8.8 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

V atriju NUK-a so se začeli glasbeno-gledališki poletni večeri

Etno banda Poseben gušt bo zvečer v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) odprla festival Poleti v NUK, ki bo do 21. julija ponudil različne glasbeno-gledališke dogodke. Trije festivalski tedni v organizaciji Kulturno-umetniškega društva Arhiteka so vsebinsko zaokroženi s sedmimi tematskimi sklopi, vsakemu je namenjen en dan v tednu.

Vsebinsko raznolik program zastopa različne glasbene zvrsti in druga umetnostna področja, k sodelovanju pa so organizatorji povabili tako že znana imena kot tudi mlade, še neuveljavljene ustvarjalce. “S tem društvo nudi možnost udejstvovanja novim generacijam umetnikov, ki v današnjem času težko najdejo prostor, kjer bi bili deležni celostne podpore,” so zapisali.

Mladi ustvarjalci se bodo predstavili ob nedeljah, ponedeljek je posvečen šanson kabareju, torkove večere bodo zavzeli kantavtorji, v sredo se bo atrij preobrazil v gledališče, glasba svetov bo na sporedu v četrtek, petek je rezerviran za tematski sklop Glas pri nas, teden pa bo zaokrožila sobotna posebna izdaja.

Med mladimi ustvarjalci se bodo predstavili Zala Smolnikar s spremljevalno skupino, štiričlanska skupina iz predmestja Ljubljane Strip, ki jo sestavljajo Klemen Lampret, Timotej Jerman, Anže Erjavec in Klemen Kogovšek ter z avtorskimi skladbami o življenju in ljubezni Primož Križaj.

Prisluhniti bo mogoče šanson kabaretu Svetlane Makarovič z gosti z naslovom Kdor gleda ljudi skozi mačje oči, šanson kabaretu Grand Pok, ki prepleta kabaret, pesmi iz muzikalov in prvine klovnovskega gledališča, ter šanson kabaretu Kaye Tokuhisa z gosti.

Kantavtorske večere bodo zavzeli Adi Smolar, Jernej Dirnbek in Davor Klarič, slednja sta nastop naslovila Z muziko o vinu in ljubezni (in o vsem, kar spada zraven …), ter v zadnjem festivalskem tednu istrski kantavtor Rudi Bučar.

Glasbene večere v atriju NUK-a bodo v sredo povezale igrano-plesna avtorska predstava Kamniti čevlji v režiji Anje Mejač, monodrama Devetsto Kristiana Koželja, ki govori o genialnem džez pianistu Dannyju Boodmanu T. D. Lemonu, ter poetična monodrama Toma Vebra Realizem je rezerviran za klovne.

Glasbo svetov bodo izvajali kvartet Mascara, zasedba Ira Roma in etno rock skupina Aritmija. V petek pa bodo nastopili Zlatko, Boštjan Nipič – Nipke in Rok Terkaj – Trkaj.

Sobotna posebna izdaja bo v NUK pripeljala skupini Brest in Patetico ter primorsko glasbenico Leo Sirk, ki bo peto izdajo festivala tudi zaključila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine