7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Nemška nogometna zveza poziva h koncu napadov nanjo zaradi nekdanjega reprezentanta Özila, ki se je fotografiral z Erdoganom, Nemcem pa očital rasizem

Nemška nogometna zveza (DFB) je pozvala h koncu javnih napadov o njeni vlogi v dogajanju okoli zdaj že nekdanjega reprezentanta Mesuta Özila. Ta je konec prejšnjega meseca napovedal konec reprezentančne kariere, ob tem pa zvezi očital diskriminacijo in rasizem.

 

Zveza je sicer zavrnila Özilove očitke, da je bil deležen diskriminacije zaradi fotografiranja s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je v Nemčiji v času pred svetovnim prvenstvom v Rusiji dvignil precej prahu. A celotno dogajanje okoli Özila in bledih nemških predstav na mundialu še naprej sproža javno polemiko.

Tako je direktor nogometnega kluba Bayern München Karl-Heinz Rummenigge v soboto ostro kritiziral delo zveze, za katero je dejal, da je amatersko, in domnevnega populizima njenega predsednika Reinharda Grindla.

V odzivu na te besede je podpredsednik DFP Rainer Koch dejal, da je prišel čas za zaključek javnih napadov na zvezo, ki so zgrešili bistvo vprašanj, s katerimi se sooča zveza. Namesto tega je pozval h konstruktivni razpravi znotraj strokovnih krogov. “Vse skupaj bo pripeljalo do želenih rezultatov samo v primeru, da bomo dosegli objektivno izmenjavo mnenj, ki bo potekala med nami,” je za dpa dejal Koch.

Predsednik nemške bundeslige Reinhard Rauball je medtem za nedeljsko izdajo časnika Bild ocenil, da je kriza v nemškem nogometu dosegla zgodovinske razsežnosti. “Nemški predsednik se je vpletel, kanclerka je tudi govorila o tem, kot tudi zunanji in notranji minister, predsednik nemškega parlamenta je tudi rekel nekaj na to temo, celo turški predsednik je govoril o tem,” je za Bild am Sonntag dejal Rauball.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine