9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Med gosti 18. mednarodnega literarnega festivala v Berlinu tudi pisatelj Drago Jančar

Mednarodni literarni festival v Berlinu bo v 18. izdaji potekal od 5. do 15. septembra. Program bo zaznamovalo pet tematskih sklopov – dekolonizacija besed, narava, umetnost kuhanja, droge in evolucija kulture. Letos pričakujejo okoli 200 gostov iz več kot 50 držav, med njimi je napovedan tudi slovenski pisatelj Drago Jančar.

 

Festival bo tudi letos gostoval v Haus der Berliner Festspiele, dogodki pa bodo potekali še na drugih lokacijah po mestu. Festival bo uvedla akcija Berlin bere 2. septembra, ko bodo vsi v nemški prestolnici povabljeni, da se pridružijo festivalu. Kot so sporočili s festivala, bodo Berlinčani povabljeni, da glasbo berejo iz knjig po lastni izbiri in na krajih, ki si jih bodo izbrali sami – denimo v kavarnah, galerijah, muzejih ali v drugih javnih prostorih, ter tako slavijo raznolikost literature.

Festival bo 5. septembra z nagovorom odprla avstrijska pisateljica in novinarka Eva Menasse, nastopil bo tudi rusko-nemški pianist Igor Levit. Festival bo tudi letos priložnost za predstavitev številnih novitet nemških avtorjev in novih prevodov v nemščino, gostujoči avtorji pa bodo poleg branj na dogodkih spregovorili o politični in družbeni situaciji ter položaju kulture v svojih domovinah.

Kitajski disidentski umetnik Ai Weiwei bo denimo v Berlinu predstavil svoj dokumentarni film Human Flow o globalnih migracijskih gibanjih, o tej temi pa bo potekal tudi pogovor.

Slovenski pisatelj Drago Jančar bo sodeloval v festivalski sekciji Literature sveta. Jančar, ki je 23. junija na Rožniku za svoj enajsti roman In ljubezen tudi prejel že četrto nagrado kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman minulega leta, je na berlinskem festivalu že sodeloval leta 2015.

Tematski sklop Dekolonizacija besed bo povezal branja in razprave in se bo po navedbah organizatorjev osredotočil na teme, kot so kolonializem, neokolonializem in dekolonizacija.

Teme, kot so narava, ekologija in medsebojna odvisnost ljudi in okolja po besedah organizatorjev dobivajo vse pomembnejše mesto v sodobni literaturi. Izhajajoč iz opažanj, da imajo tudi v sodobni nemški kulturi teme, povezane z naravo, vedno pomembnejšo vlogo, so tako zasnovali skop, posvečen naravi, ki bo prav tako ponudil branja in pogovore v sekciji Znanost in humanistične vede.

Sklop umetnost kuhanja bo posvečen literaturi, ki se ukvarja s temami kuhanja in prehranjevanja tako v znanstvenem kot tudi političnem in kulturnem kontekstu. Na dogodkih bodo sodelujoči predstavljali recepte in razpravljali o sodobnih trendih, pa tudi o prehranjevalnih navadah v različnih državah.

Droge bodo obravnavali v festivalski sekciji Refleksije, tematski sklop evolucija kulture pa bo mesto našel v sekciji Znanost in humanistične vede, v kateri bodo na predstavitvah publikacij in razpravah sodelovali mednarodni priznanimi strokovnjaki.

Sekcija Spomin, govor se bo letos osredotočila na avtorje, kot so Lucia Berlin, Bruce Chatwin, Witold Gombrowicz, Marcel Proust in Dylan Thomas.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine