3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Peti teden ljubiteljske kulture bo med 11. in 20. majem

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) v sodelovanju z občinami in lokalnimi skupnostmi tudi letos vabita vse ustvarjalce, umetnike, kulturna društva in zveze, šole, vrtce, knjižnice, galerije in druge ustanove, da se s svojim dogodkom prijavijo na Teden ljubiteljske kulture (TLK), ki bo letos potekal med 11. in 20. majem 2018.

TLK je vseslovenska akcija, namenjena predstavitvi ustvarjalnosti v sodobni družbi. Letos bo potekala že petič, doma in med Slovenci v sosednjih državah pa se bo zvrstilo več kot tisoč kulturnih dogodkov. Ker letos obeležujemo Evropsko leto kulturne dediščine, bo tokrat v ospredju folklorna dejavnost.

JSKD in ZKDS vabita vse ustvarjalce, da se s svojim kulturnim programom priključijo prazniku ljubiteljske kulture. Dobrodošli so vsi, tudi tisti z manjšimi projekti, kot so javna vaja ali dan odprtih vrat. Svoje dogodke lahko prijavijo na spletni strani www.tlk.jskd.si, kjer bodo objavljeni v TLK dogodkovniku – tako bodo kot del TLK promovirali svoje ustvarjalno delo.

Otvoritvena slovesnost TLK bo potekala na predvečer začetka TLK, v četrtek, 10. maja 2018, ob 19.30 uri, v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo režiser Matjaž Šmalc na odru prepletel motive iz del Ivana Cankarja ter elemente folklorne dejavnosti in a capelle, pod skupnim naslovom Vse gre v tri Cankarje. Nastopili bodo Kreativo band, Šentjakobsko gledališče Ljubljana, FS Iskraemeco Kranj, FS Tine Rožanc Ljubljana.

Prireditev v Kranju obeležuje tudi 70 let ZKD Kranj in 10 let delovanja mednarodne mreže za ljubiteljske kulturne projekte Amateo.

Tema letošnje okrogle mize, ki sodi v samo osrčje TLK in se bo tudi tokrat odvila v Cankarjevem domu, bo posvečena sodobnim izzivom na področju folklorne dejavnosti, organizatorji pa so jo naslovili kar z: Česa nas je strah? Zakaj tako provokativen naslov? Zato, ker za folklorno dejavnost pri nas razen JSKD ne skrbi nihče, zato ker se s slovensko nesnovno kulturno dediščino nihče ne ukvarja na najvišji strokovni in raziskovalni ravni, zato ker včasih prevlada občutek, da je kulturno stroko te dejavnosti na nek način celo sram, zato ker vlada zmotno prepričanje, da gre za zastarele pristope, zato ker za ohranjanje in razvoj folklorne dejavnosti kronično primanjkuje sredstev in vse bolj tudi znanja in zato, ker je sodelavcem JSKD mar. JSKD obljublja zanimive goste in vročo debato.

TLK se bo že tradicionalno zaključil v Novi Gorici z Vizijami, festivalom mladinske ustvarjalnosti, ki združuje mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine ter najboljše mladinske literate in fotografe. V spremljevalnem programu Vizij bodo predstavljene tudi mladinske plesne skupine in vseslovenski projekt Lepljenke – kolažne pesmi, ki predstavljajo spoj literature in likovne umetnosti. Na festivalu se bo predstavilo okoli 150 ustvarjalcev, starih med 16 in 30 let. TLK bo tudi letos nagrajeval. Vse o nagradnih akcijah je objavljeno na spletni strani TLK.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine