15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Nušićeva »Sumljiva oseba« po dvanajstih letih znova na smleškem odru

Čeprav je KUD Smlednik vsaj na prvi pogled majhno kulturno društvo v »deželi dveh graščin« med Ljubljano in Kranjem, je zanimivo spremljati dogajanje v tem sicer amaterskem gledališču, kjer ima vlogo glavnega režiserja že dolga leta Nejc Smole. Ki pa ni kdorkoli, saj je od leta 2014 dalje tudi župan občine Medvode in hkrati najmlajši župan v Sloveniji.

 

Na področju režiranja pa ima že kar precej izkušenj, saj je svoj talent pokazal že kot osnovnošolec, z začetkom dijaških let pa je začel aktivno režirati. Za zanimivost naj povemo, da se je prva dramska igra, ki jo je režiral, imenovala »Kdo bo župan«. Preroško? Morda. Za seboj ima že precej projektov, dva največja pa sta bila uprizorjena kar na prostem, namreč na dvorišču Merjaščeve domačije v Smledniku, ki se nahaja samo streljaj proč od kulturnega doma, pod sicer mogočno župnijsko cerkvijo sv. Urha in v bližini reke Save oz. Zbiljskega jezera. Lani so uprizorili Finžgarjevo igro »Naša kri«, dve leti prej pa »Prisega opolnoči« (Manica Komanova).

Morda še nekaj besed o vsestranskem Branislavu Nušiću, sicer znanem vsestranskem srbskem ustvarjalcu, ki je večino svojega življenja preživel v 19. stoletju. Znan je bil povsem po svojih satirično obarvanih komedijah, v katerih se je velikokrat lotil »visokih vrhov«, od politikov do gospodarstvenikov. Tudi zato imajo mnoge njegove komedije – naj omenimo »Gospo ministrico«, »Narodnega poslanca« in »Pokojnika« – trajno vrednost, saj jih je mogoče prilagajati tako glede imen nastopajočih kot tudi kraja in časa, kjer se dogajajo. »Sumljiva oseba« se sicer nanaša bolj na lokalno tematiko, saj si visok lokalen veljak v želji, da bi se udinjal ministru za notranje zadeve, prizadeva najti sumljivo osebo, ki naj bi se skrivala nekje v njegovem okraju, hkrati pa ima kot okorel starokopitnež težave s svojo uporno hčerjo, ki si najde ljubimca nekje od daleč. In kaj je hujšega kot to, da v goreči želji ujeti osumljenca (ki ga dejansko zgrabijo sobarice, ne pa glavni junak – v našem primeru župan Ivan Medved, ki ima sicer močna policijska nagnjenja, medtem ko mu poguma primanjkuje) dejansko ujame kar hčerinega ljubimca, medtem ko pravo sumljivo osebo najdejo v neki drugi občini.

Lahko si kar predstavljajte to smešno zapleteno zgodbo, kjer pa pravzaprav nihče od vpletenih ni resnični negativec. Kvečjemu nerodnež, naivnež ali pa morda v svoji ambiciji preveč zagret. Pa naj bo to glavni protagonist Ivan Medved, njegova žena Marija, hči Jolanda, njen ljubimec Miloš – ali pa občinsko uradništvo, med katerimi prednjači velepomembni Stojan, nekoliko nižja Vinko in Mirko, pa večni praktikant Slavko, ki so ga sneli z vasi nekje blizu Grosuplja, pa miličnik Jožko in detektiv Aleksander Žunjić s povsem srbskim imidžem. Pa seveda dve povsem navadni občanki, Fani in Breda. Ampak da boste vedeli – v tem primeru se zgodba dogaja tik pred osamosvojitvijo Slovenije, na kar namigne tudi zvok prvih sekund osrednjega TV dnevnika (z napovedovalko Nado Lavrič) samo nekaj dni pred znamenitim 25. junijem 1991. Torej, v občino se je zatekla sumljiva oseba, ki hoče škodovati osamosvojitvi. Po vsej verjetnosti je to kakšen agent KOS JLA, čeprav to ni izrecno omenjeno. Tako kot ni omenjeno ime ministra za notranje zadeve, ki je bil v tistem času »slučajno« Igor Bavčar. In kar je najbolj tragikomično – občine, ki bi se morale prilagoditi novim časom, se še vedno nahajajo v nekakšni kardeljansko-titoistični greznici. Župan (pravzaprav predsednik skupščine občine), ki je obdržal položaj že iz časa prejšnjega režima, se sicer trudi prilagoditi, ampak je tudi sam pri tem strahovito neroden.

A »Sumljiva oseba« ni prvič na smleškem odru. Tam se je znašla že leta 2006 z nekoliko drugačnimi imeni vlog in spremenjenim igralskim kadrom. Režiser Nejc Smole je prevzel tudi vlogo miličnika, takrat pa je imel vlogo praktikanta Zdenka, ki se sedaj imenuje Slavko (njegovo vlogo je prevzel znanec z medvoškega odra Jure Galičič). Glavna vloga župana je pripadla Mateju Ulčarju, ki je pred dvanajstimi leti imel vlogo zapitega in večkrat spečega uradnika Žinka. Temu je sedaj ime Vinko, igra ga Matic Ribič, ki je imel takrat v vlogi isto ime, vendar drugo pozicijo – tisto, ki jo ima uradnik Mirko (igra ga Rok Kogovšek). Detektiva Žunjiča je tokrat upodobil Matej Osolnik, pred dvanajstimi leti ga je – z imenom Rudolf Vrabec – upodobil avtor vrstic, ki jih berete. Vlogi takrat smešnega trgovca Izidorja, ki se je prišel pritožit zaradi dolžnika Jožefa z Meje (izvirno Josipa s Trbušnice), ki gre tako strašno na živce zapitemu uradniku Vinku, ter gostilničarja Gustava tokrat prevzameta dami – to sta Fani in Breda (Tanja Burja in Veronika Kumer). Županovo ženo igra Mojca Magdalenič, hčer pa Mina Dežman, medtem ko Mariborčana Miloša, sicer farmacevta (takrat mu je bilo ime Silvo) prepričljivo zaigra Matevž Fabjančič. Za zanimivost naj povemo, da Mina in Matevž že (najmanj) tretjič na odru igrata zaljubljenca, kot že v obeh prej omenjenih ljudskih igrah na prostem. V primerjavi z letom 2006 pa je Tjaž Jelovčan edini, ki obdrži prvotno vlogo – le da se je takrat imenoval Vencelj, sedaj pa Stojan.

Nekaj utrinkov iz stare verzije predstave:

https://www.youtube.com/watch?v=OdLBeUsSE-8

Morda še ena zanimivost: v predstavi se spet pojavi Titova slika, ampak ne ista kot leta 2006. Tokrat jo praktikant Slavko obrne in na njeno hrbtišče nalepi črnobelo skupno fotografijo Milana Kučana, Franceta Bučarja in Lojzeta Peterleta na plebiscitni večer leta 1990. Glavnega igralca iz leta 2006 Klemena Koširja pa smo na prvi ponovitvi to soboto opazili med občinstvom…

IGRAJO (v aktualni izvedbi):
IVAN MEDVED, župan – Matej Ulčar
MARIJA MEDVED, njegova žena – Mojca Magdalenič
JOLANDA MEDVED, njuna hči – Mina Dežman
STOJAN, višji občinski uradnik – Tjaž Jelovčan
VINKO, občinski uradnik – Matic Ribič
MIRKO, občinski uradnik – Rok Kogovšek
SLAVKO, praktikant – Jure Galičič
ALEKSANDER ŽUNJIĆ, občinski inšpektor – Matej Osolnik
MILOŠ HORVAT – Matevž Fabjančič
BREDA, oštirka – Veronika Kumer
FANI, trgovka – Tanja Burja
JOŠKO, miličnik – Nejc Smole

REŽIJA: Nejc Smole
ASISTENTKA REŽIJE: Nina Smole
TEHNIKA: Luka Bonča

Še kratka opomba: o gostovanjih predstave za zdaj nimamo podatkov. Morebitne informacije dobivajo na https://www.facebook.com/kudsmlednik/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine