11.5 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Arheologi na Gosposvetski cesti naleteli na ostanke pokopališke cerkve

Arheologe je med izkopavanji na Gosposvetski cesti v Ljubljani, na območju severnoemonskega grobišča, na katerem se po besedah Martina Horvata iz Muzeja in galerij mesta Ljubljana zgoščeno pojavljajo starokrščanski grobovi iz 4. stoletja, predvsem pokopi v sarkofagih, nazadnje presenetilo odkritje posvečenega prostora oz. pokopališke cerkve.

Kot je Horvat povedal za STA, gre za ostanke objekta z mozaikom in freskami po stenah. Ker je objekt porušen, so delce fresk našli v zasutju. Kraka objekta, ki leži pred gostilno Figovec, približno 20 metrov pred križiščem s Slovensko cesto, je po njegovih besedah mogoče umestiti v širino Gosposvetske, merita med deset in dvanajst metrov.

Arhitekturni ostanki po poročanju spletnega portala MMC RTV povedo, da je bila stavba prezidana v več fazah, ki se časovno raztezajo okvirno od sredine 4. do začetka 5. stoletja.

Kot je povedal arheolog Andrej Gaspari, je najdba izjemna v tem, da imamo prvič opravka z arhitekturo, ki dejansko funkcionira in je grajena hkrati z grobiščem.”Ni torej grajena na mestu starejšega grobišča ali obratno, ampak je sočasna in ima svojo evolucijo. To je bilo doslej na emonskih nekropolah povsem nepoznano, zlasti na teh iz poznorimskega obdobja, za katere je sicer znano, da zavzemajo določena mesta ob prometnicah, nimajo pa tovrstne zidane arhitekture. Nasprotno je večkrat izpričana sekundarna raba starejših stanovanjskih stavb v zahodnem predmestju, v katerih ruševine so umeščali grobove,” njegove besede povzema spletni portal.

Kot je še povedal Horvat, so naleteli tudi na nekaj drobnih najdb. Predvsem v sarkofagih je bilo nekaj zanimivih najdb, tudi zlatih. Ob tem je opozoril, da v tem času pridatki v grobovih niso bili več običajni.

Če so v klasičnem obdobju rimske antike mrtvim v grobove dajali hrano in pijačo ter njihove najljubše predmete, pa tudi orodje in orožje, v času krščanstva te navade ni bilo več. Med najdbami je izpostavil izjemno lepo posodico, izdelano iz steklene paste, ki je bila verjetno uvožena. Kot je poudaril, je med najdbami nekaj izjemnih predmetov, a ker je trenutno v polnem teku postizkopavalna faza, morajo nekatere podatke še pridobiti.

Ker gre za nedvomno pomembno odkritje, skušajo najti način, kako ga prezentirati. Nove najdbe ležijo sredi ceste, zato bi jih bilo po Horvatovih besedah težko prezentirati na licu mesta, je pa nekaj drugih možnosti. Ena od njih je v tlaku, druga v obliki informacijske točke, kjer bi lahko predstavili maketo tega dela severnoemonskega grobišča s pokopališko cerkvijo. Tako bi prikazali, kaj se je na tem mestu dogajalo pred 1600 leti.

Kot je še povedal Horvat, so na območju Gosposvetske ceste, glede na starejša izkopavanja v okolici in vedenje, da je bilo tu severnoemonsko grobišče, pričakovali nekaj sarkofagov. Toda število odkritih sarkofagov, grobnice in zdaj še pokopališka cerkev so presegli vsa pričakovanja. “Ta koncentracija, vključno s tem objektom, kaže, da gre resnično za poseben del, vezan na starokrščansko dogajanje v mestu,” je poudaril.

V izkopavanjih na Gosposvetski cesti so arheologi v lanskem in letošnjem letu sicer skupaj odkrili nekaj več kot 40 sarkofagov.

Izkopavanja na Gosposvetski cesti so končana. Arheologi po Horvatovih besedah zdaj nadaljujejo nadzor na severnem delu Slovenske ceste, glavne aktivnosti pa so trenutno usmerjene v postizkopavalno obdelavo gradiva ter preigravanje možnosti glede prezentacije najdb na sami lokaciji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine