6.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Real in Atletico v sredo za prvo evropsko lovoriko nove sezone

Nogometaši madridskega Reala in njegovega mestnega tekmeca Atletica, pri katerem je tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, bodo v sredo ob 21. uri v Tallinnu igrali tekmo evropskega superpokala. Na stavnicah je rahel favorit Real, zmagovalec lige prvakov.

 

Real Madrid je pod vodstvom novega trenerja Julena Lopeteguija uspešno opravil priprave na novo sezono, v sredo pa ga čaka prvi resen test v novi sredini. “To bo moja prva uradna tekma in že ta je na nek način finalna. Poskusili se bomo dobro pripraviti za dvoboj z močnim tekmecem, ki ga zelo dobro poznamo in ki je naš sosed,” je za spletno strank uefa.com povedal Lopetegui.

Real Madrid se je dobro pripravil že v soboto zvečer, ko je na prijateljski tekmi na Santiagu Bernabeuju premagal Milan s 3:1. “Videl sem nekatere dobre in nekatere manj dobre stvari. Čaka nas še nekaj prilagajanja in izboljšav,” je po tekmi povedal Lopetegui.

Največjo spremembo pomeni odhod Cristiana Ronalda, ki je prejšnji mesec za 112 milijonov evrov prestopil k Juventusu. Navijače je skrbelo, kdo bo zdaj dosegal zadetke, toda za Garetha Balea, Karima Benzemaja in Marca Asensia to doslej ni pomenilo kakšnih težav.

Na novo poimenovani napad BBA je dosegel osem od devetih zadetkov Reala v tem poletju, devetega je dosegel rezervist Borja Mayoral.

Pri doseganju zadetkov je imel večje težave Atletico, ki je v soboto doma izgubil proti milanskemu Interju z 0:1. Antoine Griezmann je sicer s tem, da je ostal v klubu kljub zanimanju Barcelone, dal zagon ekipi Diega Simeoneja, ki je v napad pripeljala tudi hrvaškega napadalca Nikolo Kalinića.

Toda proti Interju ekipa ni pokazala prav navdušujoče predstave, kar pa za argentinskega stratega ne pomeni kakšne krize. “Ta tekma je bila le priprava na sezono. Igrali so nekateri, ki pred tem niso dobili veliko igralnega časa. Vse je bilo z namenom pripraviti se na sredino tekmo,” je pojasnil Simeone.

Atletico, zmagovalec evropske lige v minuli sezoni, je bil v primerjavi z Realom sicer precej aktivnejši, kar zadeva prestope. Pripeljal je osem igralcev, od katerih si štirje lahko obetajo prvo postavo.

Desno krilo Gelson Martins je prišel iz Sportinga, levo krilo Thomas Lemar iz Monaca, nekdanji vezist Villarreala Rodri naj bi zamenjal Gabija, Kalinić iz Milana pa Fernanda Torresa.

Atletico, dvakratni zmagovalec evropskega superpokala, je prav tako zadržal tudi zelo iskana Oblaka, ki si ga je želel Chelsea, in branilca Diega Godina, ki so si ga želeli pri Manchester Unitedu.

Zdi se, da je njihova prestopna dejavnost tako končana, ne glede na razplet na stadionu Lillekula v Tallinnu.

Real Madrid, štirikratni zmagovalec Uefinega superpokala (v sredo lovi tretji zaporedni tovrstni naslov), je doslej pripeljal le vratarja Thibauta Courtoisa in desnega bočnega branilca Alvara Odriozolo. Številni so sicer pričakovali, da bodo pri evropskem prvaku poskrbeli za kako odmevno okrepitev po prodaji Cristiana Ronalda.

A časa za to je še nekaj, še posebno če se Realu v sredo ne bi izšlo po željah, bi znali v španskem glavnem mestu vendarle poskrbeti za še kakšno okrepitev.

Sicer pa velja omeniti, da je zmagovalec lige prvakov na 42 tekmah evropskega superpokala slavil 23-krat. Med državami je največkrat slavila Španija, ki ima 14 zmag (Barcelona 5, Real Madrid 4, Valencia 2, Atletico Madrid 2, Sevilla 1), sledi Italija z devetimi (Milan 5, Juventus 2, Lazio 1, Parma 1).

Med klubi sta najuspešnejša Milan in Barcelona s po petimi, Real se jima lahko pridruži v sredo. Med nogometaši pa sta po štirikrat zmagala Dani Alves (Sevilla 2006, Barcelona 2009, 2011, 2015) in Paolo Maldini (Milan 1989, 1990, 1994, 2003).

Kar zadeva trenerje, pa sta v evropskem superpokalu najuspešnejša Carlo Ancelotti (Milan 2003, 2007, Real Madrid 2014) in Josep Guardiola (Barcelona 2009, 2011, Bayern München 2013) s po tremi zmagami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine