4.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Danes obeležujemo dan najdaljše slovenske reke Save

Vsako leto 1. junija v štirih državah obeležujemo dan reke Save, katerega cilj je promoviranje izrednih ekoloških vrednosti in gospodarskih potencialov na tem območju. Tudi letos bodo ob tej priložnosti organizirali več dogodkov ter med drugim pregledali uresničevanje sporazuma, ki je podlaga za urejanje vodnogospodarskih vprašanj v zvezi z reko.

Dan reke Save od leta 2007 obeležujemo v Sloveniji, BiH, na Hrvaškem in v Srbiji. Četverica držav je decembra 2002 podpisala okvirni sporazum o Savskem bazenu, ki od uveljavitve v letu 2004 predstavlja podlago za urejanje vodnogospodarskih vprašanj savskih držav v zvezi z reko.

Izvajanje sporazuma se uresničuje prek dejavnosti mednarodne komisije za Savski bazen. Ta se bo sestala 7. junija na Bledu, da bi pregledala izvajanje okvirnega sporazuma o Savskem bazenu kot tudi ključne izzive v prihodnosti, še posebej tistih, ki se nanašajo na sodelovanje pri upravljanju porečja, obvladovanje poplavne ogroženosti, obnovo plovbe kot tudi izmenjavo za porečje pomembnih informacij. Posebna pozornost bo posvečena zadevam trajnostnega razvoja, so sporočili z okoljskega ministrstva.

Na Bledu bo 7. in 8. junija potekal tudi Blejski vodni forum, katerega vodilna tema je voda. Pripravili bodo različne dogodke o trajnostni rabi vodnih virov, namen pa je nagrajevati in povezati različne organizacije, mednarodne strokovnjake, aktiviste, filmske ustvarjalce, gospodarstvo, politiko, šole in širšo javnost.

Mednarodni dan reke Save vsako leto obeležujemo tudi z organizacijo parlamenta mladih Savskega bazena. Letošnje bo potekalo danes in v soboto v Bohinju, njegov namen pa je, da se učenci spoznajo s turističnimi potenciali tega območja. S srečanjem bi radi spodbudili mlade, da spoznajo možnosti razvoja turizma v njihovem lokalnem območju v povezavi z razvojem trajnostnega turizma na ravni Savskega bazena.

V Sloveniji dan reke Save obeležujemo tudi s projektom Moja reka si, ki povezuje organizatorje čistilnih akcij in jim pomaga širiti njihov glas za čistejše reke in okolje. Zaključni dogodek letošnjega projekta bo v soboto v okviru srečanja turističnih društev obvodnih krajev Slovenije, ki ga organizira Turistično društvo Zbilje v sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije.

Sava je najdaljša slovenska reka, ki v celoti meri 940 kilometrov, od tega teče po ozemlju Slovenije v dolžini 218 kilometrov. Sava nastane po združitvi Save Dolinke in Save Bohinjke pod Radovljico, pri Beogradu pa se izliva v Donavo. Za Slovenijo je med drugim velikega okoljskega, športno-rekreativnega, turističnega, pa tudi gospodarskega pomena.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine