11.3 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Real Madrid tudi tokrat klubski prvak nogometne Evrope

Nogometaši španskega Real Madrida so v finalu lige prvakov v ukrajinskem Kijevu premagali angleški Liverpool s 3:1 (0:0).

 

* Olimpijski stadion, gledalcev 65.000, sodniki: Mažić, Ristić, Đurđević (vsi Srbija).
* Strelci: 1:0 Benzema (51.), 1:1 Mane (55.), 2:1 Bale (64.), 3:1 Bale (83.)
* Real Madrid: Navas, Carvajal (od 37. Nacho), Ramos, Varane, Marcelo, Casemiro, Modrić, Kroos, Isco (od 61. Bale), Benzema (od 89. Asensio), Cristiano Ronaldo.
* Liverpool: Karius, Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Robertson, Wijnaldum, Henderson, Milner (od 83. Can), Salah (od 31. Lallana), Firmino, Mane.
* Rumeni kartoni: Mane.
* Rdeč karton: /.

Real Madrid je v Kijevu prišel do tretjega zaporednega naslova in četrtega v petih sezonah lige prvakov ter skupno 13. v zgodovini kluba. Junak tekme je bil rezervist Gareth Bale z dvema goloma. Trener Madridčanov Zinedine Zidane je ob tem postal prvi trener s tremi zaporednimi zmagami v najelitnejšem klubskem tekmovanju na stari celini.

Liverpool ostaja pri petih zmagah v ligi prvakov, v finalu je zaigral prvič po letu 2007.

Angleži so tekmo odprli zelo podjetno. Žogo so imeli več v svojih nogah in Real je bil v podrejenem položaju. Po desetih minutah mu je uspelo vzpostaviti ravnotežje, prvi nekoliko nevarnejši strel na tekmi je uspel prav izbrancem Zidana. Cristiano Ronaldo je v 15. minuti udaril čez gol. Najbolj nevarno akcijo v prvem polčasu so v 23. minuti sestavili Liverpoolčani. Andy Robertson je z leve strani podal v kazenski prostor, strel Roberta Firmina je ustavila španska obramba, odbita žoga pa je prišla do Trenta Alexandra-Arnolda, ta je po njej močno udaril, Keylor Navas pa se je izkazal z obrambo.

Po slabe pol ure igre je sledil prvi šok. Na tleh se je v bolečinah znašel prvi zvezdnik Liverpoola Mohamed Salah, ki se je po posredovanju zdravniške službe vrnil na igrišče, toda le nekaj trenutkov kasneje je bil znova na tleh, v solzah, in bilo je jasno, da je zanj tekme konec. Dobrih pet minut kasneje je bil v solzah Dani Carvajal, ki je prav tako staknil poškodbo in tudi on je moral zapustiti igrišče.

V 43. minuti se je mreža Liverpoola zatresla. Po strelu Cristiano Ronalda in obrambi Lorisa Kariusa je žogo v gol potisnil Karim Benzema, srbski sodniki so zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja. V 45. minuti so bili Španci spet nevarni, rezervist Nacho je zaključil akcijo, zadel pa zunanji del mreže. Real je bil vse nevarnejši, že v sodniškem dodatku je Benzema z razdalje žogo poslal mimo gola.

V 48. minuti se je zatresla prečka Liverpoolovega gola, potem ko je do zaključnega strela prišel Isco.

Tri minute kasneje je kasneje so Španci zadeli, zadetek pa je bil precej nenavaden. Po globinski podaji Reala je Karius žogo že ujel, skušal jo je vrniti v igro enemu od soigralcev, Benzema pa je iztegnil nogo in okroglo usnje preusmeril v gol. Angleži so zahtevali razveljavitev gola zaradi oviranja francoskega napadalca nemškega vratarja, toda srbski sodniki so zadetek priznali.

Veselje Reala je bilo kratko. V 55. minuti je James Milner izvajal kot, Dejan Lovren je dobil skok, Mane pa je bil dovolj hiter, da je podstavil nogo in žogo preusmeril v gol.

V 61. minuti se je Karius izkazal z obrambo, ko je odbil nevaren strel Isca. Brez moči je bil v 64. minuti, ko je Marcelovo podajo z leve strani za njegov hrbet spravil rezervist Gareth Bale. Valižan je v igro vstopil v 61. minuti, zabil pa je s škarjicami.

V 70. minuti je Angleže do novega izenačenja ločila vratnica, žogo je vanjo poslal Sadio Mane. Liverpool je vse več stavil na napad, v 82. minuti je bil spet na preizkušnji Karius. Bale je atraktivno podal, Benzema je zaključil akcijo, nemški vratar je bil na mestu.

Nov spodrsljaj si je Karius privoščil v 84. minuti, ko je z velike razdalje streljal Bale, Liverpoolov čuvaj mreže pa je žogo ob slabem posredovanju spustil v gol. Tretji gol je Angležem povsem vzel voljo.

Klopp: Mo Salah je utrpel resno poškodbo

Trener Liverpoola Jürgen Klopp je po sinočnji tekmi finala lige prvakov v Kijevu, madridski Real je zmagal s 3:1, razkril, da je prvi zvezdnik rdečih Mo Salah utrpel resno poškodbo, zaradi katere je vprašljiv tudi njegov nastop na bližnjem mundialu v Rusiji.

“Gre za resno poškodbo. Trenutno je v bolnišnici. Ali gre za ključnico ali pa ramo. Ne kaže dobro. Res ne,” je dejal Klopp po tekmi.

Salah, ki je to sezono za Liverpool zabil 44 golov, je moral v solzah že po pol ure končati finale lige prvakov, potem ko ga je na tla spravil kapetan belih Sergio Ramos. Do tega trenutka so imeli rdeči na igrišču premoč, po šoku ob poškodbi Egipčana pa so izgubili tudi zavoljo dveh grobih napak vratarja Lorisa Kariusa; tudi ta je malo pred prvo napako (49. minuta) v glavo dobil komolec Ramosa, in izvrstnega Garetha Bala.

Klopp je bil po tekmi prepričan, da je bila poškodba Salaha ključni trenutek tekme. “Seveda je to preobrnilo potek tekme. Zavedam se, da če to rečeš po porazu, se zdi, da ne znaš športno izgubljati. A to je bil res grob prekršek Ramosa. To ni bil nogomet, to je bila rokoborba. Fantje so razumljivo doživeli šok.”

Salah je olimpijski stadion v Kijevu zapustil z roko v opornici in ni želel govoriti z novinarji. Klopp je dodal, da je v nevarnosti tudi njegov nastop na bližnjem svetovnem prvenstvu, ki se bo začelo 14. junija. Prva tekma Egipta na mundialu je že prej kot čez tri tedne, ko se bo pomeril z Urugvajem.

“Želeli smo vse, dobili nič. Na grd način smo izgubili pomembnega igralca in najverjetneje je tudi Egipt za mundial izgubil pomembnega igralca,” je še dejal Klopp.

Z egiptovskega ministrstva za šport so danes sicer sporočili, da bo moral po prvih informacijah Salah mirovati dva tedna, tako da bo na seznamu izbrane vrste za SP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine