9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Nastop mladih britanskih glasbenikov v Ljubljani in na Bledu

V stolnica sv. Nikolaja v Ljubljani na Dolničarjevi ul. 1 bo v petek, 6. julija 2018 ob 19.30 pod dirigentskim vodstvom Maxa Kenworthyja nastopil Komorni pevski zbor in godalni ansambel mladih glasbenikov iz šole Leys, Cambridge iz Velike Britanije. Dan prej, 5. julija pa bodo mladi britanski glasbeniki nastopili na Bledu v Festivalni dvorani Bled ob 20.30. Vstop je prost!

V sodelovanju z britansko agencijo OneStage v Sloveniji že vrsto let gostimo zanimive mladinske vokalno-inštrumentalne zasedbe v starosti od 12 do 20 let, za katere je značilno, da poleg svojega rednega šolanja na osnovnih, srednjih ter višjih in visokih šolah z veliko ljubeznijo in predanostjo gojijo tudi različne zvrsti glasbe. Tokrat vas vljudno vabimo, da si v Stolnici sv. Nikolaja, v Ljubljani ogledate še enega v nizu kakovostnih poletnih koncertov angleške zborovske glasbe in klasičnih glasbenih del za godalne zasedbe v izvedbi mladih glasbenikov – komornega pevskega zbora in godalnega ansambla – iz Šole Leys v Cambridgeu, pod dirigentskim vodstvom Maxa Kenworthyja. 

Več o programu …

Zbor:

Locus IsteAnton Bruckner

Ave VerumWolfgang Amadeus Mozart

Irish BlessingRobert Chilcott

All Things Bright and BeautifulJohn Rutter

If Neededodlomki iz Jazzovske maše Roberta Chilcotta

Godalni ansambel:

Highland CathedralJames Kazik

PalladioKarl Jenkins

Gabriel’s OboeEnrico Morricone

(s solo nastopom oboista)

Več o mladih glasbenikih …

Na koncertu v Ljubljanski stolnici, ki ga bodo mladi angleški glasbeniki izvedli v okviru gostovanja po Sloveniji,  se nam bosta, kot že rečeno, pod vodstvom izkušenega glasbenega vodje Maxa Kenworthyja predstavili dve glasbeni zasedbi iz Šole Leys v Cambridgeu (Velika Britanija) – komorni pevski zbor in godalni ansambel. V gostujoče glasbene skupine iz šole Leys so sicer vključeni mladi glasbeniki in šolarji vseh starosti, ki se redno izobražujejo na tej ustanovi. Vsi ansambli redno vadijo in nastopajo tako v okviru šolskih obveznosti, kakor tudi na prireditvah po vsem Cambridgeu.  Prisluhnili bomo njihovemu izboru del iz zgodovine zahodnega glasbenega repertoarja – angleški zborovski glasbi in klasičnim glasbenim delom za godalne zasedbe.

Več o glasbenem vodji …

Max Kenworthy, ki prihaja iz Yorkshira, je glasbeni direktor na Šoli Leys v Cambridgeu od septembra 2016. Pred tem je bil šest let pomočnik glasbenega vodje in organist na Kolidžu v mestu Ardingly, v Zahodnem Sussexu. Kot glasbenik v samostojnem poklicu je uprizarjal recitale po vsem svetu, kot organist, pianist, pevec in dirigent pa je sodeloval tudi pri številnih drugih projektih – snemanjih zgoščenk, televizijskih in radijskih oddaj ter na številnih gostovanjih.

Svojo glasbeno kariero je začel graditi kot korist pod vodstvom profesorjev Christopherja Dearnleya in Johna Scotta v Stolnici sv. Pavla v Londonu. Igranja na orgle se je začel učiti že na klasični gimnaziji v Bradfordu, izobraževanje na tem področju pa je nadaljeval v Rochestrski stolnici. Po tem je prejel še štipendijo za izobraževanje  na Kolidžu Brasenose v Oxfordu, kjer je kot glasbenik tudi diplomiral.

Opravljal je številne dolžnosti v cerkvah in stolnicah, med drugim v Župnijski šoli v Hampsteadu, v Londonu, Stolnici sv. Paula v Wellingtonu na Novi Zelandiji, kjer je bil pet let pomočnik glasbenega vodje, pred kratkim pa je deloval tudi kot glasbeni vodja v Cerkvi Vseh Svetih v Hovu in Cerkvi sv. Wilfrida v Heywards Heathu. 

Nastopal je z najrazličnejšimi glasbenimi zasedbami, ljubiteljsko pa se je ukvarjal tudi z glasbenim novinarstvom, snemanjem za radio in televizijo ter se preizkusil tudi kot jazzovski glasbenik. S solo orgelskimi recitali je nastopil na številnih prestižnih prizoriščih, med drugim tudi v Stolnici sv. Pavla in Westminstrski stolnici v Londonu. Ko mu to dopušča čas, zaigra v orgelskem duetu ‘Four Hands / Four Feet’ z Nicholasom Grigsbyjem. Glasbenika sta skupaj tudi veliko gostovala. Njuno zadnje sodelovanje  ju je denimo popeljalo v New York in na Bermudski festival, februarja 2014. Max Kenworthy je posnel nekaj zgoščenk, pri čemer je sodeloval s številnimi ansambli in zbori v Veliki Britaniji. Igranja na orgle se je učil tudi pri takšnih znanih profesorskih imenih kot so Roger Sayer, David Goode, Jeremy Filsell in Colin Walsh.

Poročen je z Lauro, s katero imata dva otroka. Je pridruženi član Kraljevega kolidža za organiste.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine