al-Sahlawi.

V uvodu drugega polčasa so dvakrat poskusili Savdijci, zatem se je igra nadaljevala brez posebnih priložnosti, v 68. minuti pa je na drugi strani poskusil Roman Zobnin, a je vratar tekmecev strel obranil.

V 71. minuti je takoj po vstopu v igro na 3:0 povišal Artem Dzjuba, ki je zadel z glavo po podaji Golovina z desne strani. V drugi minuti sodniškega dodatka je Čerišev zadel še drugič na tekmi, za 4:0 je poskrbel z lepim strelom s 16 metrov, ko je malce z leve strani zadel v nasprotni kot tekmečevih vrat.

Končni izid je malce pozneje z lepo izvedenim prostim strelom s slabih 20 metrov postavil Golovin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine