4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Arhiv RS podpisal sporazum s Spominskim muzejem holokavsta ZDA o sodelovanju

Direktor oddelka za mednarodni arhiv Spominskega muzeja holokavsta ZDA Radu Ioanid in direktor Arhiva RS Bojan Cvelfar sta danes podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju pri pridobivanju podatkov o zločinih holokavsta iz gradiva slovenskega arhiva.

 

Sodelovanje Arhiva RS z geografsko bolj oddaljenimi državami je običajno omejeno na natančno določeno področje dela. V tem primeru gre za digitalizacijo gradiva, ki ga hrani Slovenija in je v interesu Spominskega muzeja holokavsta ZDA. Osnovno poslanstvo muzeja se nanaša na judovske žrtve holokavsta kot tudi na druge verske, etnične skupine, ki so jih preganjali nacisti in njihovi zavezniki med drugo svetovno vojno. Arhiv RS hrani arhivsko gradivo iz obdobja pred, med in po drugi svetovni vojni, ki osvetljuje zgodovinski kontekst holokavsta, so zapisali na ministrstvu za kulturo, kjer je danes potekal podpis.

Gre za digitalizacijo večjega sklopa arhivskega gradiva. Po sporazumu bo vse stroške v zvezi s tem kril muzej. Reprodukcije arhivskega gradiva bo muzej uvrstil v svojo zbirko, ki bo na voljo javnosti, v skladu s politiko in pravili poslovanja muzeja. Pri vseh objavah arhivskega gradiva bo muzej navedel arhiv kot vir gradiva. Arhiv pa bo brezplačno pridobil kopijo digitaliziranega arhivskega gradiva. Projekt bo predvidoma trajal nekaj let, so še sporočili z ministrstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine